Skocz do zawartości

Malowanie oszklenia ?

benq1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Jak namalować pędzlem na oszkleniu linie? Równo. Model to PZL 37b Łoś z ZTS Plastyk

Zrób sobie Kolego odpowiednie maskowanie oszklenia, czyli dotnij taśmę klejącą i naklej w miejscach szyb pozostawiając tylko ramy do pomalowania

Pomalowałem "grafionem" takie narzędzie podobne do cyrkla. Nabierasz farby i malujesz.

Wyszło no hmm - tragicznie.

Następnym razem słuchaj rad kolegów bo w tym przypadku eksperymenty na niewiele się zdadzą. Przy pomocy pędzelka i taśmy maskującej można uzyskać idealnie proste linie żędu nawet dziesiątek milimetra. Oklejasz sobie owiewke i wycinasz bardzo ostrym skalpelem to co ma być odkryte. Metoda prosta, sprawdzona a przedewszystkim skuteczna.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Mam nadzieje,że masz jakiś pomysł, jak żaluzje od silnika ustawić prosto????

Bo ba fotce, wyglądają krzywo, jak jasny gwint :-))!!

Pozdrawiam

• 1 year later...

ja nanosze maskol na szybki delikatnie igłą zwykłą maczam ją w maskolu i rozprowadzam po miejscach gdzie nie chcę farby

• 3 weeks later...

siemanko!

Ja robie tak: naklejam na cala szybke (od zewnatrz) tasme Tamiya, dociskam palcami. Potem biore NOWE i OSTRE ostrze i tne delikatnie to co przy ramie okiennej jest "w powietrzu", tak aby nie uszkodzic szyby. Wychodzi extra.Pozniej maluje na kolor wnetrza, a nastepnie na kolor zewnetrzny.

• 2 weeks later...
ja nanosze maskol na szybki delikatnie igłą zwykłą maczam ją w maskolu i rozprowadzam po miejscach gdzie nie chcę farby

Chciałbym zobaczyć efekt końcowy tej metody, czy mógłbyś wrzucić fotkę oszklenia które pomalowałeś tym sposobem?

Pozdro

Chciałbym zobaczyć efekt końcowy tej metody, czy mógłbyś wrzucić fotkę oszklenia które pomalowałeś tym sposobem?

Pozdro

Pewnie efekt marny.

Najlepszy sposób to dedykowane maski, albo wycinanie taśmy maskującej.

Pzdr

dsc01516s.th.jpg

dsc01513j.th.jpg

tu mam akurat na warsztacie kamowa,ale co do samej techniki,to obiecuję,że jak wezmę się za B-36 Peacemaker'a 1/72 to zrobię całą technologię krok po kroku.a oszklenie akurat jest wymagające(w drugim planie drugiej fotki jest).proszę jedynie o cierpliwość.moim prywatnym zdaniem sposób tak samo dobry jak dedykowane maski(tak na marginesie kiedyś jednego razu robiłem macchi'ego.właśnie z maskami no i wlazła mi farba pod maskę)tak więc nie chodzi o to jaką techniką ale zwykłe powiedzenie,że trening czyni mistrza

Maskol trudno równo rozprowadzić na oszkleniu gdzie nie ma wyraznej krawędzi uskoku oszklenie/rama. Widać na fotkach pewne poszarpanie krawędzi ale jak na tą siermiężną metodę to efekt jest zadawalający. Taśma maskująca jest wg. mnie bardziej skuteczna. Dobrze dociśnięte krawędzie taśmy to gwarancja niepodciekania farby, no i malowanie aero kilkoma cienkimi warstwami.

Pozdr

ja wiem czy aż tak trudno?dajemy kroplę na środek szybki i rozprowadzamy igłą do krawędzi,poszarpania drobne pędzelkiem "0" zrobi się i po krzyku.w sumie rzadko zdarza się żeby szybka miała słabe krawędzie wszystko zależy od wprawy.dajcie mi czasu jak będę robił tego B-36 to w relacji postaram się zrobić krok po kroku,ok? wracając do historii z macch'im była dociśnięta maska to jest różnie z tym.na ten przykład raz miałem maski do me-110 małe takie duperelki i nie dociskałem wcale mocno masek a wyszło ok.jednak najczęściej używam maskola i igiełki