Skocz do zawartości

Subaru Sambar Aoshima 1:24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czas się wziąć do poważnej pracy. Na pierwszy rzut idzie 5 pierwszych etapów instrukcji. Chcę poskładać co się da przed malowaniem, pomalować (polakierować) i złożyć podwozie do kupy. Tak ma to wyglądać:

Sambar_instr_01_zpsuizfpbmc.jpg

Sambar_instr_02_zpssrvvf7ux.jpg

Sambar_instr_03_zpsml3eqent.jpg

Sambar_instr_04_zpskrshnbd7.jpg

Sambar_instr_05_zpsj2ouwlsx.jpg

Zaczynam sklejanie

Sambar_16_09_23_04_zpsnup9xtg5.jpg

I ostatnia (chyba) dygresja na temat wielkości modelu. Sambar jak każdy przyzwoity model posiada kołki ustalające, np. tu:

Sambar_16_09_23_01_zps5vmraukw.jpg

a jaką średnicę mają te kołki - można zobaczyć na suwmiarce.

Sambar_16_09_23_02_zps9zezfebe.jpg

Postanowiłem wymienić sprężyny zawieszenia. Niestety, tylko z przodu. Z tyłu mocowanie jest zbyt skomplikowane, nie dam rady. Myślę, że tylko przednie będą widoczne po skręcie kół. Na zdjęciu: przed i po. Pierwsza sprężyna zwijana ręcznie nie wyszła mi najlepiej, druga znacznie lepsza (sprężynki z długopisu sporo za duże).

Sambar_16_09_23_03_zpsvhk6qt28.jpg

Podwozie z zawieszeniem. Silnika i tylnego mostu nie mogę jeszcze wkleić bo mają inny kolor.

Sambar_16_09_23_06_zps523buf1b.jpg

W powiększeniu, tylne zawieszenie:

Sambar_16_09_23_09_zpsaoohkfdy.jpg

i przednie zawieszenie:

Sambar_16_09_23_07_zpszkafmllp.jpg

Sambar_16_09_23_08_zpsd70ddiiq.jpg

Na razie tyle, w poniedziałek malowanie.

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Nie rozumiem dlaczego odpuściłeś tylne sprężyny i amortyzatory

Tu Aoshima trochę zgrzeszyła. Chcąc zrobić obracające się koła (+ przednie skrętne) przesadzili z wymiarem ośki, piasty itp. Potem nie mogli chyba zmieścić sprężyn, które jakby nachodzą na mocowanie. Z przodu wygląda to jako tako. Z tyłu gdybym rozciął nie byłoby jak umocować amortyzatora.

Możliwość spieprzenia tego wszystkiego mnie wystraszyła. Chociaż teraz jak to wszystko jest posklejane widzę możliwość wycięcia ich i wstawienia drutów.

Na fotkach pokazujesz przymiarki, czy to już sklejone

To co na zdjęciach wszystko jest już sklejone. Przymiarka (pisząć humorystycznie) w przypadku tego zestawu, jak dotąd jest całkowicie zbędna.

Sklejone elementy wszystkie wg instrukcji są czarne.

Napisano

Po 3 dniach podwozie mam praktycznie gotowe. Tak wygląda po zakończeniu 3 etapu.

Sambar_16_09_28_01_zpsz9ohtwz0.jpg

Sambar_16_09_28_02_zpskffikgce.jpg

Silnik trochę nie wyszedł. Chyba tegoroczne upały dały radę farbie, bo wyszło bardzo grube ziarno.

W lutym malowałem tą samą farbą i było wszystko OK. Nie pomyślałem, żeby wynieść farby np. do piwnicy i sporo z nich trzeba będzie wyrzucić.

Sambar_16_09_28_03_zpshgqu26rq.jpg

Po kolejnych kilku godzinach wykonałem etap 4. i 5. Właściwie to jeszcze kawałek 6. (chłodnica). Tak wygląda prawie kompletne podwozie.

Sambar_16_09_28_05_zpsgm0hrv2g.jpg

Sambar_16_09_28_06_zpsru3yayty.jpg

Pierwsze błędy Aoshimy. Półośki nie dostają do piast kół. Widać na zdjęciu, że jest ok. 1 mm szpary.

Trzeba będzie dorobić imitację osłon gumowych.

Wyjaśniło się po co jest ta drabinka przewodów pod samochodem.

Silnik jest z tyłu, a chłodnica z przodu, więc musi to być połączone. Niestety, w modelu przewody nie dochodzą do samej chłodnicy.

Może przyjdzie tu jeszcze jakaś osłona i zakryje to wszystko. Nie znalazłem jednak żadnego zdjęcia tego fragmentu auta, więc nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości.

Sambar_16_09_28_08_zpsiblbp8mm.jpg

Za to ładnie Aoshima zaprojektowała ruchomą osłonę silnika

a) osłona zamknięta

Sambar_16_09_28_09_zps9tzvnjkz.jpg

b) osłona otwarta

Sambar_16_09_28_10_zpskgbyjr51.jpg

Do zakończenia podwozia pozostało założyć koła (felgi czekają na farbę).

Napisano

No, no ... Całkiem fajnie to wychodzi

Nie myślałeś o dorobieniu przewodów hamulcowych ? To podniosło by poziom odwzorowania.

Śledzę warsztat z dużą przyjemnością. Dawaj dalej

Napisano
...Nie myślałeś o dorobieniu przewodów hamulcowych ? To podniosło by poziom odwzorowania...

Model miał być z założenia PZPR*1), ale jak mnie tak zmobilizowałeś, to pomyślałem, że czasy się zmieniły.

Kiedyś (w okresie PZPR) najważniejsze było pochodzenie*2), teraz znacznie ważniejsze jest posiedzenie*3).

Więc posiedziałem na googlach i znalazłem parę zdjęć, z których wyszło, że Sambar był bardzo mocno okablowany. Na razie nie będę ich robił. Jak skończę budę, po przymiarkach zobaczę które kable są widoczne i postaram się w miarę moźliwości je zrobić.

Sambar_16_10_01_01_zpstytyeni4.jpg

Szkoda, że ta pokrywa nie może być u mnie otwierana. Sprzęt p-poż ją zasłania.

Kontynuacja prac

Zakończyłem etap 6

Sambar_instr_06_zpsbxw9rm5l.jpg

Sambar już na kołach. Mocowanie kół, metodą Tamiyi. Do kół wkłada się silikonowe tulejki, które na wcisk trzeba nałożyć na osie piast.

Troszkę się spociłem wpychając koła w delikatną konstrukcję zawieszenia. Udało się.

Sambar_16_10_01_02_zpsz6dzmrfd.jpg

Teraz równolegle polecę z kabiną i tylną częścią nadwozia. Elementy już polakierowane kolorem bazowym.

Sambar_16_10_01_03_zpsawv0vctp.jpg

*1) - PZPR - Prosto Z Pudła Robiony (wyjaśnienie dla nowych kolegów),

*2) - jak chciałeś coś mieć, musiałeś za tym pochodzić,

*3) - jak chcesz coś wiedzieć musisz posiedzieć na googlach.

Napisano

Tak jak innym kolegom i mnie wcięło posty z 3 dni. Wrócę do nich jak poprawię błędy które koledzy mi pokazali.

Na razie zrobiłem skok w instrukcji i zrealizowałem etap 13 - motopompa.

Sambar_instr_13_zpsmuz0gvqi.jpg

Tu po raz pierwszy Aoshima lekko mnie zawiodła. Nie podali koloru elementów zaznaczonych przeze mnie na żółto. Ponieważ elementy sąsiadujące są malowane różnie (jeden czarny, drugi czerwony) a góra na srebrno, to zgłupiałem. Pomalowałem je najpierw na czarno - nie podobało mi się, więc przemalowałem na srebrno, a na koniec na czerwono. To kilkukrotne mycie i mazanie pędzlem odbiło się jednak na jakości powłoki.

Sambar_16_10_06_01_zpslbyyeacq.jpg

Napisano

Ponieważ cały weekend musiałem być w domu (żona zabrała mi auto - to takie wyjaśnienie dla Jacka), podgoniłem trochę mojego strażaka.

Etap 14 i 15. Podłoga paki z ruchomymi prowadnicami motopompy

Sambar_instr_14_15_zpsk2bzedly.jpg

Sambar_16_10_08_11_zpsnwjuz5th.jpg

Sambar_16_10_08_12_zpszlsgymdn.jpg

Sambar_16_10_08_13_zpshuu0husg.jpg

Widoczne na zdjęciu miedziane prądownice mają wys. 7 mm, czyli 168 mm w rzeczywistości. Wyobrażacie sobie strażaka z taką mini prądowniczką.

Zastanawiam się czy Aoshima prawidłowo kazała pomalować prądownice i końcówki węży na "copper". Bardziej by mi tu mosiądz pasował ale nie mam żadnego zdjęcia, żeby to sprawdzić.

Etap 17 Główna konstrukcja na pace z wężami pożarniczymi (też oczywiście mini)

(Etap 16 na razie opuszczam bo ma wystające przewody, które łatwo odłamać.)

Sambar_instr_17_zpsnz2ofszd.jpg

Sambar_16_10_08_03_zpsvjtmialn.jpg

Sambar_16_10_08_02_zpsnseeamwi.jpg

Sambar_16_10_08_01_zpsyjvunrfk.jpg

Kolorystyka końcówek węży trochę dziwna, ale nie będę kłócić się z Aoshimą, bo nie mam argumentów.

I na koniec ciekawostka z internetu. W Japonii też obawiają się braku benzyny? Czy może drogi są za wąskie nawet dla Sambara?

Sambar_16_10_08_14_zpskbq97tmc.jpg

Napisano

Pięknie to wychodzi

Tak trzymaj

Dobrze, że nie robisz w mojej klasie - miałbym sporą konkurencję

Wycieczki do Częstochowy nie żałuj - makiety kolejowej nie było

Proponuję spotkanie na konkursach: w Łambinowicach lub Katowicach

Napisano

Ponieważ w wyniku awarii serwera wcięło mi ETAP 8 z komentarzami, zrobiłem drobne poprawki, dorobiłem mocowania pasów i prezentuję go ponownie.

Sambar_instr_08_zpseaub1qrw.jpg

Sambar_16_10_02_01_zpsmssjc8zc.jpg

Sambar_16_10_10_01_zps1bym1c3l.jpg

Sambar_16_10_10_02_zpsp0aik876.jpg

ETAP 18 Montaż konstukcji części strażackiej.

Brakuje jeszcze bosaka, nie zdążyłem go pomalować.

Sambar_instr_018_zps3quvqypr.jpg

Sambar_16_10_10_03_zpsy0bizjzh.jpg

Sambar_16_10_10_04_zpsznlxbsh8.jpg

Sambar_16_10_10_05_zpspnoifye7.jpg

Napisano

Etap 16 - Tylne lampy, błotniki i inna drobnica.

Sambar_instr_016_zpswkdfbqhk.jpg

Wystające rurki pozostawiłem sobie na koniec. Lampy itp na swoim miejscu. Tutaj Aoshima dostaje ode mnie duży minus. Dużo części

w instrukcji ma pomyloną numerację. Takie proste do wychwycenia błędy nie powinny się zdarzyć.

Sambar_16_10_16_08_zpsp9x1ghwu.jpg

Etap 7. Wróciłem do etapu 7. Elementy kabiny

Sambar_instr_007_zpsam3mgafv.jpg

Szyby wklejam na Magic, smarując obficie. Nadmiar kleju po włożeniu szybki wycieram z grubsza zwilżonym wacikiem. Klej po zaschnięciu staje się przeźroczysty. Na koniec delikatnie w rogach łapię szybkę jeszcze klejem CA.

Sambar_16_10_16_01_zpsdnh4uanv.jpg

Boczne szybki. Postanowiłem odciąć masywne ranty które szpecą kabinę od środka. Nie był to najmądrzejszy pomysł. Okazało się, że szybki nie są zbyt dobrze spasowane i przy wklejaniu na styk powstały dość spore szpary, które musiałem zalać klejem. Estetyka modelu idzie w dół.

Sambar_16_10_16_03_zpsucu7wow4.jpg

Dorabianie pasów. Posiadane przeze mnie spinki fototrawione od samochodów rajdowych okazały się zbyt masywne. Musiałem wycinać spinki ręcznie.

Po oszlifowaniu i pomalowaniu nie wygladają źle. Na zdjęciu jeszcze surowe.

Sambar_16_10_16_02_zpsbrboytkg.jpg

Boczki przygotowane do wklejenia.

Sambar_16_10_16_04_zpscqqiruer.jpg

I zmontowany cały etap.

Sambar_16_10_16_05_zpsnpaozr93.jpg

Sambar_16_10_16_06_zpsfbe0og96.jpg

Sambar_16_10_16_07_zpsdaizegwa.jpg

Mam szansę jutro skleić kabinę do końca i zaprezentować Wam bardziej ciekawe zdjęcia.

Napisano
Gazeta w drzwiach niezbyt pasuje do Japonii. Ale jest ciekawym dodatkiem. Może ci strażacy są zafascynowani naszym krajem ;)

To w drzwiach wygląda raczej na mapę Polski.

Tak naprawdę, to jeszcze nie wiemy gdzie to cudo będzie zarejestrowane. Może nad Wisłą ? Trzeba Marak'a zapytać

Napisano

Przymiarka kabiny trochę się opóźni bo zaczyna mi coś nie pasować. Chyba grubość farby zrobiła swoje.

Jak ja nie lubię zdzierać ładnie położonej farby

Gazeta w drzwiach niezbyt pasuje do Japonii. Ale jest ciekawym dodatkiem. Może ci strażacy są zafascynowani naszym krajem ;)

To w drzwiach wygląda raczej na mapę Polski.

Tak naprawdę, to jeszcze nie wiemy gdzie to cudo będzie zarejestrowane. Może nad Wisłą ? Trzeba Marak'a zapytać

Tak to jest mapa. Moją ideą było robić modele na polskich rejestracjach, jednak w przypadku Sambara byłoby to czyste S-F.

A ponieważ okazję na wydrukowanie japońskiej mapy miałbym dopiero za miesiąc więc wymyśliłem, że japończycy jadą na doroczny zlot samochodów pożarniczych w Główczycach k/Dobrodzienia.

Napisano

Kontynuacja.

Etap 9. Wklejanie gotowych podzespołów: deska rozdzielcza, podłoga.

Sambar_instr_09_zpskoigq3wn.jpg

Sambar_16_10_18_01_zpsfp75lq1v.jpg

Sambar_16_10_18_02_zpstavwqjb0.jpg

Sambar_16_10_18_03_zps4pdexyqe.jpg

Etap 10. Tylna ściana, przednie reflektory, pas przedni.

Jak już pisałem, tutaj było trochę szlifowania i zdzierania farby, bo tylna ściana nie chciała wskoczyć na swoje miejsce. Obyło się jednak bez większego bólu.

Sambar_16_10_18_11_zpsoekd9irv.jpg

Sambar_16_10_18_12_zpswwdpk10m.jpg

Na koniec małe złożenie do kupy. Sambarek nabiera kształtów.

Sambar_16_10_18_14_zpsrwohyiti.jpg

Sambar_16_10_18_15_zps7oavf2s0.jpg

Napisano

Nie lepiej by było po prostu odpuścić sobie mapę?

Ale cienie szyb maluje się od środka, tak jak w prawdziwych samochodach...

Napisano
...Nie lepiej by było po prostu odpuścić sobie mapę?...
Rzecz gustu. Ja chciałem mieć polski akcent.
...Ale cienie szyb maluje się od środka, tak jak w prawdziwych samochodach...
Masz rację. Coś mnie zaćmiło. Zasugerowałem się błędnie, że skoro Sambar ma szyby na uszczelkach a nie klejone, to trzeba z zewnątrz.

Teraz, niestety, już nie do poprawy.

Napisano

Dłubię powoli kolejne elementy i mam taki dylemat. Niewątpliwą ozdobą tego auta jest "potężny" wąż ssawny przymocowany z boku.

Sambar_16_10_20_01_zpseyrlqey1.jpg

Aoshima calkiem porządnie odwzorowała ten element

Sambar_16_10_20_02_zpstmi1rhin.jpg

Gorzej z malowaniem. Oznaczyli element jako czarny mat i koniec. O żółtym pasku nie ma ani słowa. Jak go zrobić?

Pasek w modelu ma ok 1,5 mm szerokości.

a) Malować - jak zamaskuję taśmą to farba zaleje mi we wrębach.

b) Wyciąć paski z kalki i nakleić - obawiam się, że podobnie jak z maskowaniem, gdy docisnę kalkę w jednym wrębie to mi się w drugim naciągnie.

c) Wyciąć paski z folii samoprzylepnej - chyba najbezpieczniej, ale obawiam się czy grubość folii nie będzie razić.

Ma ktoś jakiś lepszy pomysł?

• Super Moderator
Napisano

Mikro wałkiem? Bo pędzlem będzie faktycznie ciężko wymalować z ręki. Można by maskować, ale może być i tak problem z dociśnięciem taśmy do tej faktury... hmmm - albo jakimś pisakiem może? tylko to by musiał być pisak na bazie oleju - może coś takiego?

pozdrawiam

Christian

Napisano

Taki pomysł:

taśma maskująca o szerokości paska żółtego naklejona na wąż solidnie, milimetr po milimetrze wciskana w wypraskę. Potem jakiś maskol na resztę węża. Usunięcie taśmy. Malowanie żółtym.

Tak na szybko, bez zastanowienia