benq1 Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Jak rozrabiać ? Jak malować ? W jakich proporcjach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Farby Humbrol w dzisiejszych czasach nadają się jedynie do pędzla. Mają bardzo gruby pigment który skutecznie zapcha każdy aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benq1 Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 ja pędzlem maluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmm5 Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 rzelu opowiadasz bzdury ,fakt humbrole nie są rewelacyjne ale to że zapychaja kazdy aerograf to nieprawda ,chyba że nie umiesz dobrać proporcji rozpuszczalnika i farby ,ja używam generalnie testorsów i gunze ale nie uciekam od humbroli chociaż używam te farby rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Swego czasu używałem tylko humbroli. zawsze przed użyciem wstrząśnij puszeczką, następnie dekielek podważ i otwórz płaskim śrubokrętem. Teraz bierzesz wykałaczkę i mieszasz dodatkowo aby sprawdzić czy się farba jednolicie wymieszała, albo czy nie ma "smarków" na dnie puszki. Mieszasz aż farba nie będzie jednolita w barwie jak i w gęstości. Jak farba ma tendencje do szybkiego rozwarstwiania się to musisz często zamieszać w puszcze. Farbę nabierasz na najlepiej płaski pędzelek (mój ulubiony) i malujesz raz przy razie, starając się aby każde pociągnięcie pędzlem było w tym samym kierunku. następnie czekasz4-5 godzin i nakładasz kolejną warstwę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Farby Humbrol w dzisiejszych czasach nadają się jedynie do pędzla.Mają bardzo gruby pigment który skutecznie zapcha każdy aerograf. Czy ja wiem maluje rozcieńczonymi humbrolami i nie narzekam jeszcze nigdy mi aerografu nie zapchało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Ani mnie... nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 A mi tak. Niektóre mają gruby pigment. I zależnie od rozcieńczalnika mogą tworzyć chropowatą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 ja używam generalnie testorsów i gunze ale nie uciekam od humbroli chociaż używam te farby rzadko gratuluję fachowej wypowiedzi 1. może wyraziłem się zbyt ogólnie - mocno rozcieńczone humbrole przejdą przez aero, ale często dają powierzchnię "chropawą". 2. jeśli chodzi o malowanie pędzlem, to jeśli farba w puszeczce jest zbyt gęsta nigdy nie dolewaj rozcieńczalnika do puszki - po krótkim czasie będzie do wyrzucenia. Lepiej nabrać trochę pigmentu np wykałaczką, przełożyć np. do plastikowej zakrętki od wody min. i dodać rozcieńczalnik. Jest to przydatne przy malowaniu detali, gdy używasz małej ilości danego koloru. Jeśli malujesz farbą bezpośrednio z puszeczki musisz ją dobrze rozmieszać przez kilka minut, inaczej będziesz miał połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benq1 Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 mocno rozcieńczone humbrole przejdą przez aero, ale często dają powierzchnię "chropawą". Dotyczy to tylko matow i polmatow. Ale jest i na to sposob. Wystarczy do porcji rozcienczonej farby kapnac kropelke blyszczacego lakieru i problem chropowatej powierzchni znika. Coprawa mat juz nie jest taki idealnie matowy, ale przeciez i tak na koniec ida Sidoluxy, washe, lakiery itepe, wiec nie jest to jakis wiekszy peoblem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Tu się zgodze zawsze na koniec kładzie się lakier świecący następnie matowy i powierzchnia jest gładka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi