Skocz do zawartości

Tamiya Panther G Steel Wheel 1/35 35174

kaksik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do wykonania tej wersji kociaka.

Mam jednak mały problem - wymarzyłem sobie zrobienie wersji w formie Pantery dowodzenia - min. 3 anteny :-)

Czy ktoś ma może zdjęcia do tego typu wozu poglądowe ? Jaki jest numer tego wozu i w jakiej jednostce go można odszukać?

Mogę liczyć na pomoc w odszukaniu wzorca ?

Pozdrawiam

Zanim dotrzesz do etapu kiedy bedziesz potrzebowal takie zdjecia to jeszcze troche roboty czeka, zacznij model, zrob jakies fotki, jak ludzie zobacza ze sie starasz, to z pewnoscia jakis ekspert, co sie zna na temacie, cos pomoze. od "przymierzania" do robienia spora droga.

Witam

Pytanie wg mnie nie jest pozbawione sensu Istotne jest również ze względu na zakupienie detali - takich jak komplet anten Aber R30

W internecie można odszukać rysunki czy zdjęcia gotowych modeli w takiej konfiguracji - ale nie udało mi się odszukać tego potwierdzenia w rzeczywistości w żadnym egzemplarzu - i dlatego moja prośba.

A swoją drogą model powstaje i dylemat - ile gniazd pod anteny? Mam STOP - co dalej?

Link do propozycji budowy

https://www.google.pl/search?q=befehls+panther&safe=strict&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQv4SqnvfLAhVCYA4KHWdtDJYQsAQIHg&biw=1280&bih=890#imgrc=1Ihdso0uUy1WOM%3A

Ewentualnie egzemplarz z 2 radiostacjami :

http://www.wardrawings.be/WW2/Images/1-Vehicles/02-Medium_Tanks/Panzer5_Panther/Befehlspanther-Sd.Kfz.267/p4.jpg

Wg mnie najpierw trzeba się przygotować - wiedzieć co się chce, a co można zrobić i dopiero to realizować bo jak sami wiecie Pantherki to jedna wielka rodzina i modyfikacje w jej wykonaniu to ogromny temat do dyskusji. To nie są tylko D,A,G,F ale jeszcze ich warianty w wykonaniu.

Ale zadam prowokacyjne pytanie - a ile takich Panterek F z pełnym wyposażeniem w 3 radiostacje (anteny) faktycznie jeździło ??

Jeśli chodzi o zestaw anten - tu nie ma pytanie czy się czymś różnił od stosowanych w innych wozach - a jest pytanie czy taki zestaw kupić do tego mojego wozu czy nie ? Ile montować gniazd na anteny - no i kluczowe pytanie - jaka to wersja Panther G by była - upraszając np jaki wydech.... i kilka innych pytań - nie ruszę dalej bez wiedzy czy taki mój wymarzony pojad istniał czy nie. Bo jak nie to polecę z normalną Panther G Steel Wheel - a takich to kilka było i sobie dalej poradzę

Pokaż jakieś postępy z budowy.

Czy były pantery F z takimi radiami, nie bo to tylko był prototyp i nigdy nie wszedł w linie produkcyjną. Spokojnie możesz zbudować ten model co masz w wersji dowódczej z trzema antenami, jedna na wieży i dwie z tyłu.

Wiem że chcesz zbudować G. Przeglądając internet nie natrafiłem na zdjęcia w takim secie jaki chcesz zrobić. Jak bardzo zależy Ci na wersji dowódczej to w pudełku oprócz kół stalowych masz standardowe z gumowymi bandażami i te wykorzystaj.