Solo Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Czy ktoś z Was ma doświadczenie w gięciu prętów z plexi lub akrylowych? A może znacie jakąś firmę w Internecie, która sprzedaje i na zamówienie kształtuje takie pręty? Wszelkie porady będą mile widziane. Słyszałem że można giąć pręty z plexi w konkretnej temperaturze, po przekroczeniu której pręt przestaje być idealnie przejrzysty. Ale nie wiem czy to prawda. Chodzi mi o możliwość zrobienia podstawki do modelu samolotu, mniej więcej czegoś w tym typie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Listopada 2016 Super Moderator Share Napisano 5 Listopada 2016 Cześć. Pytałem o to samo kogoś na forum i otrzymałem prostą odpowiedz. Opalarką dmuchasz na pręt, jednocześnie kształtując go o jakąś rurę PCV. Zależy jaki ma być łuk, to na takiej średnicy rurki wyginasz pręt z plexi. O przejrzystości nic nie wiem ale na chłopski rozum, jak za mocno rozgrzejesz pręt to się po prostu stopi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Listopada 2016 Autor Share Napisano 5 Listopada 2016 Ktoś mi mówił, że plexi wyginać można w temperaturze ok. 150 do 170 stopni, powyżej powoduje że pojawiają się pęcherzyki gazu w takim pręcie. Nie wiem czy tak jest faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Solo potwierdzam to co napisałeś powyżej. Gdy pręt osiąga temperaturę w okolicy 140-150 stopni to rzeczywiście pojawiają się na nim lub w środku pęcherzyki które są już niestety średnio usuwalne. Ja osobiście dość często mam do czynienia z obróbką na ciepło takich prętów z plexi budując modele na zamówienie i jeśli jest to pręt o średnicy do 1,5 cm to bez problemu taki pręt nagrzejesz w garnku z wrzątkiem po czym staje się on dość plastyczny. Pozdrawiam i Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Listopada 2016 Autor Share Napisano 5 Listopada 2016 Dzięki za informację, o taką praktyczną mi chodziło. Będę musiał spróbować. Jak rozumiem nie zanurzasz całego pręta we wrzątku, tylko do miejsca gdzie ma być zgięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Dokładnie tak z nadmiarem oczywiście. Jakby nie patrzeć za coś trzeba go trzymać. Choć prawda jest taka, że mimo wszystkiego to i tak naprawdę trochę trwa nagrzewanie się takiego pręta w wodzie. Bardzo szybko również stygnie. Pozdrawiam i czekam na efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Listopada 2016 Autor Share Napisano 6 Listopada 2016 Super, bardzo dziękuję za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Ostatnio wyginałem wałek z plexi 5mm nad najmniejszym palnikiem kuchenki gazowej. Pierwsza próba ( to było moje pierwsze w ogóle podejście do tego) poskutkowało pęcherzykami w materiale. Za drugim razem pręt przytrzymałem dalej od płomienia i starałem się równomierniej go ogrzewać na krótkim odcinku. Gdy zaczął się robić plastyczny wygiąłem . Nie byćo żadnych pęcherzyków i innych niespodzianek. Następnym razem spróbuję gięcia na drewnianym szablonie i przy użyciu opalarki. Postaram się w najbliższym czasie zamieścić fotki z tego pierwszego gięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Polecam jednak wrzątek, może troszkę to trwa, bo trzeba co chwilę pręt zanurzać w wodzie, ale bardzo fajnie się wygina i bez przygód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Również dziękuję i spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Obiecana fotka. Tyle że w tym wypadku wygięcie jest w miarę łatwe i nie wymaga tak dużo uwagi jak w przypadku łagodniejszego łuku. ][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Fajna pozycja modelu, ciekawie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Ten kąt mocowania to trochę wynik tego że kupiłem zbyt małą średnicę ( 5mm)do tego efa. Myślałem że plexi jest bardziej sztywna, Ale rzeczywiście fajnie się prezentuje. Model to mocno wymęczona Italerka wia Mistercraft. OOOOkropieństwo pod każdym względem. Robiłem go w postaci bardzo uproszczonej, tak sobie zażyczył znajomy z jednostki w Łasku. Najbardziej w tym eksperymencie jestem zadowolony z bezszwowego kanału dolotowego który zrobiłem z termokurczliwej koszulki na gipsowym kopycie. Ale to już inna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi