zzz Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 (edytowane) Więc idź się brandzlować gdzie indziej. MRP-A mają zmienioną formułę, to sobie spróbuję. Chyba, że Ci to w jakiś sposób przeszkadza. Edytowane 27 Marca 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 Chcę po prostu rzeczowej odpowiedzi. Niektórzy twierdzą , że wodne akryle to błoto i nie da się tym malować aerografem. Więc przestań gwiazdorzyć tylko po prostu wyjaśnij mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 MRP zmieniło formułę, poprzednie Aqua się dobrze pryskały, jak na błoto, ale miały zbyt słabe krycie przy malowaniu pędzlem. Teraz trzeba je rozcieńczać, ale z pędzla mają kryć dobrze i na dodatek w skład systemu wchodzi bezzapachowy rozcieńczalnik, który ma z nich robić farby podobne rozpuszczalnikowym. Jeśli tak jest jak twierdzi producent, to postanowiłem zamiast testu łyżeczkowego ulepić model. I zobaczymy jak wyjdzie. Wystarczy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 Czyli nie są porównywalne do Vallejo, AK, Ammo i Hataki niebieskiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Ammo to nie są gówniane farby, zamiast czytać pierdoły i powielać to na stu forach to trzeba spróbować zmieszać je z LT.Nie ma takiego błota na rynku którym tak świetnie sie maluje w połączeniu z LT.Ja w tym momencie latadła maluje tylko gunze+mr paint a pancerka to juz tylko MIG.Zero zasychania na dyszy, zero próblemów z czyszczeniem.Maluje się świetnie nawet transparentne warstwy.Gównem totalnym jest vallejo i to sie raczej nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Spróbowałem i nadal podtrzymuję, Ammo to gónwo. Błoto to błoto. I sens lania LT do błota już w ogóle nie widzę. Albo kupuję błoto godząc się z tym, że farba jest jaka jest, ale nie śmierdzi, lub kupujesz porządną farbę, która śmierdzi, ale działa. I skoro nawet lakiery potrafią schnąć na dyszach, te bajeczki o błocie, które tak nie robi można opowiadać wiesz komu. Z czym się zgodzę, to że VMA co do bycia szajsem absolutnie wygrywa. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 21 godzin temu, mbrnnr napisał: Z czym się zgodzę, to że VMA co do bycia szajsem absolutnie wygrywa. Kiedyś, jak brakowało mi koloru w palecie Tamiya, to kupowałem Vallejo. Miałem ich kilka. Ale to były rzadko używane kolory i raczej do małych powierzchni, więc w sumie nie narzekałem. Ostatnio postanowiłem przetestować na nich nowo zakupione aerografy i porównać ze starymi. No i to był szok. Nie kumam, jak można było tego używać i jeszcze chwalić (vide Phil Flory). Malowanie jest mało komfortowe swoją drogą, ale usunięcie tego gunwa z aero to przedsięwzięcie samo w sobie. Woda z detergentem, IPA, zmywacz do akryli - wszystko działa połowicznie, albo trzeba przepuścić wiadro przez aero a potem i tak rozebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, w weekend powinna się pojawić bardziej szczegółowa recenzja nowych farb MRP-A, na razie taki WIP z urwaną anteną po świeżym PLW: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Nowe akrylowe metalizery: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Witam, kupiłem takie oto dwie farbki : Dramat w jednym akcie , próbowałem lakierować na ciśnieniu 0,8 bara farba najpierw leciała 2 sec. i stop Podkręciłem ciśnienie do 1, bara farba leciała trochę dłużej i znów stop Pomagało czyszczenie dyszy nasączonej w zmywaczu ale chyba nie oto chodzi , liczyłem na coś więcej. Chyba że coś robię nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 To są stare wodne MRP. Czyszczenie dyszy zmywaczem przy wodnych to normalna rzecz. Jeśli chcesz tego uniknąć, dolej do nich rozcieńczalnik Tamiya Lacquer Thinner. BTW jaki aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) PS-289 Mr.Procon Boy WA Platinum (0.3 mm) ver.2 Rozumiem że kupiłem jakieś "błoto" ... Edytowane 16 Maja 2019 przez Przemek R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Witam, A ja czekam na obiecaną recenzję... W dniu 9.04.2019 o 02:02, mbrnnr napisał: Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, w weekend powinna się pojawić bardziej szczegółowa recenzja nowych farb MRP-A ... Pozdrawiam, Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 @Przemek R - tak @Jery - będzie, będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Teraz, mbrnnr napisał: @Przemek R - tak @Jery - będzie, będzie. To jakie mam kupić farby MRP żeby nie były błotem ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Lakiery. Od niedawna zmieniają te szklane buteleczki na plastikowe, ale to są lakiery, z nimi problemów nie będziesz miał. Edytowane 16 Maja 2019 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Wszystkie, które nie mają za MRP- literkę A lub F i mają 30ml. Bo A to woda do aerografu i pędzlowania i F to farby dla figurkarzy i mają 17ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 Mam takie pytanie , mogę dodać tego Mr. Color Leveling Thinner do tych farb ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 Spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 10 Lipca 2019 Share Napisano 10 Lipca 2019 Nowe farby dla samochodziarzy: Lista farb przeznaczonych do najnowszych Fordów: Nowe etykiety do serii: Reszta obrazków: https://imgur.com/a/h6kLsvs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Rozcieńczyłem wodną MR.Paint MRP-A038 RLM 24 Dunkelblau Gunze LT i Tamyia X-20A. W obu przypadkach ok. Ciut lepiej z LT. Jak dla mnie co najmniej równe Guzne H. Po pomalowaniu gołego plastiku i odczekaniu 5 minut przyklejona taśma, tesa niebieska, oderwana gwałtownie nie zrywa farby w obu przypadkach. Edytowane 6 Lutego 2023 przez grrzesiek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi