Skocz do zawartości

Schwimmwagen Tamiya 1:35

Beza43

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prawie skończony ale do poprawek. Niestety dopiero teraz znalazłem Wasze forum.

Zaznaczam, że jest to mój pierwszy model w życiu więc proszę o łagodny wymiar kary

W związku z tym, że niewiele jeszcze potrafię, robię tzw. przeze mnie wersje "defiladowe" czyli czyste

W1Gstdp.jpg

MC711Ep.jpg

fhKVJgY.jpg

W8uYVL4.jpg

23yH0Xc.jpg

ff8ZK0i.jpg

oCwWNya.jpg

9K8pogi.jpg

Bazylu, wydaje mi się, że na pierwsze słowa powinny paść uznanie za poprawnie sklejony i pomalowany model.

Z drobnych błedów to lampa Notek jest wklejona odwrotnie (na lewym błotniku przed lampą główną).

Fajnie Ci wyszedł, choć warto jeszcze nad nim popracować. W sumie na początek wash wystarczy a model nabierze życia.

Jaki model następny?

Bardzo przyzwoicie jak na pierwszy model. Jest potncjał.

Zacząłbym przy następnym od zniwelowania "błyszczenia się" kalkomanii i odpowiednie lakierowanie modelu przed washem.

Tak - model jest malowany. Wypraska jest kremowa. Lampę zauważyłem i trochę cholera mi wstyd. Maluję pędzlem farbami Pactra.

Jeśli chodzi o kalkomanię, to kupiłem już z Pactry lakiery matowe i błyszczące.

Następny model już kupiony - BMW R75 Tamiya.

Co myślicie o obiciach?

Chętnie je dodam razem z washem (jak się nauczę). Brud w oponach też chętnie ...

Dziękuję za otuchę.

Gdybyście mnie pojechali to bym się zaciął ...

Lakierowanie przed washem?

Cieszę się że to piszesz. Na razie ( w niedzielę ) skupię się na BMW R75. Zacznę od zera. Chętnie zrobił bym obicia i trochę rdzy i kurzu ale na tym poziomie umiejętności mógłbym to zepsuć. Może faktycznie zacznę po którymś tam modelu z rzędu. Do tych pierwszych zawsze można wrócić. Jak myślisz Stojkovic?

Załóż warsztat, i jak masz jakieś wątpliwości to pytaj. Pędzlem da sie pomalować ładnie model, ale jak chcesz myśleć o jakiść rozjasnieniach itp. to już tylko aero. Od kilkunastu modeli zamiast połysku używam Sidoluxu (jak duża część modelarzy) i bardzo sobię go chwalę. Dodatkowo do kalek trzeba użyć płynów (no chyba że się jest bardzo zdolnym). Ja używam Micro SET i Micro SOL.

Bazylu, wydaje mi się...
Ja jeszcze nie pisałem a kolega ma na imie Marcin, he, he.

Bazylu, wydaje mi się...
Ja jeszcze nie pisałem a kolega ma na imie Marcin, he, he.

No to się udałem

Miałem na myśli pierwszy wpis czyli post Rafała.

Ja całość widzę pozytywnie. Nie jest utopiony w błocie i sklejony poprawnie. Malowanie na miarę możliwości. Dobry wstęp do dalszych prac w następnych modelach.

Cieszę się że to piszesz. Na razie ( w niedzielę ) skupię się na BMW R75. Zacznę od zera. Chętnie zrobił bym obicia i trochę rdzy i kurzu ale na tym poziomie umiejętności mógłbym to zepsuć. Może faktycznie zacznę po którymś tam modelu z rzędu. Do tych pierwszych zawsze można wrócić. Jak myślisz Stojkovic?

Tak jak już kolezy pisali, po pierwsze zamieśc tutaj na forum warsztat.

Na sto procent pomożemy ci zarówno w budowie jak i malowaniu.

Pierwsze modele powinny być jak nauka chodzenia i dobrych praktyk... sklejania i obrabiania części.

Potem podpowiemy jaką chemię kupić do brudzenia i jak to robić.

Domyślam się, że nie masz farb olejnych, pigmentów itp. ?

Qrcze myślałem, że warsztat to tu...

Powiedzcie mi proszę jak go założyć. Teraz chcę olać chwilowo wagena i zabrać się za BMW R75. Wiem już jak działa klej i jak mniej więcej zachowują się farby.

To dla niego założę warsztat tylko podpowiedzcie proszę jak.