rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 No to czas zacząć. Musze trochę odpocząć od Jagdtigera ( czekam na friule ), dlatego zacznę rozbabrywać Tygrysa. Model zakupiłem na allegro - ma wycięte koła i sklejone kolo jezdne ale od wersji finalnej, także nie będe wykorzystywał. Dodatkowo przyklejone są wałki do kół. Reszta części na wypraskach. Myślę że, to nie przeszkadza na tyle aby nie wystartować. Użyje zimmeritu ataku ( cena tygrysa wraz z zimmeritem na allegro wyszła mi 135 zł dlatego nabyłem ten zestaw). + zestaw abera dedykowany do tamki ale pewnie sie wykorzysta. Zimmerit będzie mocno pokruszony aby niebył schematyczny. W wyobrazeniu wstępnym, wersja I pojazd bedzie pomalowany na biało, mocno styrany, spod białej farby bedzie prześwitywało trójkolorowe malowanie letnie. Aby osiągnąć ten efekt uzyje techniki z lakierem do włosów. Wersja II pojazd będzie bardzo mocno styrany - może porzucony a malowanie jednolite zółte. ( prawdę powiedziawszy to nie wiem czy takie może być). Wszystkie rady i inspiracje foto bardzo mile widziane. A tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 No zapowiada się ciekawei. Będe śledził twoją prace Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Jeśli chodzi o malowanie zimowe - czy technika z lakierem do włosów sprawdzi się na Zimmericie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Jonak tylko na płytach - na zimmericie nie będę nawet próbował. Choć kusi mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Uhuhuhu, z niecierpliwością czekałem na tę relację, więc siadam i z jeszcze większą niecierpliwością wyczekuję na kolejne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Zimowy styrany tygrys to dosyć powszechny widok.Ja bym wolał ten żółty. Tylko czy czy taki był?? Tu na pewno forumowicze pomogą :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Namówiłeś mnie - ja też wolę całego zółtego - Pytanie za sto punktów - czy ktoś posiada malowanie do zółtego póznego Tygrysa, tudzież czy na 100% taka wersja mogła funkcjonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Poszukaj zdjęć Tygrysów z sPzAbt 505 - chyba 300 i 301 były jednobarwne. Edit: nie ta cyferka... Edytowane 27 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Dzięki Jonak - szukam Wieści z fabryki - duża dawka debonera poodklejała część wachaczy które sklejone były na sztywno i wszystko jest teraz ruchome z powrotem. Posklejałem wannę - tył i boki, oraz bak i wentylator. Dziś zamierzam poskładać całą wannę to do kupy aby móc rozpocząć klejenie zimmeritu. Edytowane 27 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 A czy 311 z Pz.Abt 505 też nie był jednolicie żółty? Póki co tylko w monografiach Tornado znalazłem sylwetkę, a zdjęć ciągle szukam, ale to tylko tak do informacji! Powodzenia Ci życzę rollingstones! Będzie miodzio modelik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Zdjęcie ze Squadrona: I jeszcze jedno zdjęcie z Tiger I Information Center: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Jonak, Reggy - dzięki serdeczne - to teraz moge pofantazjować w malowaniu - żółty kotek - miniowa lufa ( choć pewnie była szara) - cudownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 O kurdę Rollingstones, jak zrobisz tego co Jonak zapodał, to możemy im zrobić jedną podstawkę Nawet panowie na koniach są Ci sami. Jeżeli go będziesz robił, to Twój będzie miał dłuższą belkę z boku - to nie fair :( A jak Jonak zapodałeś tą fotkę tej 300 - ona ma jednolitą lufę jeśli idzie o malowanie. Mój 312 nie ma takiej samej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Reggy - a ty wczesniej zacząłęś Wiesz co pomysł nie głupi aby zrobić pojazdy z tej samej jednostki, ale ja zrobię go w wersji - miesiąć pózniej - porozbijany, ubłocony.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 A jak Jonak zapodałeś tą fotkę tej 300 - ona ma jednolitą lufę jeśli idzie o malowanie. Mój 312 nie ma takiej samej? Kolor - na pewno taki sam. Z tym, że na zdjęciu 312 lufa wydaję się być pokryta pasami farby kamuflażowej. Jeśli Ci to nie odpowiada - zawsze można zwalić to na cień :> Jeszcze jedno - co prawda nie znalazłem zdjęć pokazujących tył tych Tygrysów, ale wszystkie plansze barwne upierają się, że na zasobniku też powinien być numer... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Czytałem gdzieś, że czołgi często były malowane dopiero w jednostkach. A tam wiadomo, juz mieli tygryska ciachnąć w "tygryska" a tu Iwan przepuścił szturm, pocisk wpadł między farby, i klops z malowania. A jednobarwne malowanie podkreśla kształt, i te wszystkie rzeczy które chcesz zrobić. Mam jednobarwnego tygrysa w 1-76, właśnie żółtego, i wygląda super.Przy czym był to tygrys z pierwszych serii, a to inna rozmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Reggy, Jonak - tę zdjęcia 300 robione były na froncie wschodnim ale gdzie i kiedy - pora roku - macie to pewnie zidentyfikowane a dla mnie front wchodni to kompletna tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Bodaj kwiecień 1944 w okolicach Orszy. Od końca lutego do końca czerwca 505.Pz.Abt. nie stracił żadnego Tygrysa. To info z rosyjskojęzycznej publikacji Tornado w tłumaczeniu przez ramię mojej mamy. W necie pod tymi zdjęciami jest opis Russia, April 1944. Orsza wtedy była radziecka, więc się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Witam wszystkich! Wlasnie pare dni temu zdecydowalem sie zrobic ten dragonowski model Tygrysa. To moj pierwsza pancerka, od wielu lat siedzialem bardziej w samolotach 1/72. Tyle tytulem wstepu. O Tygrysach nie wiem zbyt wiele, ale z tego co mi sie udalo wyczytac, to: 1) Fabrycznie Pz VI mid i late byly malowane w wiekszosci dunkelgelbem. Dopiero w jednostkach byl nanoszony kamuflarz, zaleznie od regionu, pory roku i fantazji zolnierza. 2) Co do lufy, to byla malowana przez poddostawcow w kolorze panzergrau i nie byla zazwyczaj juz malowana po finalnym montazu. Tu jest zdjecie poznego Tigera, fabrycznej nowki jak sie wydaje: http://www.alanhamby.com/Gallery/tiger34.jpg (wydaje sie, ze jest jeszcze bez zimmeritu, ale nie jestem pewien, bo zdjecie slabe jakosciowo) A tu inne zdjecie, juz "uzytkowe", poznego Tigera bez kamuflarzu (bo na malowanie zimowe to nie wyglada): http://www.alanhamby.com/Gallery/tiger37.jpg Zdjecia zaczerpniete stad: http://www.alanhamby.com/late.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Dzięki - ta szara lufa jest the best - ożywi to model Walczę dalej - jutro foty dzis juz mi się nie chcę robic ...spaaaaaaaaać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Niezły pierwszy post :-)) Tylko linki nie działają :-(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 2) Co do lufy, to byla malowana przez poddostawcow w kolorze panzergrau i nie byla zazwyczaj juz malowana po finalnym montazu. AFAIK szara farba podkładowa to nie był Panzergrau - cały jego zapas w '43 trafił do użytku Reichsbahn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 No sorry, linki sa OK, ale pewnie serwer ma jakies ograniczenia. Mozna zdjecia zobaczyc na podanej stronce, latwo sie domyslec, o ktore chodzi. Przy okazji, ktos wie, czy zimmerit byl nakladany fabrycznie czy tez po dostarczeniu do jednostki? AFAIK szara farba podkładowa to nie był Panzergrau - cały jego zapas w '43 trafił do użytku Reichsbahn. Upierac sie nie bede, bo znawca nie jestem, opinia zaslyszana. Ale na logike rzecz biorac do malowania luf wiele farby nie trzeba. Byc moze producent luf mial zapas farby jeszcze ze wczesniejszych lat? Swoja droga ciekawe jak byly malowane zwykle 88mki w wersji plot przy koncu wojny??? Bo producent pewnie ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Zimmerit nakładany był fabrycznie; w wyjątkowych wypadkach polowo. W Ospreyu znalazłem jeszcze jedno zdjęcie 300: To był jeden z pierwszych Tygrysów na stalowych kołach. - co prawda ja w ich modyfikacjach zgubiłem się gdzieś w połowie '43, ale może Ci to pomoże ;) Jeszcze jedna uwaga - wg. Ospreya numer powinien być też na zasobniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Hym. Na tym zdjęciu 300 widać, że były dwie dziurki od aparatury celowniczej prawda? A ja w swojej 312 dałem jarzmo z jedną, bo tak mi wychodziło patrząc na zestawienia modyfikacji. Ciekawe czy dobrze trafiłem. Zawsze mogę nawiercić. Dobrze na tej fotce widać, jak się błotko na gąskach układało - co prawda nie mój wątek,(tematycznie zbliżony na maksa) - ale dziękuję Jonak za fotkę :P Późnonocny Edit: Pogrzebałem jeszcze i znalazłem w publikacji Squadron/Signal "Tiger in Action" fotkę przedstawiającą pojazdy z 505 Pz.Abt. w czasie wiosennych roztopów 1944. Jak widać jasno, 313 ma numer na zasobniku. Przed nią jedzie coś z bodaj zerem na końcu. Myślę, że fotka się przyda. No i widać, że chłopaki gazolinkę sobie na pakach wozili. Miły detal jaki możesz dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi