Pawel90 Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Cześć. No te bandaże na kołach jakoś mnie nie przekonują, ale może to wina zdjęcia, bo teraz wyglądają, jakby na zewnątrz były niedomalowane (chyba w miejscach, gdzie było szlifowane). Nie wiem, czy te blaszki lepiej nie było przykleić przed malowaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Jakiś dziwny ten dark yellow...za dużo w nim brązu,może takie zdjęcia. a co do blaszek ,mogłeś najpierw przykleić później malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 13 Października 2016 Autor Share Napisano 13 Października 2016 Cześć! (znowu po przerwie spowodowanej brakiem czasu ) Pawel90 - mi te bandaże też się nie podobają (chyba kupię te maski). Masz rację to koło jest niedomalowane. Wojtek-Krowa - dark yellow był firmy Tamiya. "Na żywo" wygląda (chyba) dobrze. Z tymi siateczkami coś wykombinuje. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Witam po przerwie! Przez długi czas nic nie publikowałem, ale to nie znaczy, że z modelem nic się nie działo. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami postępem prac nad modelem. Od ostatniego postu na forum wiele się zmieniło: -pomalowałem wszystkie koła, -model przeszedł rozjaśnienia kolorów, -model został pokryty błyszczącym lakierem bezbarwnym, -zostały nałożone kalkomanie, -na całym modelu zaaplikowałem wash'a (Summer Kursk Earth od AK [AK 080]). I z wash'em mam problem. Wiem, że trzeba go zmyć White Spirit'em, ale nie najlepiej mi to idzie. Wash po prostu ciężko zmyć. Jak zmyć wash'a? Przedstawiam zdjęcia modelu: Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 A jak długo on już tego washa ma na sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Cześć! Model ma na sobie wash'a od soboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Ja wash z reguły zaczynam wycieraczki po około dwóch godzinach od nałożenia. Robię to patyczkami higienicznymi. White spirit powinien dać radę, możesz ewentualnie spróbować terpentyną (ja kupiłem w sklepie dla plastyków). Kiedyś biedronkę po tygodniu mu naruszyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Summer Kursk Earth od AK to nie wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 17 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2017 Cześc! Masz racje Summer Kursk Earth od AK to nie wash. Tylko jak go usunąć z modelu? Metody które zaproponował bazylms sprawdzą się do usuwania tego specyfiku? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Wątpię byś dał radę to teraz zetrzeć z modelu przy użyciu WS czy terpentyny. Możesz próbować ale raczej czeka Cię zmywanie całego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 17 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2017 Czyli muszę zmyć farbę z całego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Trochę się jeszcze musisz nauczyć podstaw, bo teraz model wygląda jakby wjechał w magazyn z nutellą. No ale każdy się kiedyś uczy, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2017 Cześć! Częściowo zmyłem farbę z modelu i położyłem szary podkład.Teraz czeka mnie malowanie. I tutaj chciałbym zapytać się Was, kiedy i jak wykonywać rozjaśnienia i przyciemnienia kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Najlepiej pomalować model bazą, a potem ten kolor bazowy rozjaśniać i tym nowym kolorem malować np środkowe części włazów itp. Potem możesz go jeszce bardziej rozjaśnić i pomalować już tylko środek. Można jeszcze zrobić preshading, czyli czarnym kolorem linie podziału i zakamarki, ale nie wszyscy to stosują. W lotnictwie jest to bardziej popularne. Tu przykładowa fotka jak to mniej więcej może wygladać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 Cześć! Mam pytanie, jakim kolorem zrobić rozjaśnienia? Model został pokryty bazowym kolorem XF-60 od Tamiya. bazylms-Dziękuję z rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 Cześć!Mam pytanie, jakim kolorem zrobić rozjaśnienia? Model został pokryty bazowym kolorem XF-60 od Tamiya. bazylms-Dziękuję z rady. Dodaj białego albo żółtego do tego XF-60 i działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 Rozjaśniać ten kolor najlepiej Buff albo Deck Tan. Finlne rozjaśnienia brudnym białym. Rady od duuuużo lepszych ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 26 Marca 2017 Autor Share Napisano 26 Marca 2017 Witam po kolejnej przerwie .Dziękuję za wszystkie wcześniej udzielone rady. Tak jak pisaliście do rozjaśnień zastosowałem kolor Buff z palety barw firmy Tamiya. Oto efekt jaki udało mi się osiągnąć: Mam jeszcze pytanie: ile położyć warstw bezbarwnego lakieru błyszczącego? Używam lakieru firmy Vallejo (70.510). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Marca 2017 Share Napisano 26 Marca 2017 Wg mnie to jest to do przemalowania. Zobacz sobie jeszcze raz fotkę którą Ci wkleiłem. Buff miał rozjaśnić kolor bazowy tzn trzeba go dodać do bazowego np w proporcji 3:1 XF-60 : Buff. U ciebie wygląda jakbyś kolor bazowy pomalował buffem. Przynajmniej na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablok16 Napisano 21 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Cześć. Bazylms-dziękuję za radę. Model przemalowałem.Oto efekty mojej pracy: Mam jeszcze pytanie: ile położyć warstw bezbarwnego lakieru błyszczącego? Używam lakieru firmy Vallejo (70.510). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 W ogóle nie widać rozjaśnień On ma być tak porozjaśniany (picture 8 i 9) jak np. w tym tutorialu - tu jest inna technika ale zasady rozjaśniania są takie same. Inspiruj się i ucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Podpisuję się pod opinią Rafała, a no nie widać. Przydałoby się też nad fotkami posiedzieć bo niestety, ale przy takiej ich jakości ciężko będzie coś doradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Płaski model. Wiesz, nie wiem jaka tam jest faktura, ale wygląda tak... kredowo. Mam tak czasem z farbami tamiya, że mają fakturę kredy. Wysłane z mojego SGP511 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi