Solo Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Czy ktoś z Was ma doświadczenie w gięciu prętów z plexi lub akrylowych? A może znacie jakąś firmę w Internecie, która sprzedaje i na zamówienie kształtuje takie pręty? Wszelkie porady będą mile widziane. Słyszałem że można giąć pręty z plexi w konkretnej temperaturze, po przekroczeniu której pręt przestaje być idealnie przejrzysty. Ale nie wiem czy to prawda. Chodzi mi o możliwość zrobienia podstawki do modelu samolotu, mniej więcej czegoś w tym typie: Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 5 Listopada 2016 Super Moderator Napisano 5 Listopada 2016 Cześć. Pytałem o to samo kogoś na forum i otrzymałem prostą odpowiedz. Opalarką dmuchasz na pręt, jednocześnie kształtując go o jakąś rurę PCV. Zależy jaki ma być łuk, to na takiej średnicy rurki wyginasz pręt z plexi. O przejrzystości nic nie wiem ale na chłopski rozum, jak za mocno rozgrzejesz pręt to się po prostu stopi. Cytuj
Solo Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Ktoś mi mówił, że plexi wyginać można w temperaturze ok. 150 do 170 stopni, powyżej powoduje że pojawiają się pęcherzyki gazu w takim pręcie. Nie wiem czy tak jest faktycznie. Cytuj
PiotrPilot Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Solo potwierdzam to co napisałeś powyżej. Gdy pręt osiąga temperaturę w okolicy 140-150 stopni to rzeczywiście pojawiają się na nim lub w środku pęcherzyki które są już niestety średnio usuwalne. Ja osobiście dość często mam do czynienia z obróbką na ciepło takich prętów z plexi budując modele na zamówienie i jeśli jest to pręt o średnicy do 1,5 cm to bez problemu taki pręt nagrzejesz w garnku z wrzątkiem po czym staje się on dość plastyczny. Pozdrawiam i Powodzenia. Cytuj
Solo Napisano 5 Listopada 2016 Autor Napisano 5 Listopada 2016 Dzięki za informację, o taką praktyczną mi chodziło. Będę musiał spróbować. Jak rozumiem nie zanurzasz całego pręta we wrzątku, tylko do miejsca gdzie ma być zgięty? Cytuj
PiotrPilot Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Dokładnie tak z nadmiarem oczywiście. Jakby nie patrzeć za coś trzeba go trzymać. Choć prawda jest taka, że mimo wszystkiego to i tak naprawdę trochę trwa nagrzewanie się takiego pręta w wodzie. Bardzo szybko również stygnie. Pozdrawiam i czekam na efekty. Cytuj
Solo Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Super, bardzo dziękuję za poradę. Cytuj
Marcin K. Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Ostatnio wyginałem wałek z plexi 5mm nad najmniejszym palnikiem kuchenki gazowej. Pierwsza próba ( to było moje pierwsze w ogóle podejście do tego) poskutkowało pęcherzykami w materiale. Za drugim razem pręt przytrzymałem dalej od płomienia i starałem się równomierniej go ogrzewać na krótkim odcinku. Gdy zaczął się robić plastyczny wygiąłem . Nie byćo żadnych pęcherzyków i innych niespodzianek. Następnym razem spróbuję gięcia na drewnianym szablonie i przy użyciu opalarki. Postaram się w najbliższym czasie zamieścić fotki z tego pierwszego gięcia. Cytuj
Solo Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Napisano 2 Kwietnia 2017 Polecam jednak wrzątek, może troszkę to trwa, bo trzeba co chwilę pręt zanurzać w wodzie, ale bardzo fajnie się wygina i bez przygód. Cytuj
Marcin K. Napisano 3 Kwietnia 2017 Napisano 3 Kwietnia 2017 Obiecana fotka. Tyle że w tym wypadku wygięcie jest w miarę łatwe i nie wymaga tak dużo uwagi jak w przypadku łagodniejszego łuku. ][/url] Cytuj
Solo Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Napisano 3 Kwietnia 2017 Fajna pozycja modelu, ciekawie wygląda. Cytuj
Marcin K. Napisano 3 Kwietnia 2017 Napisano 3 Kwietnia 2017 Ten kąt mocowania to trochę wynik tego że kupiłem zbyt małą średnicę ( 5mm)do tego efa. Myślałem że plexi jest bardziej sztywna, Ale rzeczywiście fajnie się prezentuje. Model to mocno wymęczona Italerka wia Mistercraft. OOOOkropieństwo pod każdym względem. Robiłem go w postaci bardzo uproszczonej, tak sobie zażyczył znajomy z jednostki w Łasku. Najbardziej w tym eksperymencie jestem zadowolony z bezszwowego kanału dolotowego który zrobiłem z termokurczliwej koszulki na gipsowym kopycie. Ale to już inna historia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi