Beza43 Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Witam. Prawie skończony ale do poprawek. Niestety dopiero teraz znalazłem Wasze forum. Zaznaczam, że jest to mój pierwszy model w życiu więc proszę o łagodny wymiar kary W związku z tym, że niewiele jeszcze potrafię, robię tzw. przeze mnie wersje "defiladowe" czyli czyste Cytuj
cooper69 Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Patrząc się na chociażby ten warsztat to powiedziałbym, że jesteś najwyżej w połowie Cytuj
enten Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Bazylu, wydaje mi się, że na pierwsze słowa powinny paść uznanie za poprawnie sklejony i pomalowany model. Z drobnych błedów to lampa Notek jest wklejona odwrotnie (na lewym błotniku przed lampą główną). Fajnie Ci wyszedł, choć warto jeszcze nad nim popracować. W sumie na początek wash wystarczy a model nabierze życia. Jaki model następny? Cytuj
Stojkovic Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Bardzo przyzwoicie jak na pierwszy model. Jest potncjał. Zacząłbym przy następnym od zniwelowania "błyszczenia się" kalkomanii i odpowiednie lakierowanie modelu przed washem. Cytuj
Beza43 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Tak - model jest malowany. Wypraska jest kremowa. Lampę zauważyłem i trochę cholera mi wstyd. Maluję pędzlem farbami Pactra. Jeśli chodzi o kalkomanię, to kupiłem już z Pactry lakiery matowe i błyszczące. Następny model już kupiony - BMW R75 Tamiya. Co myślicie o obiciach? Chętnie je dodam razem z washem (jak się nauczę). Brud w oponach też chętnie ... Dziękuję za otuchę. Gdybyście mnie pojechali to bym się zaciął ... Lakierowanie przed washem? Cytuj
enten Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Najpierw lakier bezbarwny połysk a na to wash i dalsze zabiegi. Wykończenie mat albo satyna. Działaj bo początek obiecujący! Cytuj
Stojkovic Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 I błagam, olej na razie obicia!!! Każdy chce brudzić i obijać, a dużo ważniejsze jest najpierw poprawne wykonanie i malowanie. Cytuj
Beza43 Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Cieszę się że to piszesz. Na razie ( w niedzielę ) skupię się na BMW R75. Zacznę od zera. Chętnie zrobił bym obicia i trochę rdzy i kurzu ale na tym poziomie umiejętności mógłbym to zepsuć. Może faktycznie zacznę po którymś tam modelu z rzędu. Do tych pierwszych zawsze można wrócić. Jak myślisz Stojkovic? Cytuj
bazylms Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Załóż warsztat, i jak masz jakieś wątpliwości to pytaj. Pędzlem da sie pomalować ładnie model, ale jak chcesz myśleć o jakiść rozjasnieniach itp. to już tylko aero. Od kilkunastu modeli zamiast połysku używam Sidoluxu (jak duża część modelarzy) i bardzo sobię go chwalę. Dodatkowo do kalek trzeba użyć płynów (no chyba że się jest bardzo zdolnym). Ja używam Micro SET i Micro SOL. Bazylu, wydaje mi się... Ja jeszcze nie pisałem a kolega ma na imie Marcin, he, he. Cytuj
enten Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Bazylu, wydaje mi się... Ja jeszcze nie pisałem a kolega ma na imie Marcin, he, he. No to się udałem Miałem na myśli pierwszy wpis czyli post Rafała. Ja całość widzę pozytywnie. Nie jest utopiony w błocie i sklejony poprawnie. Malowanie na miarę możliwości. Dobry wstęp do dalszych prac w następnych modelach. Cytuj
Stojkovic Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Cieszę się że to piszesz. Na razie ( w niedzielę ) skupię się na BMW R75. Zacznę od zera. Chętnie zrobił bym obicia i trochę rdzy i kurzu ale na tym poziomie umiejętności mógłbym to zepsuć. Może faktycznie zacznę po którymś tam modelu z rzędu. Do tych pierwszych zawsze można wrócić. Jak myślisz Stojkovic? Tak jak już kolezy pisali, po pierwsze zamieśc tutaj na forum warsztat. Na sto procent pomożemy ci zarówno w budowie jak i malowaniu. Pierwsze modele powinny być jak nauka chodzenia i dobrych praktyk... sklejania i obrabiania części. Potem podpowiemy jaką chemię kupić do brudzenia i jak to robić. Domyślam się, że nie masz farb olejnych, pigmentów itp. ? Cytuj
Beza43 Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Qrcze myślałem, że warsztat to tu... Powiedzcie mi proszę jak go założyć. Teraz chcę olać chwilowo wagena i zabrać się za BMW R75. Wiem już jak działa klej i jak mniej więcej zachowują się farby. To dla niego założę warsztat tylko podpowiedzcie proszę jak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi