milczacy Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 W zależności od koloru - 2 lub 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 Trochę poprawiony wash Przy silnikach wyszło nawet trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 No i do przodu! Tylko będziesz musiał podmalować "odwłok" bo się farba starła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 Wiem, nie malowałem na razie powtórnie bo go musze za niego trzymać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 W zależności od koloru - 2 lub 3. Po puszkach domniemam, że to wyrób Revella, niestety te farby maja to do siebie, że zachowują sie jak glina pod pędzlem, nie wiem jak maluje sie akrylami ale ja preferuje olejne Testorsa (Model Master) posiłkując sie Humbrolami, obie emalie rozcieńczam przy pomocy Nitro http://www.dragon.com.pl/produkt.html?id=270 alekoniecznie ten z indeksem RC-01. Oczywiście do tego w miarę porządne pędzelki i heja, na koniec dopiero werniks z aerografu. Efekt chyba do przeżycia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Przyznam, że używałem akryli Revella przez jakiś czas i nie ma tragedii. Da się malować i pędzlem i aerografem. Jako że kupiłem ich swego czasu niemało, używam do dziś do robót "mniej wymagających". Z czasem gdy wreszcie dotarło do mnie, że warto sobie malowanie ułatwiać przeszedłem na Tamiya i Gunze. Nie powielam natomiast "legendy", że nie da się Revellem malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Przy okazji pytanie, czy jeśli maluje kolor bazowy akrylami to wash również musze nimi zrobić czy może być emalią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć Ogólnie akrylami washa nie zrobisz Możesz blendować podobnie jak to robią modelarze figurkowi. Ja tak zrobiłem na fotelu, który wkrótce pokażę Z kolei wash robi się najlepiej brązową i czarną artystyczną farbą olejną mocno rozcieńczoną w terpentynie, albo jakimś gotowym specyfikiem (tego nigdy nie próbowałem). Nie polecam robić washa emaliami i to na modelu który nimi został pomalowany, ponieważ istnieje ryzyko rozpuszczenia powłoki bazowej. W tym właśnie tkwi sekret washa, że nie rusza akryli. Jeszcze na koniec dodam, żebyś z washem był ostrożny, bo w tej skali zapuszczanie linii podziału może nieco "karykaturować" model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 Suchoj do boju gatow... Fotki trochę zafałszowują jego wygląd (prawie nie widać trzeciego koloru malowania) Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana , nie obrażę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Nie wiem, czy jest co krytykować. Sporo było już powiedziane o samym modelu i o malowaniu. Teraz piłka jest po Twojej stronie Ciekaw jestem, czy w kolejnym modelu - być może malowanym akrylami - będzie lepiej, bo ja serdecznie Ci tego życzę No i może washa nie rób już emalią. W sklepach artystycznych można kupić farby olejne na sztuki. Polecam kolory Umbra palona i czarny + terpentyna bezzapachowa. Dzięki nim sam będziesz mógł decydować, czy wash ma wpadać bardziej w brąz, czy czerń i jak bardzo intensywny ma być. Chociaż z tym też lepiej w takich mikrusach nie przesadzać Powiedz, co będzie następne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 Mam kupione f-15E revella (bardzo ładny model) oraz mig-15 Eduard'a (2 sztuki w pudełku). Ale teraz na warsztat idzie hangar GPM - http://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/samoloty/1/144/hangar-1/144-model-wyciety-laserem. Stanie na dioramie lotniska którą zaczynam robić (akurat tutaj odrobinę doświadczenia mam bo robiłem makiety kolejowe w skali N) ale do samego hangaru trochę się boję zabrać bo niczego z kartonu jeszcze nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Wstawiaj warsztat ja popełniłem kiedyś sporo kartonów, więc może coś doradzę / podpatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Odstaw Suczkę na półkę i pokaż co robisz z tym hangarem, bo jestem ogromnie ciekaw jego budowy. Na początek poproszę o szczegółowy in-box. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego u nas robią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 Ok, wieczorem wstawię in boxa :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 Zapraszam do nowego wątku na temat hangaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi