voseba Napisano 26 Listopada 2008 Autor Share Napisano 26 Listopada 2008 Witam. Dokończyłem mocowanie kabiny do ramy. Tutaj przyklejone do ramy za pomocą taśmy. Śruby będę robił dopiero jak już będzie przyklejone na stałe do ramy. Komplet elementów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 mam w planach ten model ale to co ty z nim robisz to naprawde mnie przerasta- masz głowe do tego. Nie odbierz tego zle ale jak mam robic ten model wg. mojej wizji to mi sie odechciewa tego co robie jak widze co Ty z tym robisz. Wydaje mi sie ze zaskocze wszystkich ale wiem napewno ze juz nie tym modelem...hehe Pozdrowionka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 28 Listopada 2008 Autor Share Napisano 28 Listopada 2008 mam w planach ten model ale to co ty z nim robisz to naprawde mnie przerasta- masz głowe do tego. Nie odbierz tego zle ale jak mam robic ten model wg. mojej wizji to mi sie odechciewa tego co robie jak widze co Ty z tym robisz. Wydaje mi sie ze zaskocze wszystkich ale wiem napewno ze juz nie tym modelem...hehe Pozdrowionka... Myślę, że podchodzisz do tego w niewłaściwy sposób Twoja wizja jest pewnie tak samo ciekawa jak moja i mimo że jeszcze nie zacząłeś budować modelu to istnieje wysokie prawdopodobieństwo tego, że skończysz go szybciej niż ja swój model:D Wizja Man-a w Twoim wykonaniu jest bardzo interesująca, zwłaszcza, że starasz się odtworzyć konkretną ciężarówkę, więc nie wiem skąd Twój sceptycyzm dotyczący Scanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Bardzo mi się podoba twoje podejście do modelu, czysta perfekcja ! Strach się bać jak będzie model wyglądał pod koniec budowy ahh. Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 jonnym Więcej wiary w siebie! Ktoś lubi odtworzyć każdą część tak jak w oryginale, a ktoś inny woli mieć ładnie prezentującą się miniaturkę, która jednak nie ma zawiasów kabiny robionych od podstaw Każda droga jest tak samo dobra, byle do celu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 Udało mi się zlepić parę elementów kabiny. Wbrew pozorom niebyło to takie proste. Elementy fabrycznie były już skrzywione, nie bardzo chciały trzymać pion i kąty proste. Do tego wszystkiego doszło to, że kabina jest dosyć poważnie pocięta i parokrotnie sklejana i rozrywana. Płyta podłogowa od strony silnika została wygładzona, imitacje wytłoczeń były wklęsłe a powinny być wypukłe, błotniki też nie przypominały oryginału stąd gruntowna przebudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Jeszcze raz to powiem bardzo dobre podejście, rozwala mnie twoja dbałość o szczegóły. Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Dokładnie Pełen profesjonalizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 .... rozwala mnie twoja dbałość o szczegóły. na tym chyba to polega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 No no, Seba, scania jest boska. Czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 .... rozwala mnie twoja dbałość o szczegóły. na tym chyba to polega Zgadza się . Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Cóż tutaj można opisać fajnie że w tak dużym stopniu che Ci się przerabiać model po to by jak najbardziej przypominał oryginał. każdy Twój etap prac powala na kolana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Przerobiłem sobie zbiornik powietrza i skrzynkę na akumulator:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Podoba mi się to, że dbasz o szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Przerobiłem sobie E tam,takie tam tylko przerobiłem Dla Ciebie to taka przysłowiowa ''Bułka z masłem'',ale jak bym miał takie coś zrobić ,to nawet nie wiedział bym od czego zacząć Respekt kolego Wiele można się nauczyć patrząc na taką relacje jak Twoja ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Jak zwykle szczegóły na najwyższym poziomie. Też będę u siebie musiał przerobić tak jak rozmawialiśmy o tej skrzynce. Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Przerobiłem sobie E tam,takie tam tylko przerobiłem Dla Ciebie to taka przysłowiowa ''Bułka z masłem'',ale jak bym miał takie coś zrobić ,to nawet nie wiedział bym od czego zacząć Respekt kolego Wiele można się nauczyć patrząc na taką relacje jak Twoja ... Niedoceniasz swoich możliwości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Dzisiaj zabrałem się za wnętrze kabiny, a dokładnie za tapicerkę na ścianach. Po przejrzeniu dokumentacji doszedłem do wniosku, że łatwiej będzie zrobić tapicerkę od podstaw niż poprawiać to, co jest w modelu. Tak wygląda kabina aktualnie: Moim celem jest osiągnięcie czegoś takiego: Na zdjęciu kabiny widać, że w narożnikach nie ma tapicerki tylko jest goła blacha. Doszedłem, więc do wniosku, że łatwiej będzie dogiąć odpowiednie blaszki a następnie połączyć je z arkuszami plastiku niż szlifować całą kabinę. Blaszki: A tak będzie wyglądało spasowanie elementów tapicerki w narożniku kabiny: A tak wygląda kabina z wklejonymi blaszkami: Dokumentacja, z której korzystam: http://www.scania141.de/ http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truck_brochures/scania/ http://www.mellislastbilar.se/oldtimers.htm http://www.mellislastbilar.se/broschyrer.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 No no fajny pomysł z tą tapicerką Czym wyginałeś blaszki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Do wyginania blaszek użyłem metalowego liniału i wiertła o średnicy 3mm. Nie mam żadnego specjalistycznego sprzętu do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 Poprzeczki część I. Zabrałem się za robienie poprzeczek. Od wczoraj z 10 poprzeczek, które będą w ramie udało mi się zrobić 4, w instrukcji od scanii wrecker mają one numery 6c, 6c, 7c. Poprzeczki wykonanej z blaszki miedzianej w modelu nie było, jest ona tylko w scanii I generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Mam pytanie czym wykonujesz te większe otwory i dlaczego akurat ta jedną poprzeczkę zrobiłeś z blaszki a nie tak jak inne z PCV. Tak pozatym jestem pod wrażeniem. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 Mam pytanie czym wykonujesz te większe otwory i dlaczego akurat ta jedną poprzeczkę zrobiłeś z blaszki a nie tak jak inne z PCV. Tak pozatym jestem pod wrażeniem. Oby tak dalej. Otwory do średnicy ok. 3mm wykonuje wiertłem, przy większych bawię się już pilnikiem. Ta jedna jest wykonana z blaszki, ponieważ łatwiej i szybciej mi wygiąć blaszkę w taki kształt niż wycinać i sklejać profile plastiku. Pyzatym z zdjęć wynika, że ta poprzeczka jest wykonana ze znaczniej cieńszej blachy niż reszta poprzeczek. Plastik ma grubość 0.5mm a blaszka 0.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Jak narazie mój kandydat do zwycięscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 No ładnie ładnie idziesz z Scania xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi