senn.makk Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Cześć! Przedstawiam Wam budowę modelu z serii Maschinen Krieger - Sphinx. Oto pierwowzór, zbudowany przez Kow Yokoyama: Buduję go od podstaw. Model zacząłem ~1,5roku temu. Na ten moment moment mam za sobą najgrubsze elementy, cały czas pracuje nad resztą. Oto zdjęcia z dotychczasowej pracy: Około rok temu wyglądał tak. Miał być full scratch, ale znalazłem w dobrej cenie niezbędne kity więc ułatwiłem sobie trochę pracy. Stan na dzień dzisiejszy. Pozostało ogrom pracy. Dopieszczenie wieży, dopracowanie mocowania obudowy "środkowego silnika" (za wieżą w kierunku tyłu), dopracowanie górnych części kadłubów ze styroduru, cała górna płyta pod wieżą... i zrobić to tak aby była możliwość odlania. W międzyczasie przeglądam inboxy w poszukiwaniu nieznanych części potrzebnych do zrobienia - na szczęście zostało kilka. Staram się zbudować jak najbliżej oryginału aczkolwiek modeli na świecie w skali 1/35 jest 8 o których wiem, 5 kitów z Rainbow Egg, 2 oryginały, 8 mój. Posiłkuję się kilkoma zdjęciami i CAD'em. Postaram się na bieżąco aktualizować. Dziękuje z góry za poświęcony czas, Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Ogrom pracy robi wrażenie. Czy ta seria oryginalnie nie była w skali 1/25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 6 Lipca 2016 Autor Share Napisano 6 Lipca 2016 Dzięki kret69 Główną skalą jest 1/20, aczkolwiek są też w 1/72 1/35 1/16 1/12 i 1/6 oraz ostatnio SAFS w 1:1 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Witam, Czas zrobić update po 2 latach prac... Na ten moment Sphinx wygląda tak: Pracy jeszcze trochę zostało ale chciałbym w tym roku się z nim wyrobić, prawie 4 lata go już buduje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 Super. Gdzie można go zobaczyć filmowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Dzięki kret69, tzn jak filmowo ? On nie był nigdzie w filmie chyba że chodzi Ci o coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 W sensie czy on w jakimkolwiek utworze (komiks, film) występuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Oj nie, jest kila stron o nim w książce SF3D Original, po japońsku oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 20 Września 2018 Share Napisano 20 Września 2018 Fajnie wygląda Będziesz go bardziej 'uszczegółowiał'? Tzn. pododajesz coś więcej, ten oryginalny wygląda miejscami dość "goło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 25 Września 2018 Autor Share Napisano 25 Września 2018 JACER zrobię może miejscowo fakturę ala Sherman, JS-2 czy T34 ale detale zostaną takie jak w oryginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Dobrze idzie trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2018 Witam, Budowę Sphinx'a uznaje za skończoną Zostaje skleić wyrzutnie rakiet i wszelkie uchwyty miedziane. Tak się prezentuje Teraz czas na podkład ! Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 To przed nami ciekawy etap... malowanie będzie autorskie? Proponuję , żebyś spojrzał na kamuflaż stworzony przez Kadafiego - http://camopedia.org/index.php?title=File:Libya8.jpg :D Druga fotka od góry uzmysławia nam, cóż to za sympatyczna maszyna Słuchaj, czy mógłbyś zrobić fotkę z czymś , co uzmysławiałoby wielkość tworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 2 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2018 Lord, dzięki za komentarz. Malowanie - jednokolorowe albo zimowe kamo, nie przekonałem się jeszcze do końca która wybrać opcje. Już pokazuje, obok Tamiya 1/35 Flakpanzer Gepard. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 2 Grudnia 2018 Share Napisano 2 Grudnia 2018 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Grudnia 2018 Share Napisano 3 Grudnia 2018 Ciekawa konstrukcja Namawiam na to "zimowe" kamo - myślę że bardziej go ożywi. Planujesz jakąś dioramkę? figurantów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 I to jest modelarstwo przez duże "M". Wyszedł świetnie, z niecierpliwością czekam na efekt końcowy ! Też jestem za zimowym malowaniem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 12 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2019 Primer Czas się zabrać za malowanie bestii... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 I cóż tam, panie, z malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 no właśnie - dołączam się do zapytania Lorda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 7 Czerwca 2019 Share Napisano 7 Czerwca 2019 Konstrukcje ze świata Ma.K. dzielą się na te fajne i na słabe. Niestety Sphinx jest na tej drugiej liście. Nigdy mi się nie podobał. Ale praca jaką włożyłeś w ten model jest bardzo duża i efekt imponujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 24 Września 2019 Autor Share Napisano 24 Września 2019 Witam ! Sphinx po malowaniu, mieszanka dunkelgelb. Dzięki Peter_D ! Masz rację, nie każdemu się może podobać, ale ja go po prostu pokochałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Wyszedł super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 ładny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 Zapraszam do galerii 1/35 Sphinx - Scratch build 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi