Skocz do zawartości

Jagdpanzer E-100 1:72 Modelcollect

Piotr_P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem założyć swój jeden z nielicznych warsztatów .

Temat rzadki,z pewnością w tej skali.I chyba jeszcze nie widziałem innego warsztatu tego zestawu.

IMG_20160508_124109-1_zpsaiyu0tzl.jpg

Jego inbox wklejałem wcześniej

viewtopic.php?f=71&t=54024

Stosunkowo nowy zestaw na rynku firmy Modelcollect

zaczynamy pracę...

na pierwszy ogień nadbudowa działa 170mm

DSCF9045_zpsoy0zo42w.jpg

DSCF9048_zpslfsvqaok.jpg

zdecydowałem się na lekko uchylone drzwi pancerne

DSCF9049_zpsf9cqvicg.jpg

na chwile obecna na razie tyle w kwestii nadbudowy...

następny ruch to zawieszenie.

W modelu da się zrobić ruchome zawieszenie ,które jest osadzone na "prawdziwych " sprężynach.

nieco kłopotliwe jest solidnie połączyć metal z plastikiem w tej skali,ale dzięki żelowi CA jakos się to udało...może nie do końca estetycznie ale i tak wiele widoczne nie będzie.

Ciekaw jestem jak zawieszenie będzie się zachowywać po zmontowanie kół. Jeszcze nigdy nie robiłem ruchomego zawieszenia.

DSCF9046_zpskugkcnyy.jpg

DSCF9047_zpsrmqtemq8.jpg

DSCF9050_zpsstcupimc.jpg

DSCF9051_zpsm3wioswy.jpg

i demonstracja pracy zawieszenia

DSCF9052_zpsjxnglwsj.jpg

teraz druga strona więc aktualizacja za jakiś czas bo trochę do wycinania i spasowania jest...

Edytowane przez Gość

oczywiście robiąc drugą stronę wystrzeliły mi dwie sprężyny

na szczęście Modelcollect chyba to przewidziało taką sytuację i dało conajmniej 10 extra

wygląda na to ,ze to będzie bardzo krótki warsztat bo model składa się bardzo szybko i już poskładany jest kadłub.

Na razie zdjęcia tuż po sklejeniu ....teraz jeszcze szpachla tu i ówdzie....

Pewnie by się przedłużyło ale odpuściłem sobie robienie silnika.....przynajmniej wewnątrz pojazdu kiełkuje myśl co z nim dalej zrobię bo pięknie zrobiony ,choc podział technologiczny nieco irytuje.Trzeba będzie blok zaszpachlować.

Niestety pośpieszałem się z mocowaniem działa.... metalowa lufa jest za ciężka i leci na dół...jest naprawdę ciężka Lowe miał ciężką ale ten kolos to przebija .Ale to w końcu 170mm...

coś się wymyśli....

DSCF9054_zpsiglvosew.jpg

DSCF9056_zpse38fklue.jpg

DSCF9057_zpsgitpleec.jpg

Jeśli chodzi o spasowanie.... Miodu nie ma.

Niby wszystko ok ale bez delikatnego piłowania detale nie chcą ładnie wskoczyć. Tu lepiej mi się Trumpeter ze swoim Jagdtiger'em lepiej robił.

Trochę brakuje na wannie dobrego podparcia dla bocznych ścianek w dolej części płyty podłogowej. Także montaż nadbudowy w wersji Jagdpanzer sprawia kłopot.Oprócz mocowania na wcisk w przedniej części przy hakach to reszta bez użycia CA jest bardzo trudna do sklejenia z powodu sprężynowania tyłu.Brak elementu pozycjonujacego burty sprawia ,że łączenia nie chcą się zgrać.

Ja wykorzystałem tylną ściankę przedziału silnikowego i jakoś to wyszło.Ale gdy ktoś chce robic silnik widoczny to musi posiłkować się jakąś rozpórką. Łączenie trudno estetycznie poszpachlować i wyszlifować. Na szczęście boczne fartuchy nieco maskują połączenia.

Na razie tyle spostrzeżeń z budowy....

Świetnie, że założyłeś warsztat. Bardzo ciekawie rozwiązane to zawieszenie.

Będę z zainteresowaniem podglądał .

Widać, że całkiem spory ten pojazd, możesz dać porównanie, z przykładowo KW-1 lub 2 ?.

Lubię unikaty.....projektów eksperymentalnych brakuje tu nawet w skali 1:35 .....wartę trzyma jedynie bożo wpożo z dziwnymi pojazdami. ;)

Swoją drogą sporo w moim podejsciu namieszał WOT Blitz na androida .....jeszcze rok temu znałem tylko Tygrysa ,Panterę ,T-34 ...może IS-2.

szybka aktualizacja.

w zasadzie model poskładany.

Zostało podwozie ale to osobno będą malowane koła i składane po pomalowaniu .

W pudełku zostało sporo części ale one są wspólne chyba dla wersji E-100. W każdym razie według instrukcji model jest sklejony.

DSCF9058_zps7bbez1ig.jpg

DSCF9059_zpsrlr1fd5i.jpg

DSCF9062_zps1buoqezk.jpg

DSCF9065_zpsweal9979.jpg

fatuchy na Blutacku tylko do zdjęcia. Sklejone będa po zamonowaniu kól,gąsienic i pomalowaniu

położyłem podkład Vallejo 73.615 . Po wielu próbach z podkładami znalazłem wreszcie taki ,który mi odpowiada.

DSCF9069_zpse08nhcov.jpg

DSCF9070_zpsnoxcm2lz.jpg

DSCF9071_zpsc9jvceru.jpg

DSCF9072_zpsyimpiymv.jpg

i polutowana lufa. Wylot hamulca był z balszki perforowanej .Na CA nie dało rady bo sie odklejała i poszło na pastę Bisan LB3 i trochę cyny

DSCF9073_zpsosyaz5zb.jpg

DSCF9074_zpsb6g8pq44.jpg

Następny etap to lekki preshading przed bazą.

I tylko teraz wybór malowania pozostał...

Myślałem nad tym. Ale zbyt takie jakby poszarpane. I do tego jednolity front.

Myślałem o czymś takim.

World_of_Tanks_SPG_436583_zpsmzxphnln.jpg

(Zdjęcie tylko na potrzeby dyskusji )

Wiem ,że to inna wersja bo to przecież widać

Próbowałem już takiego czegoś w Panther Auf.F ale mi nie wyszło i przemalowywałem. Tu bardziej płaskie i większe powierzchnie.

Jeszcze myślę nad malowaniem choć czasu coraz mniej do finału.

Pierwsza modulacja Dunkelgelb. Tamiya baza ,rozjaśnienia AK Interactive.

Teraz trzeba pomyśleć jak rozsądnie zaplanować malowanie pasów....

IMG_20160608_205128-1_zpst7j1sivl.jpg

IMG_20160608_205235-1_zpsatturlqc.jpg

Na zdjęciach widać nie pomalowaną klapę silnika.

Plan jest taki by była ona jako skorodowana lekko od leżenia pod chmurką i nie zdążono jej pomalować...temat w toku.

Ps

Lufa zamontowana już na stałe.

Opadała tak jak pisałem. Musiałem odkleić drzwi pancerne od kadłuba by wstawić rozpórkę. Na szczęście bardzo ładnie się odkleiły i śladu nie zostało po interwencji.

D..pa

I po malowaniu w pasy,sp.....one po całości przeze mnie.

Nigdy więcej nie podejmę się tego malowania. A tak mi się podoba. musiałem cały model przemalować od nowa. 4,5 h psu pod ogon...

Całkowita zmiana koncepcji. ...w toku.

Farba tylko z lufy odeszła... Ale to było do przewidzenia.

Bardziej jak napisał enten

Brak wyobraźni przestrzennej

Efekt jaki chciałem uzyskać nijak się miał do tego co uzyskałem. Nawet zdjęć nie zrobiłem bo się wkurzyłem na siebie.

Przy tej bryle nie udało się osiągnąć tego co wklejonym zdjęciu z War of Thunder

No dobra...w zasadzie już pomalowany jp100...

Wreszcie uruchomiłem swojego lodówkowca...jeszcze co prawda nie do końca kompletny...bo zbiornik w trakcie prac jest ale praca z inhalator to kicha.Za duży spadek ciśnienia. ..i czas malowania 3 razy dłuższy. ...

Tak to wyglada teraz

20160612_125723-1_zpsbcgh4hlc.jpg

20160612_125723-1_zpsbcgh4hlc.jpg

20160612_125801-1_zpsqaowpabl.jpg

Na razie fotki tylko telefonem na szybko....

Jeśli chodzi Tobie o tę rozmytą/rozbryzganą farbę w wykroju pod jarzmo to już poprawione. Tak jak przy lewej kratce rozlana farba.

Zmontowałem już układ jezdny wraz z gąsienicami.

I tu sporo do napisania dla tych,którzy noszą się z zamiarem kupna:

Pracujący uklad zawieszenia świetnie wygląda i pracuje na sucho,bez kół. Samo założenie kół powoduje ,że wahacze zaczynają pracowac oprócz w pionie to niestety na boki. Gąsienice są dość twarde i pomimo podobieństwa materiału do Dragona to dużo gorzej je poprawnie założyć. Do tego są jakby za szerokie i od wewnątrz i nie chcą dobrze zaskoczyć na zęby koła napędowego. Na szczęście boczne fartuchy bez problemu dały się zmontować/skleić bo miałem pewne obawy ,że po założeniu gąsienic w takiej formie będą sprężynować.

Późnym wieczorem postaram się zrobić jakieś lepsze zdjęcia

Czas na obicia i całą resztę celowego niszczenia powłoki

Jednak zastanawiam się jeszcze nad dodaniem mocowań dla podnośnika na burtach oraz zrobienia samego podnośnika wg planów i zdjęć modelu 1:35

http://armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=188590&page=1

mała sesja przed reszta zabiegów

jeszcze aparatem kompaktem i bez odpowiedniego oświetlenia,słowem studio na pół gwizdka

DSCF9082_zpsft7koyw8.jpg

DSCF9084_zpsyphfy8up.jpg

DSCF9085_zpswxditkbe.jpg

DSCF9086_zpsmp7smbeh.jpg

DSCF9088_zpsfvxgrvuz.jpg

DSCF9089_zps3p27h964.jpg

DSCF9094_zpssywglre8.jpg

DSCF9095_zps9dt4slje.jpg

ps

gąsienice będą jeszcze poprawiane bo przy montażu oczywiście lakier się złuszczył,trzeba też pigmentu im dodać

mała sonda.....

dodać jeszcze jedną plamę na lufie tuz przed hamulcem wylotowym? Jakoś tak jasno ta końcówka lufy wygląda...