MaciekVW Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Witajcie, to mój pierwszy model po 16 latach przerwy. Ostatni raz sklejałem na kółku modelarskim w szkole Na pierwszy ogień po takiej długiej przerwie idzie VW Garbus Cabrio z Revella. Dlaczego Garbus? Bo mam dwa prawdziwe i trochę metalowych modeli, więc przyszedł czas na sklejany. Pomału kompletuje warsztat pracy, oglądam poradniki na YT, czytam fora aby dowiedzieć się jak najwięcej o technikach modelarstwa i podglądam co mógłbym już zastosować w swoim modelu. Mam nadzieję, że będziecie służyć swoimi radami i podpowiecie na co zwrócić uwagę podczas składania modeli. Pudło: Silnik w trakcie klejenia, trzeba było troszkę podszpachlować obudowę wiatraka. Tył foteli również wymagał szapchlowania, na fotce w trakcie szlifowania: Podłoga z progami: Buda i tu pytanko jak głęboko poprawnie powiększyć linie łączenia? Były lekkie niedociągnięcia i trochę podszlifowałem, wydaje mi się, że będzie OK. Sorry za jakość zdjęć ale mam tylko aparat w telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 18 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2017 Właśnie otrzymałem paczuszkę, która pozwoli ruszyć ze składaniem zawieszania i podłogi Przymiarka na gorąco po otwarciu paczki. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palus Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Trochę małe te felgi się wydają w tych wypchanych nadkolach :P może nie same felgi, ale opony brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 18 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2017 Rozmiar 15' I duży naciąg Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Masz zdjęcie inspiracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Gdzieś mam parę zdjęć garbusów, które u mnie były w rodzinie (jeden 63' a drugi bodajże 70' ale nie jestem pewny na 100%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 18 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2017 Garbusy nie są mi obce bo mam dwa w garażu. Tego robię z głowy Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Garbusy nie są mi obce bo mam dwa w garażu. Tego robię z głowy Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Pamiętam jak uczyłem się jeździć na tym z 63.. szkoda, że został skasowany :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 ....Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Uwierz mi na słowo, to z czego wysłałeś i przy jakim użyciu, naprawdę nie wpływa na jakość modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtosDK Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 ....Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Uwierz mi na słowo, to z czego wysłałeś i przy jakim użyciu, naprawdę nie wpływa na jakość modelu. Przecież mu się to samo automatycznie dołączyło do postu XD Co do modelu to widzę, że do jego budowy poważnie podchodzisz więc pewnie wyjdzie coś ciekawego będę kibicował!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 ....Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Uwierz mi na słowo, to z czego wysłałeś i przy jakim użyciu, naprawdę nie wpływa na jakość modelu. To forum nie o telefonach ale muszę to napisać, xiaomi to naprawdę bardzo dobry telefon, posiadam go od paru miesięcy i hula aż miło 3GB RAM 32GB pamięci dobry procesor i bateria 4100. Przerabiałem w życiu wiele telefonów od szajsungi po IPhone i szczerze z tego jestem najbardziej zadowolony. A wszystko za cenę taką że każdy flagowy telefon o tych parametrach pada na dzień dobry A co do Taptalka zainstalowałem tylko po to żeby w prosty sposób korzystać z forum kiedy nie siedzę przy kompie. Wracając do modelu jak głęboko najlepiej zrobić te linie podziału? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Stycznia 2017 Share Napisano 19 Stycznia 2017 ...xiaomi to naprawdę bardzo dobry telefon,....Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Telefon pewnie bardzo dobry, tylko obsługujący nie za bardzo skoro nie potrafi wyłączyć durnej autoreklamy. Że się da, to już było o tym kilka razy w innych wątkach. A jeśli chodzi o linie podziału. Nikt tego nie mierzy jak głęboko. W zasadzie im głębiej tym lepiej. Ważne, żeby ich nie poszerzać, bo byłoby to bardzo nienaturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2017 Zrobiłem przymiarke na oryginalnych kołach i chyba jednak zostanie tak jak chce instrukcja. Tamte wyglądają fajnie ale faktycznie są za małe zbyt duża dziura między nadkolem a oponom. Zbytnio nie ma jak obniżyć zawieszenie, nawet jeśli to bym zrobi to model położyłby się na progach wzmacniających. Kolejny powód to wystające tylne felgi poza błotnik i to dość sporo :/ Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Podczas malowania podkładem pojawiają mi się takie kropki, próbowałem gęsta, rozcieczona farbą i dalej to samo :( dodam że to moje pierwsze próby z areografem i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Pomożecie? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Nie wiem czy dobrze widzę bo na telefonie oglądam, ale wydaję mi się że moze po prostu za gruba warstwa? Te kropki robiły sie od razu na wyjsciu z aerografu tzn pluł? Jak nie to może za grubą warstwę dałeś? Przy białym tak jest ze trzeba sporo cieniutkich warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Nie wiem czy dobrze widzę bo na telefonie oglądam, ale wydaję mi się że moze po prostu za gruba warstwa? Te kropki robiły sie od razu na wyjsciu z aerografu tzn pluł? Jak nie to może za grubą warstwę dałeś? Przy białym tak jest ze trzeba sporo cieniutkich warstw Od razu po wyjściu... :/ Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Ok a jakie ciśnienie, podkład i czym i w jakich proporcjach rozcieńczałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekj Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 To wygląda na słabe odtłuszczeni przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Ciśnienie max 2 psi bo taki mam kompresor, aczkolwiek podczas malowania spada bo nie ma butli. Podkład akrylowy podam nazwę jak wrócę do domu bo nie pamiętam, rozcienczalem wodą w różnych proporcjach. Co do odluszczania to przemyłem benzyną ekstrakcyjną (w tym szukać błędu?) Takiego podkładu użyłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 Problem kropek rozwiązany. Kupiłem podkład Mr Hobby i problem znikł, więc pracę poszły do przodu, czekam aż wszystko wyschnie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 Po nowym podkładzie poszedł czarny na nie które elementy: Wcześniej oklejanie boczków: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 W wolnej chwili coś pogrzebałem przy Garbie Deska rozdzielcza: Podłoga z silnikiem już razem: Silnik: Wnętrze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Fajnie Działaj dalej Przemyśl brudzenie silnika, bo wygląda troszkę "płasko". Jakby był odlany w jednym kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 Fajnie Działaj dalej Przemyśl brudzenie silnika, bo wygląda troszkę "płasko". Jakby był odlany w jednym kawałku. Miałem wymalować osłony w czarny połysk jak mam u siebie w Garbusie i jakoś tak się zakrecilem że pomalowalem w macie. Nie mam doświadczenia w brudzeniu więc nie chcę popsuć modelu i idę na razie w czysty jak po detailingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Jak dla mnie bardzo fajnie Ci idzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi