Matys Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Zakupiłem sobie ostatnio model Gripena w wersji C w 1/72 od Revella i zacząłem się powoli zastanawiać co by można było pod nim podwiesić. Model na pewno będzie w pudełkowym szwedzkim malowaniu. Zacząłem przeglądać różne zdjęcia w internecie i uwagę moją przykuło to: Widzę z daleka, że to nie jest wersja C niestety ale podwieszenia bardzo mi się podobają. Z tym że to chyba nie jest możliwy zestaw do powieszenia na tym samolocie. Czy dobrze mi się wydaje, że to jest wersja F czyli już w zasadzie zupełnie inny samolot (Gripen NG)? Bo w pierwszym momencie zacząłem się zastanawiać czy po prostu nie dokleić tam pylonów i tych GBU-10 tam nie powiesić, ale za żadne skarby to się nie chce zgadzać z podwoziem. Czy moje przewidywania są słuszne i w wersji E/F podwozie główne zostało przeniesione w inne miejsce jak na tej grafice? I w związku z tym nie będę mógł podwiesić takiego zestawu uzbrojenia? Jeżeli mi się dobrze wydaje to czy ktoś mógłby zaproponować jakiś ciekawy zestaw uzbrojenia? Dwa Sidewindery, dwa AMRAAMy i dwa zbiorniki paliwa lub pociski RBS-15 to zdecydowanie nie jest dla mnie ciekawy zestaw Czy wersja C mogła przenosić w ogóle pociski Iris-T i Meteory? Bo myślałem o zestawie Dwa Iris-T, dwa Meteory, dwa zbiorniki paliwa i jeszcze coś na centralnym pylonie (trzeci zbiornik? GBU-10?), ale nie wiem czy to w ogóle pasuje do wersji C lub czy Szwedzi mają takie uzbrojenie na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Iris-T są na stanie od jakiegoś czasu tak jak zasobnik LITENING III. Meteory osiągnęły wstępną gotowość operacyjną na szwedzkich Gripenach C w zeszłym miesiącu (obecnie to jedyny samolot bojowy uzbrojony w te pociski!) wraz z modernizacją MS20. Ta sama modernizacja umożliwiła przenoszenie GBU-39 SBD. Zatem Gripen C po nowemu wygląda tak: Do standardu MS20 modernizowane są na razie szwedzkie Gripeny C, ale od przyszłego roku zaczną się prace przy czeskich samolotach, więc jak koś chce, to może zrobić sobie taką modernizację na zapas ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Ten wygląda genialnie. Co to w ogóle są za pociski na wewnętrznych pylonach? Nie wydaje mi się, żebym coś takiego posiadał w ogóle w swoim arsenale ;) Ale może udało by mi się coś wyskrobać. Ale gdyby nie to czy któryś z tych wariantów był by okej? 1. Dwa Iris-T, cztery Meteory i zbiornik paliwa/RBS-15/GBU-10 na centralnym pylonie. 2. Cztery Iris-T (końcówki skrzydeł i zewnętrzne pylony), dwa Meteory i zbiornik paliwa/RBS-15/GBU-10 na centralnym pylonie. 3. Dwa Iris-T, dwa Meteory, dwa zbiorniki paliwa i jeszcze jeden zbiornik paliwa/RBS-15/GBU-10 na centralnym pylonie. Czy w ogóle Gripen w wersji C może przenosić GBU-10? Bo na powyższym zdjęciu ewidentnie ma taki podwieszony ale Wikipedia nic o tej bombie nie mówi. Z tych wszystkich opcji najbardziej mi się podoba ta wersja z powyższego postu, ale nie jestem pewien czy dam rade wyskrobać te pociski z wewnętrznych pylonów. Potem chyba najbardziej by mi odpowiadała wersja 1. tylko też jeszcze nie wiem co na centralnym pylonie bym powiesił, chyba jednak zbiornik paliwa. Wersja 3. też byłaby w porządku jeżeli na centralnym pylonie mógłbym powiesić GBU-10 albo RBS-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Te nowe pociski to właśnie GBU-39 Small Diameter Bomb. Amerykanie wprowadzili je w tym roku na uzbrojenie w swoich F-15E (testują je też na paru innych samolotach np. w przyszłym roku mają być wprowadzone na uzbrojenie F-35). Zostały zaadoptowane do Gripenów wraz z wielozamkową belką na 4 bomby: Może same bomby i pylon nie mają jakiegoś wyszukanego kształtu, ale po co się męczyć skoro Skunkmodels dawno Cię wyręczył: http://www.hyperscale.com/2010/reviews/accessories/sw48006reviewme_1.htm Odnośnie GBU-10 to można natknąć się takie zdjęcie (GBU-10 wewnątrz a GBU-16 na zewnątrz): Jednak jest to tzw. konfiguracja przeciążona, a nie zalecany na co dzień wariant operacyjny. W praktyce na tych belkach podwiesza się lżejsze GBU-49 Paveway II i GBU-12 Paveway II. Teoretycznie na węźle centralnym można podwiesić bomby serii GBU-10/12/16 Paveway II, jednak ze względu na bardzo "krótkie nóżki" Gripena zazwyczaj w tym miejscu wisi zbiornik paliwa. 1. Dwa Iris-T, cztery Meteory i zbiornik paliwa/RBS-15/GBU-10 na centralnym pylonie. Teoretycznie możliwe, prócz RBS-15 na centralnym (dla nich przeznaczone są tylko wewnętrzne węzły podskrzydłowe). Zalecany w tym miejscu zbiornik. 2. Cztery Iris-T (końcówki skrzydeł i zewnętrzne pylony), dwa Meteory i zbiornik paliwa/RBS-15/GBU-10 na centralnym pylonie. Jak wyżej. 3. Dwa Iris-T, dwa Meteory, dwa zbiorniki paliwa i jeszcze jeden zbiornik paliwa/RBS-15/GBU-10 na centralnym pylonie. Też w sumie OK, tylko bez RBS-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 No i zamówiłem ten zestaw Skunkmodels na ebayu Czyli Gripen będzie w wersji takiej jak ze zdjęcia, dzięki! Teraz będzie trzeba wymyślić co z resztą tego uzbrojenia zrobić. Szczególnie z tym ciekawszym jak AGM-154, AGM-84H czy GBU-24, bo to fajnie by było na czymś powiesić W każdym razie dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 No to super. Ale LITENING III już masz? Co do reszty zestawu: Zostanie połowa GBU-39 --> w tej chwili tylko F-15E, w przyszłości F-35 AGM-154 --> patriotycznie polskie F-16 Harpoon i Slam --> jakiś Hornecik lub Super Hornecik pewnie się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 LITENING będzie. GBU-39 jest akurat dwa pylony w tym zestawie więc raczej mi ich nie zostanie; zresztą F-15E już mam w kolekcji, z moim zdaniem ciekawszym uzbrojeniem (GBU-31 na centralnym pylonie, 4 GBU-12 pod CFT i standardowo po każdym skrzydłem zbiornik paliwa z Sidewinderem i AMRAAMem) Jastrząb też już w kolekcji jest, bardzo wygodnie akurat z wolnymi środkowymi pylonami pod skrzydłami, akurat na AGM-154 Super Hornet też jest, ale może zdecyduje się mu zmienić zestaw uzbrojenia (w tej chwili mam pod nim trzy zbiorniki, które na pewno zostaną, na środkowych pylonach pod skrzydłami mam AGM-88 pod prawym i dwa AMRAAMy pod lewym, na zewnętrznych pylonach AMRAAMy i Sidewindery na końcówkach skrzydeł). Myślę nad tym czy by nie podmienić tych podwójnych AMRAAMów na AGM-84H. Pod Harpoony by się przydał kanadyjski Hornet, ale to na razie dość odległe plany - ani modelu ani kalek nie mam. F/A-18C od Academy + kalki Leading Edge Models? Najłatwiej chyba podwiesić gdzieś GBU-24, a z nim największy mam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 A jakie są właściwie te różnice pomiędzy wersją C i E? Ta wersja jest dość nowa i nie znalazłem na razie jakiś dokładniejszych opisów, poza tylko tym że elektronika i radar są inne, oraz silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Na zdjęciu i wizualizacji w moim poście jest dość wyraźnie widoczne, że choćby pozycja podwozia głównego jest inna co znacznie utrudnia zbudowanie wersji E z modelu Revella Dobrze to widać też na tej wizualizacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Widoczne na pierwszy rzut oka: - podwozie główne przeniesione poza obrys kadłuba do sponsonów podskrzyłowych - pojedyncze koło przednie - głowica termolokacyjna przed kabiną - dwa dodatkowe węzły podkadłubowe (obok centralnego) - dodatkowy wlocik powietrza u nasady statecznika pionowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Dzięki. Znacznie atrakcyjniejszy ten F z punktu widzenia estetycznego, jest taki jakby trochę bardziej muskularny. Fajnie by było gdyby ktoś go szybko zrobił w 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi