yossarian Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 Cześć, Mój model numer 2. Postanowiłem założyć warsztat w celach edukacyjnych (tzn. liczę, że ja się czegoś tu od Was nauczę). Model znany i nieskomplikowany w składaniu, chcę jednak sprawdzić to, co podpatrzyłem na forach lub sam wymyśliłem. Liczę na Waszą pomoc! Zawartości pudełka nie prezentuję, bo ta powszechnie znana już jest. A to wyniku pierwszej nasiadówki. Wanna - dodałem brakujące linie podziału blach, dodałem element w tylnej części (w 90% będzie zasłonięty ale dół modelu jest tak pozbawiony detali, że dobre i to). Mały szpachel (do szlifu jeszcze) . Układ jezdny. Zdecydowanie najsłabsza część modelu:( Intensywnie myślę jak to poprawić (macie jakieś pomysły?) Tu, na razie, rozwierciłem rury zawieszenia. Tył. Wyciąłem siatki (chcę wstawić siateczkę miedzianą) i dodałem uchwyty z drutu 0,2 Pierwsze koty za płoty Liczę na konstruktywną krytykę i pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted January 21, 2017 Author Share Posted January 21, 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted January 23, 2017 Super Moderator Share Posted January 23, 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Jaka technika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted January 23, 2017 Author Share Posted January 23, 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Jaka technika? Kulki BGA 0,25mm klejone lakierem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted January 23, 2017 Super Moderator Share Posted January 23, 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Jaka technika? Kulki BGA 0,25mm klejone lakierem Bardzo fajnie wyszło Dziurkowałeś wcześniej powierzchnię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted January 23, 2017 Author Share Posted January 23, 2017 Bardzo fajnie wyszło Dziurkowałeś wcześniej powierzchnię? Dzięki:) Próbowałem, ale przy tej wielkości kulek nie widziałem różnicy (trudno też zachować tę samą głębokość..). A rozcieńczony lakier daje możliwość korygowania pozycji przez dość długi czas:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 No i toczę powoli ten nierówny bój.. Poniżej wynik dłubania przy zawieszeniu. . Ponacinałem wszystkie koła, resory, podziurkowałem gąsienice. Mozolna dłubanina, wszystko robię pierwszy raz więc idzie to tak se (narzędzia też jeszcze niedoskonałe nie mówiąc o rękach..). Czeka mnie jeszcze ulepienie kół między resorami i ponowne malowanie (pozalewałem podkładem i pójdzie do kąpieli..) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpl Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Piękne. Zamierzasz rozdzielić koła jezdne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Piękne. Zamierzasz rozdzielić koła jezdne Rozdzieliłem. A potem zalałem farbą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted February 2, 2017 Author Share Posted February 2, 2017 Nie jest to tempo olimpijskie ale coś się dzieje. Śrubowanie, śrubowanie. Jeszcze lewa strona została. Jest OK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted February 5, 2017 Author Share Posted February 5, 2017 A tymczasem nasz dwugłowy koleżka nabiera kształtów. Zakończyłem śrubowanie (i zabezpieczyłem podkładem), wzmocnienia błotników, uchwyty (wyszły tak se), wieże, siateczki. Złożone wszystko do kupy, jeszcze bez kleju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonathan Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 Śrubowanie pierwsza klasa. NIe wiem czy tylko z tyłu po lewej stronie nie odpadły dwie sztuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpl Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 Odpadły, ewidentnie. Ale faktycznie, całość jest super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted February 6, 2017 Author Share Posted February 6, 2017 Dzięki. Faktycznie "oczko odpadło temu misiu.." Aerograf ładnie zdmu:bip:e te słabo przyklejone. Już naprawione. Następny model robię jakiś gładki - teraz wszędzie widzę kuleczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zakurzony Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 Za śrubowanie chapeaux bas. Mam tylko wrażenie, że na obudowie silnika momentami pogubiła się nieco linia (ale to w sumie szczegół przy tak benedyktyńskiej pracy). A co do odpadania pojedynczych kulek przy malowaniu - niestety to standard i trzeba się z tym liczyć. Klejenie kulek BGA lakierem ma same zalety, z tym jednym właśnie wyjątkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted February 8, 2017 Author Share Posted February 8, 2017 Pierwsze spotkanie z aerografem. Powiem krótko: katastrofa. Dużo jeszcze nauki przede mną Wynik męczarni jak niżej: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted February 8, 2017 Super Moderator Share Posted February 8, 2017 Pierwsze spotkanie z aerografem. Powiem krótko: katastrofa. Czemu? Efekt całkiem przyzwoity.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted February 11, 2017 Author Share Posted February 11, 2017 w zbliżeniu widać problem: Dodałem też kable do reflektorów i uchwyty holownicze. Co zrobić z tłumikiem? Chyba jest za długi? I był przesunięty w prawo? (Zdjęcia jakie znalazłem są raczej niewyraźne..) (wiem, że jest odwrotnie - przyłożyłem na szybko do zdjęcia) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted April 5, 2017 Author Share Posted April 5, 2017 Trochę czasu minęło:) Ale pomału do przodu. Sprawę tłumika rozwiązałem tak (dołożyłem też lampę): Zakończyłem też dłubanie zawieszenia. Obróbka tego miękkiego plastiku to istna masakra. Efekt jest taki: Wybaczcie jakość zdjęć - widać muszę zainwestować w namiot. Ale i tak wyszło sporo baboli (na żywo, oczywiście, wygląda lepiej ). Komentujcie proszę - co poprawić zanim zacznę brudzić? (myślę też o małym filtrze - ale jeszcze muszę doczytać) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted April 9, 2017 Author Share Posted April 9, 2017 No to ciąg dalszy monologu.. Poszedł filtr, sido i wash. Jednak kolorowanie jest w tym wszystkim najtrudniejsze.. No i mam dwa pytania: Jak to poprawić? Co z gąsienicami? Teraz są cokolwiek monotonne.Pordzewić? Przetrzeć czymś? Czy tylko piasek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p11c Posted April 9, 2017 Share Posted April 9, 2017 Fajnie ci to wyszło, pasowałaby tylko jakaś podstawka . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLO Posted April 9, 2017 Share Posted April 9, 2017 kadłub przykurzyć a gąski w miejscu styku z podłożem przetrzeć metalizerem na całej długości gąsienicy i to samo od środka tam gdzie stykają się z kolami . I podstawka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yossarian Posted April 9, 2017 Author Share Posted April 9, 2017 Fajnie ci to wyszło, pasowałaby tylko jakaś podstawka . Dzięki, czuję jednak duży niedosyt. Muszę popracować nam malowaniem. Z podstawką pokombinuję. kadłub przykurzyć a gąski w miejscu styku z podłożem przetrzeć metalizerem na całej długości gąsienicy i to samo od środka tam gdzie stykają się z kolami . Już się pobawiłem z metalizatorem. Rzeczywiście dużo naturalniej to wygląda teraz:) Dzięki. Z kurzeniem poczekam do podstawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts