Kanapa Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Witam forumowiczów, Rodzi mi się w głowie kosmiczny pomysł na modelarski projekt, ale ponieważ rzadko bawię się w pancerkę brak mi wiedzy merytorycznej w pewnych kwestiach. Potrzebuje wiedzieć co Niemcy wozili koleją w czasie drugiej wojny światowej na wagonach? Mam pomysł albo na lokomotywę ciągnącą Leopolda i jakieś wagony (co wtedy mogło być na tych wagonach?), albo na lokomotywę ciągnącą dwa Karl Geraty i jakieś wagony (co w tym wypadku na te wagony by można dać?). Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 co Niemcy wozili koleją w czasie drugiej wojny światowej na wagonach? To zależy na jakiej trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanapa Napisano 1 Września 2016 Autor Share Napisano 1 Września 2016 Chodzi mi bardziej o to że chciałbym zrobić na tych wagonach jakieś działka przeciwlotnicze i jakieś graty do tego Leopolda albo tych dwóch Geratów i chodzi mi o to jakie uzbrojenie na tych wagonach było (jakieś Flaki np?) - nie chodzi mi o szlaki dostaw tylko o info co w ogole na takich wagonach stało przy okazji przewozu artylerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Przed chwilą wpisałem w grafice google: German WWII railway cargo i coś się wyszukało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanapa Napisano 1 Września 2016 Autor Share Napisano 1 Września 2016 Coś to i mi się wyszukało. Zrobiłem najpierw rekonesans - wiem, że na platformach robili stanowiska z artylerią przeciwlotniczą np - chodzi mi o konkretne nazwy tych dział itp, czy wozili np amunicję do tych dział, jeśli tak to jak zabezpieczoną itp. Jak masz mi odpisywać w ten sposób to lepiej się w ogóle nie odzywaj - nie przyszedłem tu po odsyłanie do google'a tylko po poradę bardziej doświadczonych modelarzy - po to jest forum z tego co mi wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2016 Czołem Nie podajesz skali projektu aczkolwiek i tak będzie ciężko w przypadku K5. Mniemam że planujesz 1/72 więc tak czy siak kłopot z wagonami... brak wagonów amunicyjnych do Leopolda, osobowych także, ewentualnie Karl + kilka platform z Pz IV w wersji amunicyjnej ale też powinny być wagony amunicyjne i nie były to zwykłe wagony towarowe, ale specjalne klimatyzowane (+specjalny wagon z agregatem do utrzymywania stałej temperatury... itp ) Także lok + Karl + platforma, ewentualnie I daj na luz... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Leopolda ciągnęła jedna lokomotywa? Dobre.... I jeszcze jakieś wagony? Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanapa Napisano 1 Września 2016 Autor Share Napisano 1 Września 2016 @Greif - skalę planuje 1:35 - ale w tej skali też może być różnie ze specjalnymi wagonami... a platforma z jakimś Flakiem albo czymś takim - były w ogóle takie przewozy? Luz włączony - przepraszam @enten - Lokomotywa będzie BR52 - ciągnąć mogła z niewielką prędkością nawet 1700 ton, dla maksymalnej prędkości uciąg miała coś koło 670 ton - Leopold ważył circa 260 ton - wydaje mi się więc, że powinna spokojnie go uciągnąć. Gdzie się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Co do hitlerowskich wagonów p.lot i innych proponuje obejrzeć w tutejszym forum watek kolegi Mertena : viewtopic.php?f=87&t=42003 Jest na co popatrzeć a i sporo się nauczyć .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2016 Pewnie doraźnie i może tak, ale generalnie unikano parowozu w rejonie przewagi lotnictwa przeciwnika z wiadomych względów a dokładanie plot nie miało by większego sensu... Co do 35 to już w ogóle leżysz bo nie ma nic... Nie zgłębiałem tematu Karla w transporcie, natomiast transport 2 w jednym składzie raczej nie realny, skład to jedno działo + "obsługa " w postaci amunicji, ludzi, sprzętu...więc i tak było co taszczyć Do tego w sumie było ich aż 6 i bodajże dwa w jednym "miejscu" były użyte pod podajże Sewastopolem... Także szału nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 ... Lokomotywa będzie BR52 - ciągnąć mogła z niewielką prędkością nawet 1700 ton, dla maksymalnej prędkości uciąg miała coś koło 670 ton - Leopold ważył circa 260 ton - wydaje mi się więc, że powinna spokojnie go uciągnąć. Gdzie się mylę? Jeśli mamy trzymać się realiów to w warunkach bojowych przydzielenie jednej lokomotywy do obsługi takiego działa równałoby się oskarżeniu o sabotaż i postawieniu odpowiadającego za to oficera pod ścianą (a już na pewno wysłaniem "do iwanów") -------------- Prawda jest taka że składy były różne, w zależności jakie działo obsługiwały. Bo jak wiadomo Niemcy używali bojowo bardzo dużo różnych typów dział kolejowych. Tak więc najpierw musiałbyś określić jakie działo będziesz robił a potem do tego dokompletowywać skład bo istotną sprawą jest również to w jakim roku by to miało być i na jakim froncie - twoje zapytanie jest po prostu zbyt ogólne żeby udzielić na nie konkretnej odpowiedzi. Pisałeś o K5 (Leopoldzie) to tu masz standardowy schemat składów (były dwa) obsługujących jedno działo: źródło : WM-408 - Eisenbahngeschutze, Warszawa 2015 , autor: J.Ledwoch PS: Jeśli rzeczywiście chcesz zgłębić temat to mogę zapodać kilka pozycji literatury do której warto zajrzeć przed przystąpieniem do prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Co do 35 to już w ogóle leżysz bo nie ma nic... Także szału nie ma... Nie wszystko jest dostępne ale coś można wybrać. http://www.mojehobby.pl/catalog/1-35-378836.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2016 @K.Bomba @Greif - skalę planuje 1:35 - ale w tej skali też może być różnie ze specjalnymi wagonami... a platforma z jakimś Flakiem albo czymś takim - były w ogóle takie przewozy?Luz włączony - przepraszam @enten - Lokomotywa będzie BR52 - ciągnąć mogła z niewielką prędkością nawet 1700 ton, dla maksymalnej prędkości uciąg miała coś koło 670 ton - Leopold ważył circa 260 ton - wydaje mi się więc, że powinna spokojnie go uciągnąć. Gdzie się mylę? ...pisałem o wagonach bo z tego co podał M.A.V. można dostać tylko WR która była lokomotywą manewrową (często używana w tandemie czyli 2x Wr 360 sprzęgnięte tyłem do siebie) i służyła do ustawienia działa na pozycji do strzelań, sam skład amunicyjny był samojezdny, od biedy 2 platformy które jak widać były na samym szarym końcu... Można ewentualnie dostać z Ironside wagon G 10 który był powszechnie używany jako towarowy, reszty składu brak... z materiałami do nich jest jeszcze słabiej... coś tam uzbierałem no ale wciąż mało. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi