Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

jestem początkującym w tej materii. Kiedyś próbowałem klejenia modeli plastikowych i papierowych. Obecnie chciałbym wykonać ten model ( Mirage nr 355002) w możliwie największym odwzorowaniu. Interesuje się okresem Września 39, obecnie mieszkam na Śląsku Cieszyńskim więc malowanie na pewno będzie związane z okresem kiedy czołgi te były widziane na Zaolziu.

Proszę o wszelkie wskazówki związane z budowaniem tego modelu.

Które zestawy do waloryzacji warto dokupić?

Które części z tego zestawu należy "poprawić".

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Pozdr

Napisano

Z tego co czytałem o Mirage ,to jeśli chcesz poprawny 7TP to musisz kupić wszystkie dodatki do tego modelu, blachy Abera chyba ,może gąsienice Friule lub conajmniej ogniwkowe z Mirage do tego modelu.

Co poprawić......temat rzeka. Niestety sporo musisz poszukac warsztatów sam na roznych forach...a do poprawienia tez ponoć nie mało.

Napisano

Z tego co się dowiedziałem to blaszki Abera numer 35002.

Czy zestaw Armo z częściami zawieszenia, warto jest dokupić?

Czy gąsienice z Friuli są w Polsce dostępne?

Jaką polecalibyście literaturę o 7TP (głównie dwuwieżowym)?

Gdzie znajdę plany w skali 1:35?

Napisano

Zestawu Armo z zawieszeniem chyba nie warto, jeśli chcesz zaoszczędzić możesz z powodzeniem cały układ przerobić sam. Patent jest prosty i daje dużą satysfakcję.

Gąsienice są dostępne - ja kupowałem te oznaczone jako dla T26, różnica w zasadzie żadna. Jeśli chodzi o literaturę to wątki dot. 7TP na portalu odkrywca.pl TEN I WCZEŚNIEJSZE + numerek WLU dot. 7TP oraz dwie monografie pojazdu - wydawnictwa Stratus (2 części) oraz Militaria (2 części).

Napisano
Zestawu Armo z zawieszeniem chyba nie warto, jeśli chcesz zaoszczędzić możesz z powodzeniem cały układ przerobić sam. Patent jest prosty i daje dużą satysfakcję.

Gąsienice są dostępne - ja kupowałem te oznaczone jako dla T26, różnica w zasadzie żadna.

Co masz na myśli mówiąc: z powodzeniem przerobić? Które to elementy i w jaki sposób?

Gąsienice od Friuli czy z Masterclub?

Gdzie można je najtaniej dostać?

Znalazłem jedynie w cenie 120 zł.

• 4 weeks later...
Napisano

Hej, mam blaszki Abera i teraz chciałbym skompletować śruby pancerza.

Znacie publikację w której były by pokazane jakie i w których miejscach są one umieszczone?

Napisano

Są zdjęcia z defilady w Czeskim Cieszynie z 1938 r.

Przed sklepem "Nehery" i "Huczaly" a więc obecna ul. Tiskarna i dalej i na rogu od Banhofu przed Hotelem .

Literatura Leszka w "Hobby" jeszcze dostępna...

Napisano

Co masz na myśli?

Chodzi o broszurę & TP Leszka Komudy z serii TBiU?

Czy artykuły w czasopiśmie Hobby?

Które to mogły być roczniki?

Dzięki za odzew.

pozdr

Napisano

Co masz na myśli?

Chodzi o broszurę & TP Leszka Komudy z serii TBiU?

Czy artykuły w czasopiśmie Hobby?

Które to mogły być roczniki?

Dzięki za odzew.

pozdr

Sorry za skrót myślowy

Mieszkasz na "Śląski Cieszyńskim"

Na ul. Kominiarskiej w Cieszynie (równoległa poniżej Rynku) jest bardzo dobrze zaopatrzony sklep Modelarski z dostępem do doskonałej literatury. Na ul. Hlavni Tr. w Czeskim Cieszynie czyli tej od przejścia ok 100 m od granicy po prawej stronie jest księgarnia z działem historycznym...

Jest opracowanie, są opracowania i na temat 7tp i na temat "wojny z Czechosłowacją".

Po południu odszukam i wystawie Ci zestawienie, bo nie pamiętam w których są i jakie są zdjęcia.

IPN wydał opracowanie (cegła) na ten temat ze zdjąciami, a okolice Bogumina - bunkry jako natchnienie do Dioramy

Niedawno wydawnictwo z Nowego Targu wydało książkę z epizodami "nieporozumień" pomiędzy Czechosłowacją a Polską z opisami walk od Jaworzyny poprzez Tatry po okolice Czadcy czy Zwardonia nie pamiętam, sprawdzę jakie tam są zdjęcia itd ...

pozdrawiam