morfeusz747 Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Witam serdecznie, Z uwagi, że chce zrobić prezent w postaci dwóch polskich samolotów, a sam siedzę w śmiglakach i nie jestem w temacie za bardzo proszę o poradę w wyborze. Chodzi mi o dobre jakościowo wypraski itp i możliwość stworzenia autentycznych odpowiedników w skali. 1:72 1. F-16 z polskimi kalkami lub ewentualnie wchodzi kwestia dokupienia tych kalek osobno jeśli zestaw nie przewidział takiego malowania 2. MIG-29 j.w 1:48 1. jak wyżej 2. jak wyżej Podaje dwie skale, bo chce zobaczyć jak to będzie cenowo wyglądać, chodź podejrzewam że 1:48 będzie grubo tak jak to jest w śmiglakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 1:72 F-16 Kinetic MiG-29 Trumpeter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 MiG-29 9.12 w 1/72 - tylko Trumpeter: http://www.trumpeter-china.com/index.php?g=home&m=product&a=show&id=238&l=en Nie jest to model idealny, ale obecnie najlepszy dostępny (inni by powiedzieli, że najmniejsze zło ). Nie posiada polskiego malowania, więc niezbędne będzie dokupienie kalkomanii. Niedawno Arma Hobby puściła zestaw dodatków do polskich MiGów: tych po doposażeniu gdy wstąpiliśmy do NATO i po niedawnej "modernizacji" (latających obecnie z godłami kościuszkowskimi na plecach): http://www.armahobby.pl/mig-29-polish-af-upgrade-set.html MiG-29 9.12 w 1/48 - najlepszy to Great Wall Hobby. Ten zestaw: https://www.scalemates.com/kits/225246-great-wall-hobby-l4814-mig-29-fulcrum albo ten: https://www.scalemates.com/kits/316805-great-wall-hobby-s4801-mig-29-9-12-late-type To obecnie najlepszy MiG-29 jaki kiedykolwiek powstał. Budowa prosto z pudła nie będzie żadną ujmą. Sytuacja z jego polonizacją jest podobna jak z Trumpkiem: dodatkowe kalki i zestaw modernizacyjny: http://www.armahobby.pl/1-48-mig-29-polish-af-upgrade-set.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 18 Października 2016 Autor Share Napisano 18 Października 2016 Dziękuje za odpowiedź. Zostanę jednak przy 1:72 przede wszystkim ze względu na cenę ;) F-16 Kinetic - widzę, że w opakowaniu jest PL kalkomania, poczytam opinie i prześledzę, czy te kalki i model rzeczywiście odzwierciedlają polskiego f-16 Mig-29 Trumpeter - czy problem jest z dostępem obecnej PL kalkomanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Nie ma problemu z polską kalkomanią. Dostępne są kalki Model Maker (3 zestawy oznakowań) i Caracal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 18 Października 2016 Autor Share Napisano 18 Października 2016 Czyli w Miga trzeba będzie więcej włożyć, bo widzę Efka praktycznie jest dobrze skompletowana przez Kinetica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 To zależy, jak zrobisz MiG-a sprzed 1997 r. to jest to czysta wersja poradziecka. W latach 1997-2005 zaczęły się doposażania mińskich samolotów wg norm NATO/ICAO a do Malborka dotarły samoloty niemieckie (nowe anteny i nakładki wzmacniające). Od 2014 r. zrealizowano pierwszy etap programu modernizacyjnego na samolotach mińskich (jeszcze nowsze anteny i wyposażenie w kabinie). Po to powstał właśnie zestaw Arma Hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 18 Października 2016 Autor Share Napisano 18 Października 2016 Na pewno będę chciał zrobić najnowsze wersje z malowaniem i kalką. Wielkie dzięki za cene rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Ja zalecam tylko unikać miga 29 od Academy w skali 1:48. Ciężko sklejalny, krótko mówiąc mordenga z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Ja zalecam tylko unikać miga 29 od Academy w skali 1:48. Ciężko sklejalny, krótko mówiąc mordenga z tym modelem. coś o tym wiem i potwierdzam słowa kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Poprawcie mnie jeśli się myle ale czy tylko w modelach samolotów odrzutowych w skalii 1/48 od Acadaemy zawsze musi być podział między cześć kabiny i część reszty?(patrząc do tyłu w kierunku ogona). Czy np. w trumpku też tak jest w modelach 1/48? Czy po prostu pudełka na częśći modeli są za małe i tak dzielą? Właśnie przejrzałem modele kilku samolotów odrzutowych w skali 1:48 takich firm jak tamiya, hasegawa czy italeri, i zauważyłem że jest tam to przejście pomiędzy częśćia przednią(razem z kabiną) a tylnią(aż do ogona) lepiej pomyślane. Albo wręcz w ogóle go nie ma. Bo dla młodego albo średnio-zaawansowanego modelarza te dwie części mogą powodować problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Miejsca w pudełku jest dość na cały kadłub - kwestia rozplanowania elementów na ramkach. Chodzi o zamienność przedniej części kadłuba dla wersji jedno- i dwumiejscowej. Zamiast produkować cały nowy kadłub dodaje się tylko "pasujący" fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Ty to zobacz sobie najlepiej modele Kitty Hawka, wtedy docenisz Academy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Ty to zobacz sobie najlepiej modele Kitty Hawka, wtedy docenisz Academy... Przyznam że nie widziałem ani nie sklejałem modeli Kitty Hawka także trudno mi się odnieść. Ale z ciekawości poszukam na mojehobby.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Tzw. modelarskie puzzle 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 A to prawda z tym puzzle kupiłem MiG'a-25 i mam zawrót głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Przy czym warto zauważyć: puzzle z reguły jest dobrze spasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Właśnie popatrzyłem na mirage f.1B od Kitty hawk. Przyznam że troche mnie powaliło... Faktycznie academy przy tym to po prostu nic. Chyba się przeprosze z modelami academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi