snowstorm213x Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Witam. Jak przyciemnić szyby w modelach? edit:Przepraszam, zły dział wybrałem, proszę o przeniesienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo1987 Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Polecam tamiya x-19 smoke. Kładziesz kilka cienkich warstw zależy jakie przyciemnienie chcesz uzyskać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Też używam do szyb X-19 ale koniecznie Emalie i od środka, chociaż łatwe to nie jest... Najlepiej chyba zmatowić przed malowaniem szyby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 A próbował ktoś naklejać folię np do przyciemniania reflektorów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
portalus Posted November 8, 2016 Share Posted November 8, 2016 Tak na tył eSki z Tamiya o ile boczne wyższy ok to tylna tak sobie ze względu na krzywizny. Namęczyłem sie ale jakoś tam wyszło. Pamiętam tylko, ze foli była raczej średnia a wyszło finalnie jak czarna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted November 8, 2016 Super Moderator Share Posted November 8, 2016 Witam. Dawno temu był podobny temat. Wtedy nie pamiętam ale chyba jeszcze nie było X-19. Przyciemnienie szyb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted November 8, 2016 Share Posted November 8, 2016 A próbowałeś? Wedug mnie wręcz niemożliwym jest usunięcie pęcherzyków, no i do wnętrzu modelu wpada tyle światła, że wychodzi smoła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted November 8, 2016 Super Moderator Share Posted November 8, 2016 A próbowałeś? Wedug mnie wręcz niemożliwym jest usunięcie pęcherzyków, no i do wnętrzu modelu wpada tyle światła, że wychodzi smoła. Tak próbowałem. Jak dobrze pamiętam chcialem zrobić to w Scanii. Niestety tak jak pisze Jakub pęcherzyków było dużo i poradzono mi przebicie ich igłą. Po zabiegu szyba wyglądała nie za ciekawie, porobiły się plamy w miejscach przebitych pęcherzy i widoczne były nakłucia od igły. Po założeniu na model, szyba była bardzo ciemna. Wyglądało to nie naturalnie wręcz komiksowo. EDIT: Znalazłem ten post, jak beznadziejnie wyglądała Scania z przyciemnionymi szybami. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=15212&start=210 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted November 8, 2016 Share Posted November 8, 2016 Folie przyciemniające są o różnej przepuszczalności światła. Wystarczy wziąć o przyciemnieniu 15% lub 30%. Koledzy pewnie brali folię 70% przyciemnienia, skoro nie było nic przez nią widać. Ja wolę okleić folią, jakoś mi to lepiej wychodzi niż malowanie "smoke". Choć na powierzchniach wykrzywionych w dwóch kierunkach nie jest to proste. Aby nie było pęcherzy są 2 metody. Trudniejsza: naklejamy folię od brzegu, z dużym naciągiem, podgrzewając ją suszarką. Łatwiejsza: kładziemy folię na mokro i wyciskamy wodę z powietrzem tak jak przy kalkomaniach. Wodę należy zmiękczyć mydłem lub octem. Teoretycznie dobry powinien być płyn pod kalki, ale nie próbowałem. Nakłuwanie pęcherzy (jak pisał kolega) można robić na foliach nieprzeźroczystych i niepodświetlanych. Na szybach i plafonach świetlnych trzeba folię odkleić i kłaść od nowa. Poniżej: citroen - na bocznych szybach od wewnątrz folia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawido020 Posted November 9, 2016 Share Posted November 9, 2016 Znalazłem materiał, który również może pomóc : nie praktykowałem, ale efekt widać na wideo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kimkat Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Znalazłem materiał, który również może pomóc : Kiedyś tak próbowałem (nawet kilka razy) i efekty były marne, nigdy nie wyszło mi to tak jak na tym wideo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts