Super Moderator Greif Napisano 29 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Stycznia 2017 @Spotter przerabianie ramy? wystarczy punkt klejenia chłodnicy przesunąć o te 1,5 mm czyli podciąć albo chłodnicę od dołu albo punkt jej mocowania i po kłopocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2017 Na bieżąco będę podsyłał postępy więc ewentualnie wspólnie pokombinujemy co i jak zrobić, żeby obciachu nie było w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Stycznia 2017 rany na "chłodnica" miałem na myśli całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 Postanowiłem naddać przerwę miliputem wywałkowanym przy pomocji baterii. Przykleiłem go na CA i dodałem dissolved putty żeby wzmocnić całość też od spodu. Następnie po wstępnym szlifowaniu dopasowałem całość do modelu Potem położyłem podkład, żeby zobaczyć jak duże nierówności jeszcze zostały. Jeden z robów wygląda na wgnieciony. Skłaniam się do tego żeby to tak zostawić imitując uszkodzenia podczas użytkowania. Następnie kolejne sprawdzanie jak leży Jak widać na foto, boczne osłony nijak nie pasują do otworów. Musiałem dołożyć cienkie kawałki plastiku, żeby nieco podnieść je do góry i by nie było az takich szpar. Myślę, że to w miarę jako tako wygląda Druga strona została już zamaskowana do malowania, żeby nie pobrudzić silnika podkładem itp. Musze jeszcze dokleić narzędzia na masce i uchwyty do bocznych osłon silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 4 Lutego 2017 dlatego pisałem że łatwiej przesunąć całą chłodnicę niż doklejać... na czerwono - cofnąć chłodnicę, i zielone podciąć boczne osłony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 Nie mam jak cofnac chłodnicy, bo jest wewnątrz silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 4 Lutego 2017 str 2 , 2 zdjęcie wentylator masz ok 2 mm od osłony można swobodnie przesunąć... tak ze zdjęcia zobacz odległość chłodnicy od krawędzi ramy http://www.nordlandmodels.com/image/product/800:600/jpg/27756/l35a053-engine-compartment-update-set-for-ww-ii-german-non-armoured-cab-type-sd-kfz-7-series-vehicle-engine-compartment-side-panels-w-cooling-slots-inside-for-dragon-sd-kfz-7-series-vehicle-non-armoured-cab-type-kits.jpg zobacz że wentylator jest głębiej niż w modelu http://www.fahrzeuge-der-wehrmacht.de/Bilder/Maybach_HL_85_TUKRM_02-1.jpg http://www.fahrzeuge-der-wehrmacht.de/Bilder/Maybach_HL_85_TUKRM_03-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 Moim skromnym zdaniem ta walka z maską jest bez sensu. Całość jest niestety źle złożona . Patrz - osłona chłodnicy jest pionowo (tak przynajmniej wygląda na zdjęciach), a powinna był lekko pochylona w stronę kabiny. Spowoduje to, że zarówno boki będą pasowały (teraz jak sam zauważyłeś musisz "nadbudować" z przodu hipsem lub podciąc z tyłu jak sugeruje Greif) jak i zgubią się brakujące milimetry (maska się cofnie). Tyle w tym temacie. P.S. Jeśli coś jest niejasne w mojej tezie to proponuję zaglądnąć na http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.7-1-2cm-Flakvierling-38-w-Armor-Cab.html i zobaczyć sobie jedno ze zdjęć ( to z widokiem na osłonę silnika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Lutego 2017 Autor Share Napisano 5 Lutego 2017 Macie rację. Teraz dopiero widzę, że rzeczywiście jest ten element źle wklejony, choć jest to o tyle dziwne, że idealnie go wpasowałem w trakcie składania. Więc opcje sa dwie, albo odchylił się element w trakcie schnięcia albo jest źle wykonany przez Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lutego 2017 Autor Share Napisano 8 Lutego 2017 Zaraz to zreperuję i powinno być znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Lutego 2017 Autor Share Napisano 18 Lutego 2017 Heja towarzysze. Jakoś poszło z ta chłodnicą. przesunąłem i dopasowałem do maski i osłony bocznej. Nie jest jeszcze super idealnie, ale już blisko Dopasowałem tez siatki do bocznych burt. A następnie skleiłem całą pakę... Muszę lekko podszpachlować budę i skończyć klejenie flaka. Gąsienice do złożenia także jeszcze machają do mnie z pudła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Lutego 2017 Autor Share Napisano 23 Lutego 2017 Koledzy znawcy tematu prośba do was. Wiem, że z tyłu szoferki powinna być składana ławka i stojak na karabiny. Nigdzie nie natrafiłem na archiwalne dobrej jakości foto ukazujące jak to ustrojstwo było mocowane. Na ramkach jest zarówno ławka jak i stojaki. W sieci znalazłem coś takiego. Pytanie czy zrobić podobnie i kolejne pytanie. Na tej fotce nie ma wspomnianej ławki. Jak i czy ją montować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Lutego 2017 Autor Share Napisano 23 Lutego 2017 Postaram się zatem wkleić ławkę w pozycji złożonej tj. jak krzesełka na stadionach piłkarskich przylegając do tylnej ścianki budy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Lutego 2017 Autor Share Napisano 23 Lutego 2017 Instrukcja w ogóle pomija te elementy i uznaje jako zbędne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Lutego 2017 Autor Share Napisano 23 Lutego 2017 Sprawdzę jak to u mnie z tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 W ostatnim czasie udało się znaleźć chwilę by pomalować to i owo. Jak zwykle u mnie modulacja dunkelgelb. Wiem, że byćmoże pasy kamuflażowe nie są super idealne, ale po doświadczeniu z Kfz 251 Flammpanzerwagen myślę, że jestem o kork dalej z malowaniem cienkich linii na modelu. Boczne burty paki tez już na miejscu i kolorowe Spasowanie paki i budy ok. Rozjaśniłem jeszcze główki śrób/nitów i wystające elementy y wzmocnić modulację przed filtrami. Jak dla mnie to była udana sobota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Mi się podoba, czy paski zielone też dojdą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Łukasz, szczerze to cienkie linie dalej wyglądają tak samo. Coś jest nie tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 Bardzo rozrzedzona farba i linie robione na 3 - 4 razy. Dla mnie jest spora róźnica. Jedyna kwestia teraz to może być ew. ciśnienie aero. Mogę mieć za wysokie i gdy maluję mocno rozwodnioną mieszanka to robi się odkurz. Tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Jak chcesz cieńsze linie to kup ,,chemie'' i na ,,zaszczane forum'' tam wszystko wychodzi, co elita to elita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Z korbą na masce nie trafiłeś w "mocowanie" na masce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 Jak chcesz cieńsze linie to kup ,,chemie'' i na ,,zaszczane forum'' tam wszystko wychodzi, co elita to elita. Sorry, ale nie łapię tego wpisu? Co do korby to muszę się przyjrzeć na modelu jak będę w "malarnii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 27 Lutego 2017 Share Napisano 27 Lutego 2017 Sorry, ale nie łapię tego wpisu? No to całe szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 Czekając na chwilę wolnego by kontynuować malowanie skleiłem flaka. ekrany boczne pancerne założone na sucho. Pytanie czy były one ustawiane pod kątem 90 stopni do boków czy pod mniejszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 ekrany boczne pancerne założone na sucho. Pytanie czy były one ustawiane pod kątem 90 stopni do boków czy pod mniejszym? I wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi