Skocz do zawartości

Kfz. 305 3-tonowy Opel Blitz 1:48

Tomek Mroczkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

W ręce (za jakieś 40zł) nie dawno wpadł mi zestaw SuperModelu, czyli zestaw samolotu HS-129 i 3-tonowej ciężarówki Kfz. 305 - oba w skali 1:48

Jest to dla mnie i okres nietypowy (patrz mój podpis) jak i skala z którą miałem styczność tylko przy okazji kasztanów firmy Kitech. Nie znam się na Oplach zupełnie, dlatego nie wiem czy dany model jest dobrą kopią, słabą czy tylko Oplopodobną miniaturą.

Moje pierwsze wrażenia? Metalowa rama, dosyć ładne szczegóły, malutkie kalkomanie i malowanie... Nie mam pojęcia jak go pomaluje, gdyż nie posiadam żadnych farb typu Panzerwaflegrauschwarze etc. Zobaczymy, najwyżej poniesie mnie wyobraźnia i zrobię go w barwach NATO

Zero spiny, ma być ładnie zrobiony, mam zamiar go lekko obić - czego będę się uczyć dopiero! Dlatego liczę na małe stado kibiców i pomagajów!

Sam zestaw ma mało elementów i myślę, że sama ciężarówka sklei się szybko (samolot też mam zamiar skleić)

inboxowo:

IMG_8583.JPG

Pierwsze prace jeszcze dziś. W drodze jest też zestaw do MiG-29 więc wracam do sklejania.

He, he każdemu czasem odbija. Sam mam parę współczesnych na składzie. Skala trochę nie moja ale z obiciami to ostrożnie - jak ci się wydaje że już wystarczy to najczęściej jest już za dużo. W sprawie opłat to może Greif coś podpowie.

Nie mam zamiaru dawać plandeki, chce mu na pakę wrzucić albo kupe piachu, żwiru, pospółki albo węgiel. Ponieważ burty od środka są, ehm ehm, muszę wypełnić po brzegi. Dodatkowo tylne zawieszenie ugnę, aby dać wrażenie ciężkiego ładunku

Póki co na sucho:

IMG_8585.JPG

IMG_8586.JPG

• 1 year later...

Okazało się, że jedna z osi jest krzywo przez co jedno koło będzie lewitować na stałe.

Jutro dołożę sido, zrobię delikatne obicia i washa.

Chciałem obsypać go śniegiem a w wypadku braku braku towaru na pakę, myślałem o pomalowaniu żwirku dla ryb na czarno i zrobić z niego kupę węgla. Czy pomysł delikatnej mgiełki z sido a następnie posypanie go sodą da fajny efekt? Może ktoś ma jakiś inny pomysł?

38748678844_815e4e2429_c.jpg

38748675374_8d205cf9ed_c.jpg

38748677444_fea7d0621f_c.jpg

38578165455_8f53fe7c8d_c.jpg

Przy okazji, tak, trójkąt jest postawiony wtedy gdy Opel coś ciągnie. Nic mój ciągnąć raczej nie będzie, ale już nie chce tego poprawiać.

• Super Moderator

niekoniecznie, jak siem zapomniało to i jechał z trójkontem na baczność... już temat poruszany są zdjęcia więc nie ma potrzeby... może być i tak i siak ;)

poprawiłbym jak już dekle łożysk...