benq1 Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Mam pytanie. Jak namalować pędzlem na oszkleniu linie? Równo. Model to PZL 37b Łoś z ZTS Plastyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Zrób sobie Kolego odpowiednie maskowanie oszklenia, czyli dotnij taśmę klejącą i naklej w miejscach szyb pozostawiając tylko ramy do pomalowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 etam zaraz pędzlem, lepiej wykałaczką delikatnie przejechać... grunt to opanowanie(żeby ci się ręka nie trzęsła...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Jeśli nie wiesz co kolega ma na myśli, daję zdjęcie zamaskowanej owiewki mojego Spifire'a (1:24). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Łoś z ZTS Plastyk ma wyraźnie zaznaczone linie na oszkleniu - także łyk herbatki na ukojenie nerwów, mały pędzel w rękę i maluj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benq1 Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Dzięki za radę. Ja jestem początkującym modelarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Może trochę się spóźniłem ale chodzi o coś takiego: Fragmenty oszklenia kabiny zabezpieczone taśmą (ja używam TAMIYA). Malujesz i zrywasz taśmę Masz idealne ożebrowanie kabiny. Pozdrawiam. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benq1 Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 Pomalowałem "grafionem" takie narzędzie podobne do cyrkla. Nabierasz farby i malujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 I ładnie wyszło? Pokażesz fotki? Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benq1 Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benq1 Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Nie trzaskaj posta za postem, istnieje opcja Zmień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Wyszło no hmm - tragicznie. Następnym razem słuchaj rad kolegów bo w tym przypadku eksperymenty na niewiele się zdadzą. Przy pomocy pędzelka i taśmy maskującej można uzyskać idealnie proste linie żędu nawet dziesiątek milimetra. Oklejasz sobie owiewke i wycinasz bardzo ostrym skalpelem to co ma być odkryte. Metoda prosta, sprawdzona a przedewszystkim skuteczna. Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 No coz, grafion, jak widac, to jednak nie jest to Inni koledzy moga przyjac Twoj eksperyment za przyklad niezbyt udanej proby malowania (dosyc skomplikowanego) oszklenia. Dobre i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 Mam nadzieje,że masz jakiś pomysł, jak żaluzje od silnika ustawić prosto???? Bo ba fotce, wyglądają krzywo, jak jasny gwint :-))!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 ja nanosze maskol na szybki delikatnie igłą zwykłą maczam ją w maskolu i rozprowadzam po miejscach gdzie nie chcę farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo G. Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 siemanko! Ja robie tak: naklejam na cala szybke (od zewnatrz) tasme Tamiya, dociskam palcami. Potem biore NOWE i OSTRE ostrze i tne delikatnie to co przy ramie okiennej jest "w powietrzu", tak aby nie uszkodzic szyby. Wychodzi extra.Pozniej maluje na kolor wnetrza, a nastepnie na kolor zewnetrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adek Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 jedną metodą jest szybkie pociągniecia cienkim pendzlem i to wychodzi jezeli ktoś nie ma taśmy :/ (zabrakło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 ja nanosze maskol na szybki delikatnie igłą zwykłą maczam ją w maskolu i rozprowadzam po miejscach gdzie nie chcę farby Chciałbym zobaczyć efekt końcowy tej metody, czy mógłbyś wrzucić fotkę oszklenia które pomalowałeś tym sposobem? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 ja nanosze maskol na szybki delikatnie igłą zwykłą maczam ją w maskolu i rozprowadzam po miejscach gdzie nie chcę farby Chciałbym zobaczyć efekt końcowy tej metody, czy mógłbyś wrzucić fotkę oszklenia które pomalowałeś tym sposobem? Pozdro Pewnie efekt marny. Najlepszy sposób to dedykowane maski, albo wycinanie taśmy maskującej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 tu mam akurat na warsztacie kamowa,ale co do samej techniki,to obiecuję,że jak wezmę się za B-36 Peacemaker'a 1/72 to zrobię całą technologię krok po kroku.a oszklenie akurat jest wymagające(w drugim planie drugiej fotki jest).proszę jedynie o cierpliwość.moim prywatnym zdaniem sposób tak samo dobry jak dedykowane maski(tak na marginesie kiedyś jednego razu robiłem macchi'ego.właśnie z maskami no i wlazła mi farba pod maskę)tak więc nie chodzi o to jaką techniką ale zwykłe powiedzenie,że trening czyni mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Maskol trudno równo rozprowadzić na oszkleniu gdzie nie ma wyraznej krawędzi uskoku oszklenie/rama. Widać na fotkach pewne poszarpanie krawędzi ale jak na tą siermiężną metodę to efekt jest zadawalający. Taśma maskująca jest wg. mnie bardziej skuteczna. Dobrze dociśnięte krawędzie taśmy to gwarancja niepodciekania farby, no i malowanie aero kilkoma cienkimi warstwami. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 ja wiem czy aż tak trudno?dajemy kroplę na środek szybki i rozprowadzamy igłą do krawędzi,poszarpania drobne pędzelkiem "0" zrobi się i po krzyku.w sumie rzadko zdarza się żeby szybka miała słabe krawędzie wszystko zależy od wprawy.dajcie mi czasu jak będę robił tego B-36 to w relacji postaram się zrobić krok po kroku,ok? wracając do historii z macch'im była dociśnięta maska to jest różnie z tym.na ten przykład raz miałem maski do me-110 małe takie duperelki i nie dociskałem wcale mocno masek a wyszło ok.jednak najczęściej używam maskola i igiełki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi