rykrol Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Znalazłem takie fajne zdjęcia. Ale nic o nich nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TerraIncognita Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Nic się nie martw Terra Incognita zawsze na posterunku. Na zdjęciach jest niemiecka barka artyleryjska podczas parady wodnej w pobliżu miejscowości Łachdienpocja na jeziorze Ładoga. zdjęcie zrobiono 13 sierpnia 1942 roku. Takich barek było tam więcej. Parada odbyła się z okazji wizytacji jednostki Einsatzstab Fähre Ost przez generała pułkownika Kellera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rykrol Posted August 2, 2016 Author Share Posted August 2, 2016 Dzięki. Nie spodziewałem się tak szybkiej i dokładnej odpowiedzi. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pomidor Posted August 6, 2016 Share Posted August 6, 2016 Dodajmy jeszcze, że barki oryginalnie projektowane były do desantu na W. Brytanię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted August 13, 2016 Share Posted August 13, 2016 Dodajmy jeszcze, że barki oryginalnie projektowane były do desantu na W. Brytanię. Cóż.... biorąc pod uwagę ich gabaryty, dzielność morską i nośność to ktoś miał niezłe poczucie humoru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BALROG Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 Dodajmy jeszcze, że barki oryginalnie projektowane były do desantu na W. Brytanię. Cóż.... biorąc pod uwagę ich gabaryty, dzielność morską i nośność to ktoś miał niezłe poczucie humoru Zdziwiłbyś się jak sobie dobrze radziły a gabaryty były wystarczające by przewieźć dwa czołgi panzer3-4 ponadto na miejscu miały pełnić rolę sztucznego portu Większość tego typu jednostek po anulowaniu planu inwazji na GB znalazła imnne zastosowanie standardowo barki typu Siebelfähren zaczęto wyposażać w artylerię do osłaniania jednostek w porcie były to armaty od 20mm do 105mm ponadto te jednostki mogły być wolniejsze bo szły w drugiej i trzeciej fali desantu Miały być proste i w razie straty szybkie do zastąpienia zbudowano ich spore ilosci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts