donalyah00 Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Dzień dobry wieczór, Udało mi się w końcu przysiąść i zrobić parę fotek tytułowemu modelowi. Porównywałem go z przeskalowanymi planami ze Zlinka i Awiacji&Wriemii - porównanie wypadło całkiem nieźle, chociaż nie wiem na ile wiarygodne są te plany. Wymiarowo i obrysowo jest prawie dobrze, rozpiętość zgadza się z przeskalowanym wymiarem oryginału. Stateczniki również wydają się być OK. Trochę odpadłem przy pomiarze długości modelu - i plany i model są za krótkie (115 mm/117 m mierzone łącznie z pitotem) w stosunku do przeliczonej długości podanej w A&W (120 mm). Nie zamierzam się jednak jakoś specjalnie nad tym tasować - model wygląda jak MiG-29 (w odróżnieniu od wcześniejszych pomysłów Revella czy Academy). 9.12 czy 9.13? W skrócie HGW . Belki stateczników poziomych wydają się być długie (czyli 9.13) ale końcówki skrzydeł to 9.12. Garb wygląda chyba na 9.13 ale po pierwsze - jest już późno a po drugie różnica pomiędzy tymi wersjami wydaje się być mikrą w mikrej skali. Stulone dysze silników są mocno średnie, o dziwo koła i golenie podwozia są całkiem ciekawe jak na tego producenta. OK, dość czytania, teraz obrazki (szturmowy kamuflaż WWS nie ułatwia sprawy, uprzedzając pytania = zmywacz do akryli Wamodu): Szczeliny = model poskładany na wcisk czyli na sucho. Osłona kabiny = pięta achillesowa F-Toysów... Na rysunkach Zlinka: Parę zbliżeń na detale i ramki: Skoro już jesteśmy przy rakietach , oto niewinne porównanie zestawowych R-27 z zestawem ShelfOddity: Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Dzięki. Pojawienie się tego modelu zdecydowanie klaruje sytuację. Idealny nie jest, ale wyprzedza resztę o kilka długości, bo tak jak napisałeś w zasadzie jako jedyny w ogóle przypomina MiGa, a spierać się można o niuanse. Wydaje mi się, że jednak celowano w wersję 9.12 tylko nie wszędzie wyszło jak powinno. I raczej przyjdzie mi się zgodzić z Twoją opinią, że poprawa grzbietu w tej skali może okazać się sporym wyzwaniem a końcowy efekt będzie trudno zauważalny. Podsumowując zachęciłeś mnie do kupna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Nie wspomniałeś że rakiety do MiGa były też już testowane w warunkach bojowych, i podtrzymały etos rosyjskiego uzbrojenia "proste, ale skuteczne" - jedną salwą strąciły JB-1 Loona i Attackera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Model już pomalowany jedynie poskładać parę elementów... Hmmmmm trochę to zabawkowe podejście albo diecastowe. Mam takiego Drakena w 144 już pomalowanego i z kalkomaniami i też mnie czeka zabawa z tym malowaniem. Może wystarczy przeszlifować papierem ściernym i położyć nowy podkład ? Jak dla mnie dość dziwaczne podejście producenta. Zdecydowanie wolę niemalowane modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi