Brader Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Witam szanowną brać modelarską Jest to mój pierwszy wpis chociaż jestem tutaj obecny już od kilku miesięcy. Do tej pory spędzałem jednak czas podziwiając prace kolegów oraz zgłębiając przepastną wiedzę dotyczącą branży. Od zbudowania przeze mnie ostatniego modelu minęło przeszło 20 lat. Modele wówczas malowane pędzlem, farby nierozcieńczane, linie podziału zalane itp, itd - ot bardziej zabawka niż próba w miarę rzeczywistego odzwierciedlenia danego pojazdu - gorąca krew wówczas w człowieku jeszcze krążyła W miarę upływu czasu dojrzewała we mnie decyzja o powrocie do starego hobby. Czaiłem się i czaiłem szczególnie bojąc się wyników eksperymentowania z nowymi technikami o które przez te lata branża modelarska się wzbogaciła. Szczęśliwy los sprawił, że w Poznaniu powstały Warsztaty Modelarskie i to niejako stało się bodźcem do powtórnego działania Jako, że w obecnych realiach startuję z poziomu początkującego amatora jako obiekt mojego "znęcania się" wybrany został często w takim przypadku polecany Panzer II. Efekt 2-miesięcznych prac nieśmiało prezentuję poniżej. Zdaję sobie sprawę, że czołg jest mocno wymęczony, dla niektórych osób zapewne przesadnie, ale jak już wspomniałem jest to dla mnie obiekt ćwiczebny na którym poznawałem i testowałem wszystkie obce mi do tej pory techniki. Malując go pierwszy raz w życiu trzymałem w dłoni aerograf. Chciałem przećwiczyć i poznać jak najwięcej stąd zabawa z płynami do nakładania kalek, próby obić, nakładania washa, filtrów, montaż dodatkowych elementów metalowych (lufy, antena) aczkolwiek jeszcze bez blaszek oraz praca z pigmentami. Wóz może się podobać mniej lub bardziej - ja cieszę się, że przeżył moje eksperymentowanie i pozwolił na zabawę w nowym, niespotykanym 20 lat temu wymiarze oraz co najważniejsze: sprawił, że chce się teraz więcej i więcej. Mając na uwadze, że jeszcze daleka droga przede mną zapraszam do obejrzenia galerii oraz szczerego komentowania Dane: Niemiecki czołg lekki PzKpfw II Ausf F/G 1:35 Tamiya, malowanie Deutsche Afrika Korps, dodatki: RB Model (lufy, antena), EUREKA XXL (liny) oraz elementy zestawu german fuel drum set Tamiya. Pozdrawiam Edytowane 4 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Co do zużycia modelu to każdy ma swoje gusty. Jak na pierwszy model po latach to jest udany. Są miejsca lepsze i gorsze. Największy problem to zdjęcia - słabo pokazują model. To trochę utrudnia ocenę. Mam nadzieję że nie jest to ostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Chłopie! Wal następne modele. Model wykonany naprawdę prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 ciekawy. Aczkolwiek czasami wrażenie ,że wszystkiego za dużo. Ale jak kto woli. Całkiem udana praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brader Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 Dzięki Panowie za dobre słowo Prace nad kolejnym modelem PzKpfw 38(t) trwają. Tym razem "makijaż" będzie zdecydowanie oszczędniejszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 19 Stycznia 2017 Share Napisano 19 Stycznia 2017 Mi się podoba wszystko oprócz brudu na kołach. Jak na pierwszy model po tylu latach to wogóle Ameryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vooyo82 Napisano 19 Stycznia 2017 Share Napisano 19 Stycznia 2017 Popieram kolegów. Bardzo fajna praca. Jeśli chodzi o brudzenie to kwestia gustu. Jak na czołg w samym środku działań wojennych to wydaje mi się, że jest odpowiednio styrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brader Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 Z tą przesadą jeśli chodzi o brudzenie wszystkiego od błotników w dół zgadzam się w pełni. Były to moje pierwsze próby z pigmentami - fajnie się robiło i trochę mnie poniosło Koła i tak zostały lekko oczyszczone, bo pierwotnie były jeszcze bardziej "uwalone", ale jak już wspominałem czołg jest obiektem testowym. Przy kolejnej pracy postaram się już zachować więcej umiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Stycznia 2017 Share Napisano 20 Stycznia 2017 Dobry. Szkoda go tak bez podstawki... pomyśl o kawałku Afryki dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
destroyer Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Najważniejsze,że wróciłeś do najlepszego Hobby na Świecie.Model wykonałeś świetnie(po 20 latach przerwy pełen szacun)Mam pytanie,czy w Poznaniu zaplanowana jest jakaś wystawa modelarska ?Jeśli tak to proszę o informację.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brader Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2017 Dziękuję za opinie. Gerd małej podstaweczki w przyszłości nie wykluczam ;) destroyer ostatnia impreza modelarska była we wrześniu ubiegłego roku - w najbliższym czasie chyba nic w Poznaniu nie jest planowane. Proponuje zaglądać do wątku o wydarzeniach modelarskich, z czasem pojawi się tam odpowiednia informcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi