Piotr_P Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. Postanowiłem założyć swój jeden z nielicznych warsztatów . Temat rzadki,z pewnością w tej skali.I chyba jeszcze nie widziałem innego warsztatu tego zestawu. Jego inbox wklejałem wcześniej viewtopic.php?f=71&t=54024 Stosunkowo nowy zestaw na rynku firmy Modelcollect zaczynamy pracę... na pierwszy ogień nadbudowa działa 170mm zdecydowałem się na lekko uchylone drzwi pancerne na chwile obecna na razie tyle w kwestii nadbudowy... następny ruch to zawieszenie. W modelu da się zrobić ruchome zawieszenie ,które jest osadzone na "prawdziwych " sprężynach. nieco kłopotliwe jest solidnie połączyć metal z plastikiem w tej skali,ale dzięki żelowi CA jakos się to udało...może nie do końca estetycznie ale i tak wiele widoczne nie będzie. Ciekaw jestem jak zawieszenie będzie się zachowywać po zmontowanie kół. Jeszcze nigdy nie robiłem ruchomego zawieszenia. i demonstracja pracy zawieszenia teraz druga strona więc aktualizacja za jakiś czas bo trochę do wycinania i spasowania jest... Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2016 oczywiście robiąc drugą stronę wystrzeliły mi dwie sprężyny na szczęście Modelcollect chyba to przewidziało taką sytuację i dało conajmniej 10 extra wygląda na to ,ze to będzie bardzo krótki warsztat bo model składa się bardzo szybko i już poskładany jest kadłub. Na razie zdjęcia tuż po sklejeniu ....teraz jeszcze szpachla tu i ówdzie.... Pewnie by się przedłużyło ale odpuściłem sobie robienie silnika.....przynajmniej wewnątrz pojazdu kiełkuje myśl co z nim dalej zrobię bo pięknie zrobiony ,choc podział technologiczny nieco irytuje.Trzeba będzie blok zaszpachlować. Niestety pośpieszałem się z mocowaniem działa.... metalowa lufa jest za ciężka i leci na dół...jest naprawdę ciężka Lowe miał ciężką ale ten kolos to przebija .Ale to w końcu 170mm... coś się wymyśli.... Jeśli chodzi o spasowanie.... Miodu nie ma. Niby wszystko ok ale bez delikatnego piłowania detale nie chcą ładnie wskoczyć. Tu lepiej mi się Trumpeter ze swoim Jagdtiger'em lepiej robił. Trochę brakuje na wannie dobrego podparcia dla bocznych ścianek w dolej części płyty podłogowej. Także montaż nadbudowy w wersji Jagdpanzer sprawia kłopot.Oprócz mocowania na wcisk w przedniej części przy hakach to reszta bez użycia CA jest bardzo trudna do sklejenia z powodu sprężynowania tyłu.Brak elementu pozycjonujacego burty sprawia ,że łączenia nie chcą się zgrać. Ja wykorzystałem tylną ściankę przedziału silnikowego i jakoś to wyszło.Ale gdy ktoś chce robic silnik widoczny to musi posiłkować się jakąś rozpórką. Łączenie trudno estetycznie poszpachlować i wyszlifować. Na szczęście boczne fartuchy nieco maskują połączenia. Na razie tyle spostrzeżeń z budowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Świetnie, że założyłeś warsztat. Bardzo ciekawie rozwiązane to zawieszenie. Będę z zainteresowaniem podglądał . Widać, że całkiem spory ten pojazd, możesz dać porównanie, z przykładowo KW-1 lub 2 ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 No i chyba wiem co sobie kupie jako kolejne 1:72 ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2016 Była prośba jest odpowiedź. Porównanie z KW-2. Wcale Jaga nie jest taka duża. Jak widać model zyskuje zestawowe blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Dzięki . Faktycznie, malutki kurczaczek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Fajnie, fajnie, czekam na ciąg dalszy - widzę że powoli stajesz się forumowy specjalistą od Panzerwaffe 1946 i podobnych dziwactw od Sowietów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2016 Lubię unikaty.....projektów eksperymentalnych brakuje tu nawet w skali 1:35 .....wartę trzyma jedynie bożo wpożo z dziwnymi pojazdami. ;) Swoją drogą sporo w moim podejsciu namieszał WOT Blitz na androida .....jeszcze rok temu znałem tylko Tygrysa ,Panterę ,T-34 ...może IS-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2016 szybka aktualizacja. w zasadzie model poskładany. Zostało podwozie ale to osobno będą malowane koła i składane po pomalowaniu . W pudełku zostało sporo części ale one są wspólne chyba dla wersji E-100. W każdym razie według instrukcji model jest sklejony. fatuchy na Blutacku tylko do zdjęcia. Sklejone będa po zamonowaniu kól,gąsienic i pomalowaniu położyłem podkład Vallejo 73.615 . Po wielu próbach z podkładami znalazłem wreszcie taki ,który mi odpowiada. i polutowana lufa. Wylot hamulca był z balszki perforowanej .Na CA nie dało rady bo sie odklejała i poszło na pastę Bisan LB3 i trochę cyny Następny etap to lekki preshading przed bazą. I tylko teraz wybór malowania pozostał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Pudełkowe jest niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2016 Myślałem nad tym. Ale zbyt takie jakby poszarpane. I do tego jednolity front. Myślałem o czymś takim. (Zdjęcie tylko na potrzeby dyskusji ) Wiem ,że to inna wersja bo to przecież widać Próbowałem już takiego czegoś w Panther Auf.F ale mi nie wyszło i przemalowywałem. Tu bardziej płaskie i większe powierzchnie. Jeszcze myślę nad malowaniem choć czasu coraz mniej do finału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Ale niesamowity pojazd. !! zawieszenie rewelacja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 ... Też fajny pasiak. Nawet lepszy, bo nie tylko na burtach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2016 Pierwsza modulacja Dunkelgelb. Tamiya baza ,rozjaśnienia AK Interactive. Teraz trzeba pomyśleć jak rozsądnie zaplanować malowanie pasów.... Na zdjęciach widać nie pomalowaną klapę silnika. Plan jest taki by była ona jako skorodowana lekko od leżenia pod chmurką i nie zdążono jej pomalować...temat w toku. Ps Lufa zamontowana już na stałe. Opadała tak jak pisałem. Musiałem odkleić drzwi pancerne od kadłuba by wstawić rozpórkę. Na szczęście bardzo ładnie się odkleiły i śladu nie zostało po interwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2016 D..pa I po malowaniu w pasy,sp.....one po całości przeze mnie. Nigdy więcej nie podejmę się tego malowania. A tak mi się podoba. musiałem cały model przemalować od nowa. 4,5 h psu pod ogon... Całkowita zmiana koncepcji. ...w toku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Farba odlazła razem z taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Nie, ja wyczuwam brak wyobraźni przestrzennej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Farba tylko z lufy odeszła... Ale to było do przewidzenia. Bardziej jak napisał enten Brak wyobraźni przestrzennej Efekt jaki chciałem uzyskać nijak się miał do tego co uzyskałem. Nawet zdjęć nie zrobiłem bo się wkurzyłem na siebie. Przy tej bryle nie udało się osiągnąć tego co wklejonym zdjęciu z War of Thunder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Ja swojego E100 tak pomalowałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Tak się składa że moja wersja 2.0 ma miec bardzo zblizony wzór. Najpierw muszę jednak zasilanie w kompresorze mieć. Chwilowe mam nadzieje problemy z prądem. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2016 No dobra...w zasadzie już pomalowany jp100... Wreszcie uruchomiłem swojego lodówkowca...jeszcze co prawda nie do końca kompletny...bo zbiornik w trakcie prac jest ale praca z inhalator to kicha.Za duży spadek ciśnienia. ..i czas malowania 3 razy dłuższy. ... Tak to wyglada teraz Na razie fotki tylko telefonem na szybko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Patrząc od przodu, na prawo od jarzma, widać plamkę brązowego na jasnym. Będziesz poprawiał? Samo malowanie ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2016 Jeśli chodzi Tobie o tę rozmytą/rozbryzganą farbę w wykroju pod jarzmo to już poprawione. Tak jak przy lewej kratce rozlana farba. Zmontowałem już układ jezdny wraz z gąsienicami. I tu sporo do napisania dla tych,którzy noszą się z zamiarem kupna: Pracujący uklad zawieszenia świetnie wygląda i pracuje na sucho,bez kół. Samo założenie kół powoduje ,że wahacze zaczynają pracowac oprócz w pionie to niestety na boki. Gąsienice są dość twarde i pomimo podobieństwa materiału do Dragona to dużo gorzej je poprawnie założyć. Do tego są jakby za szerokie i od wewnątrz i nie chcą dobrze zaskoczyć na zęby koła napędowego. Na szczęście boczne fartuchy bez problemu dały się zmontować/skleić bo miałem pewne obawy ,że po założeniu gąsienic w takiej formie będą sprężynować. Późnym wieczorem postaram się zrobić jakieś lepsze zdjęcia Czas na obicia i całą resztę celowego niszczenia powłoki Jednak zastanawiam się jeszcze nad dodaniem mocowań dla podnośnika na burtach oraz zrobienia samego podnośnika wg planów i zdjęć modelu 1:35 http://armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=188590&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2016 mała sesja przed reszta zabiegów jeszcze aparatem kompaktem i bez odpowiedniego oświetlenia,słowem studio na pół gwizdka ps gąsienice będą jeszcze poprawiane bo przy montażu oczywiście lakier się złuszczył,trzeba też pigmentu im dodać mała sonda..... dodać jeszcze jedną plamę na lufie tuz przed hamulcem wylotowym? Jakoś tak jasno ta końcówka lufy wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Popraw może trochę prawą przednią szeklę. Może na fotce to tak wygląda, ale tak jakby farba mocno ja zalała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi