yossarian Napisano 21 Stycznia 2017 Share Napisano 21 Stycznia 2017 Cześć, Mój model numer 2. Postanowiłem założyć warsztat w celach edukacyjnych (tzn. liczę, że ja się czegoś tu od Was nauczę). Model znany i nieskomplikowany w składaniu, chcę jednak sprawdzić to, co podpatrzyłem na forach lub sam wymyśliłem. Liczę na Waszą pomoc! Zawartości pudełka nie prezentuję, bo ta powszechnie znana już jest. A to wyniku pierwszej nasiadówki. Wanna - dodałem brakujące linie podziału blach, dodałem element w tylnej części (w 90% będzie zasłonięty ale dół modelu jest tak pozbawiony detali, że dobre i to). Mały szpachel (do szlifu jeszcze) . Układ jezdny. Zdecydowanie najsłabsza część modelu:( Intensywnie myślę jak to poprawić (macie jakieś pomysły?) Tu, na razie, rozwierciłem rury zawieszenia. Tył. Wyciąłem siatki (chcę wstawić siateczkę miedzianą) i dodałem uchwyty z drutu 0,2 Pierwsze koty za płoty Liczę na konstruktywną krytykę i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Jaka technika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Jaka technika? Kulki BGA 0,25mm klejone lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2017 Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..) Jaka technika? Kulki BGA 0,25mm klejone lakierem Bardzo fajnie wyszło Dziurkowałeś wcześniej powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2017 Bardzo fajnie wyszło Dziurkowałeś wcześniej powierzchnię? Dzięki:) Próbowałem, ale przy tej wielkości kulek nie widziałem różnicy (trudno też zachować tę samą głębokość..). A rozcieńczony lakier daje możliwość korygowania pozycji przez dość długi czas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2017 No i toczę powoli ten nierówny bój.. Poniżej wynik dłubania przy zawieszeniu. . Ponacinałem wszystkie koła, resory, podziurkowałem gąsienice. Mozolna dłubanina, wszystko robię pierwszy raz więc idzie to tak se (narzędzia też jeszcze niedoskonałe nie mówiąc o rękach..). Czeka mnie jeszcze ulepienie kół między resorami i ponowne malowanie (pozalewałem podkładem i pójdzie do kąpieli..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Piękne. Zamierzasz rozdzielić koła jezdne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2017 Piękne. Zamierzasz rozdzielić koła jezdne Rozdzieliłem. A potem zalałem farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 Nie jest to tempo olimpijskie ale coś się dzieje. Śrubowanie, śrubowanie. Jeszcze lewa strona została. Jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 5 Lutego 2017 Autor Share Napisano 5 Lutego 2017 A tymczasem nasz dwugłowy koleżka nabiera kształtów. Zakończyłem śrubowanie (i zabezpieczyłem podkładem), wzmocnienia błotników, uchwyty (wyszły tak se), wieże, siateczki. Złożone wszystko do kupy, jeszcze bez kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Śrubowanie pierwsza klasa. NIe wiem czy tylko z tyłu po lewej stronie nie odpadły dwie sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Odpadły, ewidentnie. Ale faktycznie, całość jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 6 Lutego 2017 Autor Share Napisano 6 Lutego 2017 Dzięki. Faktycznie "oczko odpadło temu misiu.." Aerograf ładnie zdmu:bip:e te słabo przyklejone. Już naprawione. Następny model robię jakiś gładki - teraz wszędzie widzę kuleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Za śrubowanie chapeaux bas. Mam tylko wrażenie, że na obudowie silnika momentami pogubiła się nieco linia (ale to w sumie szczegół przy tak benedyktyńskiej pracy). A co do odpadania pojedynczych kulek przy malowaniu - niestety to standard i trzeba się z tym liczyć. Klejenie kulek BGA lakierem ma same zalety, z tym jednym właśnie wyjątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 8 Lutego 2017 Autor Share Napisano 8 Lutego 2017 Pierwsze spotkanie z aerografem. Powiem krótko: katastrofa. Dużo jeszcze nauki przede mną Wynik męczarni jak niżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 8 Lutego 2017 Pierwsze spotkanie z aerografem. Powiem krótko: katastrofa. Czemu? Efekt całkiem przyzwoity.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 w zbliżeniu widać problem: Dodałem też kable do reflektorów i uchwyty holownicze. Co zrobić z tłumikiem? Chyba jest za długi? I był przesunięty w prawo? (Zdjęcia jakie znalazłem są raczej niewyraźne..) (wiem, że jest odwrotnie - przyłożyłem na szybko do zdjęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Trochę czasu minęło:) Ale pomału do przodu. Sprawę tłumika rozwiązałem tak (dołożyłem też lampę): Zakończyłem też dłubanie zawieszenia. Obróbka tego miękkiego plastiku to istna masakra. Efekt jest taki: Wybaczcie jakość zdjęć - widać muszę zainwestować w namiot. Ale i tak wyszło sporo baboli (na żywo, oczywiście, wygląda lepiej ). Komentujcie proszę - co poprawić zanim zacznę brudzić? (myślę też o małym filtrze - ale jeszcze muszę doczytać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 No to ciąg dalszy monologu.. Poszedł filtr, sido i wash. Jednak kolorowanie jest w tym wszystkim najtrudniejsze.. No i mam dwa pytania: Jak to poprawić? Co z gąsienicami? Teraz są cokolwiek monotonne.Pordzewić? Przetrzeć czymś? Czy tylko piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Fajnie ci to wyszło, pasowałaby tylko jakaś podstawka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 kadłub przykurzyć a gąski w miejscu styku z podłożem przetrzeć metalizerem na całej długości gąsienicy i to samo od środka tam gdzie stykają się z kolami . I podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yossarian Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Fajnie ci to wyszło, pasowałaby tylko jakaś podstawka . Dzięki, czuję jednak duży niedosyt. Muszę popracować nam malowaniem. Z podstawką pokombinuję. kadłub przykurzyć a gąski w miejscu styku z podłożem przetrzeć metalizerem na całej długości gąsienicy i to samo od środka tam gdzie stykają się z kolami . Już się pobawiłem z metalizatorem. Rzeczywiście dużo naturalniej to wygląda teraz:) Dzięki. Z kurzeniem poczekam do podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi