kuki Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam! Po wieloletniej przerwie wracam wreszcie do modelarstwa Właściwie modelarsko nieobecna jest tematyka związana z jednostkami lotniczymi bazującymi na lotnisku w Debrznie. W latach 1954 - 1968 stacjonował tam 11 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego OPK; w latach 1968 - 1989 9 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego im. Ziemi Złotowskiej (JW 3779). Zamierzam wykonać kilka projektów w tym temacie. Na początek rzucam rękawice strefie rozśrodkowania samolotów wyposażonej w indywidualne półotwarte obwałowania ziemne. Konstrukcje tego typu zaczęły masowo pojawiać się na naszych lotniskach w latach 60 ubiegłego wieku. Dotyczyło to zarówno lotnisk stałego bazowania jak i zapasowych. Ich budowa była wynikiem doświadczeń wojen na bliskim wschodzie. Tak było: Jest: Diorama będzie przedstawiała samolot MiG-21M (typ 96A) należący do 9 PLM, w trakcie przygotowania do odholowania na PPS. Wykorzystam model firmy R.V. Aircraft, trochę blaszek, za holownik posłuży najprawdopodobniej ZIŁ-157 od Trumpetera. Narazie nie mam pomysłu na figurki obsługi. Rozrysowałem wstępnie "naleśniczka" na desce. Bardzo pomocny był geoportal, pozbierane zdjęcia i obowiązkowo konfrontacja na miejscu Edytowane 14 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Do dzieła Powodzenia Kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Również życzę powodzenia. Z miłą chęcią będę obserwował ten warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 O, to ja też się przyłączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Dzięki! Doping na pewno mi się bardzo przyda. W międzyczasie znalazłem ciekawy filmik. DDRowe wały widać były nieco innej konstrukcji (wybetonowany wydmuch) ale ogólnie idea ta sama, czynności obsługi również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Wreszcie znalazłem trochę czasu, aby popchnąć robotę do przodu. Na deskę nabiłem siatkę wzmacniającą, wyznaczyłem położenie stojanki, zarys obwałowania i przykleiłem modrzewie. Następnie dałem cienką warstwę kleju do płytek, jako podłoże pod "beton". Do wykończenia nawierzchni zdecydowałem, że użyję masy Terrains Concrete od AK Interactive. Specyfik położyłem w dwóch warstwach. Pierwsza - grubsza i dość chropowata bez rozrzedzania. Jak wyschło, nałożyłem drugą warstwę, cienką i lejącą. Ładnie się wyrównało i lekko przygładziło. Przeszlifowałem wszystko delikatnie, naniosłem dylatacje i potraktowałem całość wodą zmieszaną z czarnym akrylem. Masa od AK daje świetny efekt ale wydawało mi się zbyt czysto. Widać różnicę w miejscu, gdzie musiałem poprawić... "Płyty" mają inne wymiary niż tradycyjnie na PPS-ach (kwadraty około 4,3 x 4,3m). Tu mamy prostokąty o wymiarach 4,3m x 7,3m. Ponadto mamy wąski pas przy jednej z krawędzi. Linie dylatacji podkreśliłem czarnym washem. W następnej kolejności powstanie nisza boczna, schowek czołowy a potem już tylko struktura obwałowania. No i mam nadzieję, że teraz praca przyspieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 kibicuję. Bardzo ciekawa jednostka, która jako jedna z pierwszych zniknęła z mapy lotniczej Polski. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki Napisano 30 Października 2017 Autor Share Napisano 30 Października 2017 Witajcie, Pracy ciąg dalszy. Szkielet obwałowania, wejście do niszy bocznej i murki schowka czołowego zrobiłem ze styropianu. Następnie, za pomocą listków ręcznika papierowego nasączonych mocno rozrzedzonym wikolem uformowałem zasadniczą konstrukcję wału. Generalnie chodziło o to, aby "złapać" mniej więcej profil i proporcje, szczególnie pilnując wysokości (w tej skali to 4cm). W kolejnym etapie pojawią się słupy wraz z linami na siatkę maskującą i oczywiście roślinność. Na ten moment nie mam jednak pomysłu, jak ją zrobić. Wymyśliłem sobie, że z racji pory roku jaką mamy, ciekawie byłoby uzyskać efekt "październikowej mokrej łąki", jak np. tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki Napisano 23 Maja 2018 Autor Share Napisano 23 Maja 2018 Witajcie, Miało być szybciej a budowa idzie jak po grudzie ... Ostatnio znalazłem nieco czasu; betonowe słupy wykonałem z kawałków polistyrenowego profilu pokrytego tą sama masą AK, którą użyłem do nawierzchni. Obsypałem wszystko dość chaotycznie trawą Burnt Grass od Woodland Scenics. Efekt nie w pełni mnie zadowala na ten moment. Najgorzej chyba nie jest ale wygląda nieco "kolejkowo". Jeszcze popracuję nad zróżnicowaniem kolorystyki i nadania jakiegoś wyrazu betonce. Nawet myślałem, czy nie pokryć makiety "roztopowym śniegiem" Może uprzedzając pytania, na pierwszym zdjęciu w prawym dolnym rogu widać miejsce nie pokryte zielenią - to pod tabliczkę znamionową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 23 Maja 2018 Share Napisano 23 Maja 2018 Wygląda to bardzo nienaturalnie. Tak jakby położyli płyty betonowe na stanowisku, a później przykryli to wałem ziemnym. Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu które sam zapodałeś: Może jeszcze uda się to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Maja 2018 Share Napisano 23 Maja 2018 no pikne Panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi