neptun1939 Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam. Na innym forum prowadzę już podobny projekt, ale z racji tego że tamte forum niestety umiera rozpoczynam go również tutaj. O projekcie: będę w nim budował wszystkie samoloty RAFu, które latały w czasie 2 wojny, a które będę budował/sklejał. Na początek jako model relaksacyjny ( odstresowanie między C200 i C 202 ) wybrałem hurricana Mk. IIc z Revella. Kiedyś lepiłem ten model i wydawał mi się znacznie lepszy. Niestety teraz, z biegiem lat formy strasznie się wytarły. Części mają mnóstwo nadlewek, linie podziału praktycznie miejscami nie istnieją ( na skrzydłach ich prawie nie ma ). W związku z tym jedyną "waloryzacją" jaką przewiduję ( jednocześnie będzie to poligon doświadczalny) będzie odtwarzanie tych linii sprytnym narzędziem firmy trumpeter. Na chwilę obecną mam gotowy kokpit i sklejone ze sobą połówki kadłuba i jedno skrzydło. Niestety brak wprawy/umiejętności odtwarzania linii uszkodził w kilku miejscach powierzchnię skrzydła ( mea culpa ), dlatego czeka mnie ich szpachlowanie i podejście 2. Ze zdjęć to tylko to co poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Bryła złożona. Niestety czas nieustannie działa na niekorzyść Revella ( ostatnio zakupiłem Bf 109 G-10 od nich i "drugi model" dostałem gratis... W nadlewkach). Ciężko jest poskładać tego staruszka w całość. Wiele części nie pasuje już do siebie, albo to tylko moje odczucie ( kiedyś 5-6 lat temu składanie tego Huri było czystą przyjemnością, a teraz jest męką). Praktycznie wszystkie linie trzeba poprawiać, bo ich już nie ma - zatarły się. Raz wychodzi mi to lepiej a raz gorzej, co widać na zdjęciach. Skrzydło prawe: Skrzydło lewe - całkowicie do poprawki. Muszę zmyć farbę, dokładniej wyszlifować i pewnie coś po drodze jeszcze wyjdzie... Zbliżenie na dziób: Brzuch: Filtr pustynny. Niestety dopasowanie go to jakiś obłęd. Jest krzywy. Gdybym chciał go dać na prosto konieczne jest podłożenie go o 1 mm z lewej strony, lub ścięcie o 1 mm z prawej, co spowoduje ( 1 i 2 opcja) błędny kształt... Pozostanie tak jak jest. Zostanie tylko w koło wyszpachlowany, by usunąć niedoskonałość spasowania. Powoli ruszyły prace nad detalami. Na chwilę obecną chłodnica i statecznik poziomy: I to tyle. Zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Witam Jesli chodzi o Revella, to masz racje - formy sa bardzo zniszczone Porownywalem tez Hurricane'a MkIIc z nowej serii i tego z poczatku produkcji - i wlasciwie nie ma porownania Moze formy zbyt dlugo byly w Bydgoszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 W Bydgoszczy? O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 Revell produkuje w Bydgoszczy - a niestety " niemodelarz" nie wie, jak nalezy obchodzic sie z formami Moze to troche nie na temat, ale jak zobaczylem jak potraktowano formy od p-11 ( z Siedlec chyba) to bym kogos pogryzl Bo odtworzenie blachy falistej bylo rewelacyjne ( na skrzydlach czesciowo niestety niedolane) a juz teraz sa wglebienia na pol milimetra i zarysowania W Bydgoszczy dzieje sie pewnie podobnie Niestety Cale szczescie ze mam kilkadziesiat modeli z pierwszej serii 1999-2001 No i oczywiscie zycze wytrwalosci Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Witam po dość długiej przerwie w Tym projekcie. Tym razem na warsztat trafiają dwa "Biedronkowe" Airfixy, które wpadły za półdarmo ( po 17 zł sztuka ) Spitfire Mk.Ia Oraz: Docelowo oba będą budowane prosto z pudła. Dodanie zostanie tylko nitowanie. Całość rozpoczęła się od prania ramek, bo były brudne od oleju? (oba zestawy były zapakowane fabrycznie, tylko pudełka są zmaltretowane mocno...) Spitfire: Dziś dwie godzinki dłubania przyniosły efekty: Hurricane: Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym Hurricanem. Bardzo dobry detal, części jak na razie pasują świetnie ( jedynie był mały problem z wręgą z butlą - trzeba ją było troszkę wygiąć w łuk by spasowała). Spitfire: Początkowo był plan, by dać lotnika, ale raz, że nie pasuje do kokpitu ( nie dosięga do pedałów), a dwa, że jest z niego straszny glut, o azjatyckich rysach... Ze spitfirem jest już gorzej: części posiadają nadlewki, lekkie przesunięcia i nie do końca do siebie pasują. Np. drążek sterowy za nic w świecie nie chciał wejść w dziurę montażową - był za duży, fotel wklejając bezpośrednio na kołki montażowe jest trochę krzywo - należy go ciut przesunąć. Pocienić ścianek się nie da, bo trzeba przerabiać mocowanie do wręgi.... Detal również słaby, ale nie ma się co dziwić bo to wiekowy zestaw. Kolejne aktualizacje niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Powoli do przodu. Kokpity wycięte i obrobione, pokryte RAF Interior Green: Na dniach dalsza część malowania kokpitów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Kokpity zmalowane, kadłuby sklejone. Hurricane. Tutaj troszkę improwizowałem - instrukcja strasznie niejasna, zdjęć orginałów w kolorze jak na lekarstwo plus gigantyczna rozrzutność kolorystyczna. Docelowo oparłem się na angielskiej publikacji z rysunkami oraz pracami kilku osób z forów różnych. Spitfire: Kokpity zostały zabezpieczone satyną od Vallejo i następnie połówki kadłubów zostały sklejone w całość. Na zdjęciach złożone na sucho ze skrzydłami: W przedniej sekcji pojawiły się małe szparki, wymagające szpachlowania: Spitfire przed sklejeniem uzupełniony płytką 0,2 mm zeszlifowaną pod kątem: W Hurricanie o tym zapomniałem i trzeba więcej szpachlować. Na początek od spodu w miejscu niewidocznym została zarzucona wodna szpachla Wamodu: Kolejne aktualizacje niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Postępy z prac z ostatniego tygodnia: Hurricane. Kokpit ostatecznie skończony: Światło wklejone. Samo wklejenie go powodowało, że w jego miejscu pojawia się czarna dziura ( po złożeniu na sucho z kadłubem). Brzegi zostały pomalowane na Chrome, podobnie jak "dno" szkiełka. Efekt o niebo lepszy. Skrzydła zostały ze sobą sklejone. Niestety mają przesunięcie na końcówkach ok. 1 mm: Strzeliłem też sobie w kolano - nie wyciąłem lotek przed sklejeniem i teraz jest to już nie do naprawy. Lotki ( górna względem dolnej) są przestawione o ok. 0.5mm. Bryła została złożona. Jeden duży minus tego modelu: połączenie skrzydła-kadłub. Po wpasowaniu skrzydeł w kadłub z przodu i tyłu odstają od kadłuba - jest uskok. Tył udało się zniwelować na zero ( podszlifować kadłub), natomiast z przodu udało się to usunąć w ok.50%. Nie pomogło podbieranie kadłuba i skrzydeł. Trzeba troszkę nadrzucić szpachlą i wyprowadzić. Hurricane we "wstępnym" podkładzie. Natomiast duży plus dla Airfixa za owiewkę. Jest przejrzysta i super spasowana z kadłubem: Połącznie stateczniki-kadłub trzeba przeszpachlować ( w szczególności od spodu) bo jest dość spora dziura: Powoli maluję pozostałe detale. Osłony kół i śmigło z kołpakiem: Spitfire. Pomalowane skrzydła od wewnątrz ( wnęki podwozia i podłoga kokpitu) Owiewka zamaskowana i psiknęta RAF Interior Green: I tutaj Zonk... Po wpasowaniu owiewki w kadłub: Jak widać jest za duża o ok. 0,5 mm. Trzeba od tyłu ją zbierać i wpasowywać w kadłub. Kołpak w RAF Sky type S i śmigło w czerni: Elementy podwozia w Interior Green: To tyle na dziś. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Co prawda koloru kokpitu Hurricane'a już nie poprawisz, ale wnęki podwozia jeszcze możesz. Powinny być srebrne, tak jak i kokpit w którym tylko niektóre elementy były IG. Srebrne też golenie, felgi i osłony od wewnątrz. Wnęki Spitfire'a w kolorach spodu, osłony od wewnątrz, felgi i golenie też nie IG, a srebrne. Czasami od strony czarnego skrzydła wszystko łącznie z golenią było czarne. Powodzenia w walce z Airfixem . Edytowane 6 Marca 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 5 minut temu, barszczo napisał: Co prawda koloru kokpitu Hurricane'a już nie poprawisz, ale wnęki podwozia jeszcze możesz. Powinny być srebrne, tak jak i kokpit w którym tylko niektóre elementy były IG. Srebrne też golenie, felgi i osłony od wewnątrz. Wnęki Spitfire'a w kolorach spodu, osłony od wewnątrz, felgi i golenie też nie IG, a srebrne. Czasami od strony czarnego skrzydła wszystko łącznie z golenią było czarne. Powodzenia w walce z Airfixem . A to ciekawe z tym Hurricanem. Właściwie zdjęć jak na lekarstwo i każdy inaczej zmalowany. Malując kokpit sugerowałem się monografią Richarda Franksa "The Howker Hurricane" i zdjęciami egzemplarzy muzealnych z niej ( min. MK.I). Instrukcja Airfixa też podaje kokpit i wnęki w Interior Green ( H90). Golenie i koła wiem że srebrne ( metaliczne), z resztą mnie zaskoczyłeś. Co do Spitfire'a też zaskoczenie. Ze zdjęć modeli większość robi właśnie w IG, tak też sugeruje instrukcja, ale nie zagłębiałem się w kwity. Dzięki za wskazówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 Mk I miały bardzo mało IG w środku, Mk II były już prawie całe zielone w kokpicie. Zamiast skracać owiewkę, może lepiej podszlifować nieco połówki kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 Super to wygląda. Natomiast pytanko: linie ryłeś? 5 godzin temu, neptun1939 napisał: Przetrzyj/wygładź je trochę papierkiem, bo ten rant będzie "wył" spod farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 -> Roland: jest problem mały - tyle ile brakuje owiewce to grubość wręgi, która akurat jest na krawędzi ( uległa by usunięciu i byłby na niej uskok: na owiewce brak, pod owiewką się pojawia...). Co do IG to w rzeczonej książce w takim razie jest błąd w opisie zdjęć, bo egzemplarze muzealne opisane tam jako MK.II i MK XII (? chyba 12 nie pamiętam) mają więcej metalicznych powierzchni niż muzealny Mk.I. -> Baas Linie zestawowe. Kilka linii poprawiłem, bo były niewidoczne ( bardzo płytkie). Krawędzie będą jeszcze wygładzane na nich i linie zostaną zalane Extra Thin Cementem, ale to dopiero jak skończę zabawy ze szpachlami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 31 minut temu, neptun1939 napisał: tyle ile brakuje owiewce to grubość wręgi, która akurat jest na krawędzi No to kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 11 Marca 2022 Autor Share Napisano 11 Marca 2022 Powoli do przodu. -> Hurricane: po podkładzie pokazało się kilka niedoskonałości ( zapadnięcia po szpachlowaniu, nierówne powierzchnie), które obecnie zostały zneutralizowane ( chyba - wyjdzie po pokryciu podkładem obrobionych miejsc). Zmalowane na gotowo zostało też śmigło i kołpak: -> Spitfire: udał się wpasować owiewkę. Pojawiło się kilka szparek, które zostały pokryte szpachlą Wamodu i czekają na obróbkę. Kołpak śmigła spłatał mi figla - został sklejony lekko w 3 punktach by dało się go rozmontować, a trzymał jak głuchy drzwi... Trzeba było rozcinać go by wkleić pomalowane śmigło. Obecnie pokryte miejsca cięcia szpachlą Wamodu. W Kokpicie dodana została szybka celownika: Wklejona owiewka: I zbiorczy efekt dzisiejszej pracy. Wydechy pomalowane srebrnym - jutro gąbką będę kładł na nich różne odcienie brązów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Wczorajsza noc i dzisiejsze popołudnie minęły na nitowaniu Hurricana. Skończone w 90% - pozostał zanitować 2 płyty pokryte szpachlą. Dodanych zostało kilka linii podziałowych, których brakowało. Do malowania zostały przygotowane golenie podwozia i rury wydechowe: Spitfire został pokryty podkładem (kadłub), wyprowadzone zostały drobne niedociągnięcia po szpachlowaniu. W tym tygodniu będzie nitowany. Ponitowane zostały stateczniki poziome, a kołpak poprawiony malarsko i szpachlą: Zacząłem też nitować skrzydło: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 Przez Weekend mało co podgonione, bo i czasu nie były. Skrzydła zostały wynitowane, dodanych zostało kilka linii podziałowych, których Airfix nie dał. Idealnie nie jest, ale z każdym kolejnym ponitowanym modelem jest postęp i pewniej prowadzę nitowadło. W tygodniu postaram się zrobić kadłub. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 Bryła spitfira złożona. Dziś ponitowałem kadłub i połączyłem całość ze sobą. Pozostało obrobić miejsca zaszpachlowane ( skrzydła od spodu źle siedzą - jest to duży minus tego zestawu), donitować dolną osłonę silnika, spód kadłuba i można podkładować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Oba modele wyprowadzone na prostą i zapodkładowane. Dziś wieczorem zaczynam malowanie : preshading + marmurki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Marmurki od spodu poczynione. Efekt: Jutro marmurkowanie góry i boków. Na Hurricanie dojdą jeszcze jakieś ciemne plamki (Panzergrau?), bo za dużo niebieskiego jest na nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Przyglądam się z uwagą, nie komentuję bo się nie znam na tyle aby to robić, jednak kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 6 godzin temu, zaruk napisał: nie komentuję bo się nie znam na tyle aby to robić, A szkoda że nie komentujesz - może coś dojrzysz czego ja nie dojrzę, może coś doradzisz. Szkoda że to forum umiera i ludzie tutaj coraz mniej komentują "bo się ktoś obrazi jak wyrażę swoje zdanie"... Tymczasem płatowce dostały dwa kolory kamuflażu. Na spód dodałem jeszcze trochę zieleni i Panzergrau. Marmurek pod zieleń: Nakrapianie: Spód dostał Raf Sky Type S: Spit: Hurricane: Odsłonięte światło, pozostało zalać go Glossem czy też wkleić przesroczystą ramkę: Spitfire dostał II kolor kamuflażu Day-Night. Czarny od Pactry, mocno rozcieńczony wodą. Ciężko uchwycić na zdjeciach zróżnicowanie ale na żywo coś tam jej jest: Przez dłuższą chwilę miałem dylemat czy nawierciłem dziurkę i wkleiłem światło, ale okazało się że jednak jest: Następnie po zamaskowaniu spodu poszedł RAF Dark Green od AK, rozcieńczony 50/50 z wodą, w tle farby pod marmurek pod RAF DE: I kilka zbliżeń: Hurricane: Spitfire: I to by było tyle na dziś. Jutro postaram się zamaskować zielone plamy i zrobić marmurek pod DE - na farbę czekam, bo się mi skończyła. I jest też smutna wiadomość... Po 14 latach wiernej służby swego żywota niemalże dokonał mój aero MAR AB-1004 z dyszą 0,2mm - wytarł się gwint w otworze do którego wkręca się dyszę ( chyba pomogły mu w tym stalowe wyciory do Aero od Adlera...) obecnie łapie już na 2 zwojach w końcówce i tylko bez uszczelki da się założyć dyszę ( za uszczelnienie robi Maskol). Zakupiony został nowy ten sam model aero ( teraz klepany przez Adlera). Co mnie mocno zdziwiło: ten model aerografu nie traci na wartości - 14 lat temu zapłaciłem za niego 121 zł, a dziś na allegro nówki chodzą po 119.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 To nie jest tak, że "coś wiem, ale nie powiem". Jak będzie coś zgrzytało, to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Zielony zamaskowany plus, baza pod marmurki: I po marmurku: Na całość wrzucone mocno rozcieńczone resztki farby RAF Dark Earth jakie mi zostały: Zdjęte maski, po poprawkach zielonego ( kilka plam musiałem skorygować kształtem). Zdjęcia na szybko - jutro po zmalowaniu ostatnich detali wrzucę porządne zdjęcia: Wieczorem wrzucę jeszcze czerwony ( naklejki na KMach), pas na ogonie ze Sky na spicie, czarne wstawki na obu (pasy) i Gloss na całość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi