Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, po bardzo długiej przerwie w modelarstwie kartonowym postanowiłem powrócić do modelarstwa plastikowego. Zacząłem od KUBUSia w 1:35, aż po kilka innych ciekawych pozycji. Pewnego dnia postanowiłem zacząć sklejanie modeli plastikowych wszelakich pojazdów kołowych jak i gąsienicowych używanych w Wojsku Polskim w skali 1:72. Prace rozpocząłem od Leopard-a 2A5 z firmy Revell wykonany w barwach 34 Brygady Kawalerii Pancernej z Żagania, który przedstawia się następująco: (Wszystkie modele są wykonywane bez brudzenia oraz śladów eksploatacyjnych, może przy kolejnych się pokuszę, ale czas pokaże)

(Odrazu na wstępie przepraszam za jakość i ilość foto ale zdjęcia robione sa telefonem i nawet nie mam zbytnio jak uchwycić detali itp)

IMAG0155_zpstuainuic.jpg

IMAG0156_zps13wg18nx.jpg

IMAG0157_zpsowvreje5.jpg

IMAG0158_zps2d0vnkcj.jpg

Kolejny popełniony model to KTO Rosomak z Autolocomotiv w wersji MEDEVAC ISAF (dokładnie ta wersja produkowana jest tylko na potrzeby PKW Afganistan)

IMAG0151_zpssia8qups.jpg

IMAG0153_zpsmnatd5sf.jpg

IMAG0154_zpsdtnwizr8.jpg

IMAG0152_zpsd2hpphq3.jpg

Na warsztacie jest obecnie BM-21 GRAD z ICM następnie HMMWV w dwóch wersjach z Revella oraz niestety model gotowy metalowy ale ze zmienionym malowaniem i detalami SKODA Octavia w wersji ŻW.

Modele malowane pędzlami farbami z firmy Valejo Model Color i Pactra, kalkomanie Toro Model

Napisano

Witam....bardzo fajny temat. Leo ładnie sklejony. Jakich farb uzywaleś do kamuflażu NATO? Czekam na modele z washem i pigmentami.

Do kolekcji polskich współczesnych pojazdów polecam między innymi. .BWP i BRDM z firmy S-Model... T72 z Revella lub Modelcollect...Elefanta z Revella....M113 z Trumpetera..może uda Ci się jeszcze kupić Leoparda 2 A4 z Dragona.

Jeszcze raz..BARDZO ciekawy temat.

Pozdrawiam Mariusz.

Napisano

Dzięki wielkie, Do leoparda użyłem kolory z palety Pactry A 46, A34, A51 (lecz tych dwóch ostatnich 34 i 51 nie jestem pewien, gdyż ze słoiczków starły mi się napisy i próbowałem kolory teraz sprawdzić na palecie). Po sklejeniu w/w modeli zapieram się za BWP i PT91 Twardy

Napisano

Witam, niestety obecnych zdjęć już nie poprawię. Modele zawiozłem do domu. Następne obiecuje poprawić

Napisano

BM-21 Grad z ICM na podwoziu Ural-a ukończony. Malowanie pędzlem, farby Vallejo i Pactra, kalomanie Toro Model. Model na zdjęciach wyszedł w bardzo przekłamanych kolorach, na żywo jest dużo ciemniejszy, sklejało się go dosyć sympatycznie bez większych problemów. Obecnie na warsztacie jest Skoda Octavia w malowaniu Żandarmerii Wojskowej.

IMAG0170_zpsf6mpij3f.jpg

IMAG0171_zpsuqarb2h1.jpg

IMAG0172_zpspgeqe4ap.jpg

IMAG0173_zpsev6yxp9a.jpg

IMAG0169_zpsj7asacl4.jpg

Napisano

Pięknie kolejny model w mojej ulubionej skali. Wydaje mi się że przednie kola mają odwrotnie opony. Chodzi mi o bieżnik. .tą jodełkę. Tylnie są prawidłowo. Do jakich pojazdów są kalki w zestawie z Toro??

pozdrawiam

Napisano

Tak, niestety przykleiłem odwrotnie ale nie dało rady już odkleić, odchodziło z całym zawieszeniem. Z zestawu toro jest kilka wersji kalek praktycznie do kazdego pojazdu WP. Są dosyć dokładnie wykonane i szczegółowe.

Napisano

Kolejny gotowy. Jest to metalowy (cały) model pojazdu SKODA Octavia z firmy ABREX w malowaniu Sekcji Ruchu Drogowego Żandarmerii Wojskowej. Model był całościowo rozebrany, malowany i wyposażony w detale oraz kalkomanie Toro. Malowany pędzlem farby to mieszanka Vallejo 100 Black Green i 171 Silver.

IMAG0176_zpsyzq7nwyl.jpg

IMAG0177_zpsjaaj9d9s.jpg

IMAG0178_zpsavmgg0am.jpg

IMAG0179_zpsjlfhixnv.jpg

Pod nożyk idzie teraz HMMWV M1097A2 Cargo Tumak-2, M1043A2 Tumak-3

• 2 weeks later...
Napisano

Po dłuższej przerwie (obowiązki służbowe jak i rodzinne ) HMMWV M1043A2 (Tumak-3) Revell gotowy, model sympatyczny chociaż trochę mało szczegółowy. Koło zapasowe robione od podstaw, niestety brak w zestawie. Model malowany pędzlem farby Vallejo Model Color, mieszanka 034 BURNT RED / 169 BLACK / 100 BLACK GREEN (proporcje tzw. "na oko"(tak, tak, wiem na oko to w szpitalu chłop umarł) dobierałem stopniowo by uzyskać zadowalający efekt). Model w malowaniu 6 Brygady Powietrznodesantowej, kalkomanie standard ToroModel. Przedstawiam poniżej kolka fotek gotowego modelu, dodam iż na stół wjechał BMP-1 (BWP1) z S-Model.

Zapraszam do komentowania

IMAG0199_zpszg4evdbb.jpg

IMAG0202_zpsdb5ayzpp.jpg

IMAG0203_zpsx50y0n2h.jpg

IMAG0204_zpsykkegj5z.jpg

IMAG0205_zpstslpffhh.jpg

IMAG0206_zpssepusktt.jpg

Napisano

Na fotkach dopiero dostrzegłem brak odblasków pomarańczowych w tylnej części burty z prawej i lewej strony. Już poprawione

Napisano

Plus za całkiem sporo i całkiem niezłych przeróbek Potrafisz już ładnie pomalować, teraz pora na spróbowanie zrobienia modeli z zabawek.

Co do Humvee - to jest M1025A2, nie M1043A2 (ta wersja miałaby płaskie drzwi - z dodatkowym opancerzeniem). Podjąłeś fajną próbę wykonania elementów wyróżniających polskiego Tumaka, ale nie przerobiłeś dwóch ważnych elementów "fabrycznych" - obrotnicy i lusterek. No i trochę błędów jest w malowaniu (np. zły kolor wszystkiego co pod spodem - silnika, ramy, zawieszenia i zbiornika paliwa).

Najlepsza z tego stadka jest Octavia

Napisano

Teraz z BWP będę eksperymentować z brudzeniem. Tylko proszę o radę jakiego specyfiku ajlepiej użyć, od razu mówię nie chce by model wyglądał jak 4 miesiące na poligonie w ciężkim błocie:) co do HMMWV fakt dopiero teraz zobaczyłem te detale na foto. Podwozie pierw pomalowalem złożyłem i już było trochę za późno na zmianę koloru, przy następnym HMMWV na pewno poprawię.

Napisano

Po pierwsze i drugie - brawo za skalę i tematykę - 100% moje upodobania

Po trzecie - brawo za dostrzeżenie potencjału w dostępnych na rynku gotowcach. Dają naprawdę dużą możliwość rozbudowania kolekcji o pojazdy, które z pewnością nie doczekają się realizacji jako modele 1:72.

Trochę tam się boczny pasek skrzywił, ale ogólnie wygląda dobrze.

No i jak napisał kubisz spróbuj przejść do etapu lekkiego brudzenia swoich modeli,

Nabiorą realizmu i efektowniejszego wyglądu.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam ponownie, po dosyć długiej przerwie. Kolejnym modelem który ukończyłem jest BWP1 z S-Model w skali 1:72. Model dosyć prosty w konstrukcji, ale dosyć szczegółowy w zestawie z blaszkami fototrawionymi. Wóz jest wykonany w malowaniu 10BKPanc, standardowo kalki z Toro. Malowanie pędzlem farbami Vallejo Model Color, brudzenie mieszkanka farb Vallejo z wodą i suche pastele. Nie jest to wykonane profesjonalnie, ale fakt model wygląda zupełnie inaczej niż jego poprzednicy. W kolejce staje prawdopodobnie Tumak2 (chyba że wcześniej dojdzie coś z wojsk inzynieryjnych tzn Przeprawa "Biber" na podwoziu Leoparda z Revell-a.

Przepraszam za jakość foto, ale raz że na szybko robione, a dwa że trochę eksperymentowałem z telefonem. Czekam na wszelaką krytykę, ale również mile widziane rady.

IMAG0244_zpsqzjsn45y.jpg

IMAG0245_zpseq5xdemi.jpg

IMAG0246_zpspjocannq.jpg

IMAG0247_zpssbqozwtb.jpg

IMAG0248_zpsib19kqvn.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Kolejnym modelem z projektu jest M1097A2 HMMWV Cargo-Troop Carrier o Polskim kryptonimie "Tumak-4" z serii Revell. Model sklejało się dosyć sympatycznie, oczywiście wymagał zmian do Polskiej wersji. Malowanie w standardzie pędzel farbami Vallejo Model Color i kalkomanie dedykowane do w/w pojazdu z Toro Model, pojazd w barwach 18 Batalionu Powietrzno-Desantowego. Pojazd troszkę brudzony pastelami suchymi i akrylami. Kolejnym modelem który zaprezentuję to będzie prawdopodobnie Most czołgowy Biber (bóbr) z Revell-a, chyba że macie jakiś inny ciekawszy pomysł. Jak zawsze jestem otwarty na wszelkie słowa krytyki i opinie oraz rady (chociaż mało ich tu). Pozdrawiam

IMAG0263_zpsmu0h3yci.jpgIMAG0264_zpsh4my8qdp.jpg

IMAG0265_zpspmm5enho.jpg

IMAG0266_zpsjmsvfqhp.jpg

IMAG0267_zpsgbeubdg4.jpg

Napisano

Może coś z gotowców: Star 266, Mercedes G, Land Rover?

Niestety, zdjęcia z lampą wyglądają bardzo słabo.

Napisano

Mercedesa nie mogę znaleźć w 1:72 z gotowców ale z tym Starem 266 z działkiem dobry pomysł

Napisano

Model na pewno lepszy, niż poprzedni Tumak. Mocowanie koła zapasowego... przemilczę Ale mimo to po raz kolejny brawo za przeróbki

18-ty nie maluje na swoich HMMWV oznaczenia jednostki, czyli spadochronu z orłem (jak cała 6 BPD) z tłem w kolorze batalionowym czyli jasno brązowym?

Rzadko.

Napisano

Z mocowaniem miałem problem by znaleźć Naszego HMMWV bez koła zapasowego i lekko improwizowalem. A co do malowania oznaczenia jednostki. Rzadko jest to stosowane na Tumak-ach, a na tej wersji może być to spowodowane tym że drzwi są "miękkie" i na plandece farba czy okleina mogła by tracić właściwości. Lubisz, jeśli masz jakieś foto mocowania to był bym wdzięczny przyda się do kolejnych wersji.

Napisano

Klikaj w banner w moim podpisie i rejestruj się na forum Humvee. Tam w dziale "1:1" (dostępnym tylko dla zarejestrowanych) znajdziesz pierdyliard zdjęć Tumaków, w tym trochę bez koła zapasowego i kilka w takiej wersji z oznaczeniami jednostek na zaślepkach tylnych drzwi.

Napisano

Czołem, mam problem i potrzebuje Waszej pomocy. Z poczekaniu mam model Mostu Czolgowego "Biber" (Bóbr) na podwoziu Leopard 1. Trafił on do Polski z czolgami Leopard 2. Chodzi mi mianowicie o wersję malowania w/w pojazdu oraz o ewentualne oznaczenia taktyczne i numery rejestracyjne. Mam jedno foto ale poza kamo nie jest do rozszyfrowania nr . taktyczny i nr. rejestracyjny

Napisano
Czołem, mam problem i potrzebuje Waszej pomocy. Z poczekaniu mam model Mostu Czolgowego "Biber" (Bóbr) na podwoziu Leopard 1. Trafił on do Polski z czolgami Leopard 2. Chodzi mi mianowicie o wersję malowania w/w pojazdu oraz o ewentualne oznaczenia taktyczne i numery rejestracyjne. Mam jedno foto ale poza kamo nie jest do rozszyfrowania nr . taktyczny i nr. rejestracyjny

Oj leniuszkuje się co?

http://10bkpanc.wp.mil.pl/pl/33_232.html

Reszte galerii przeszukaj sam PS. rozkład kamo taki jak w niemieckich wersjach.

Napisano

Dzięki za link, szukałem u nich ale widocznie za słabo. Znalazłem wcześniej w sieci ale duża rozbieżność była bo widziałem w kamuflażu same podwozia, na inny.most i podwozie w kamuflażu a jeszcze na innym cały w kolorze khaki