Skocz do zawartości

7TP dwuwieżowy FtF 1/72

yossarian

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mój model numer 2. Postanowiłem założyć warsztat w celach edukacyjnych (tzn. liczę, że ja się czegoś tu od Was nauczę:)).

Model znany i nieskomplikowany w składaniu, chcę jednak sprawdzić to, co podpatrzyłem na forach lub sam wymyśliłem.

Liczę na Waszą pomoc!

Zawartości pudełka nie prezentuję, bo ta powszechnie znana już jest.

A to wyniku pierwszej nasiadówki.

Wanna - dodałem brakujące linie podziału blach, dodałem element w tylnej części (w 90% będzie zasłonięty ale dół modelu jest tak pozbawiony detali, że dobre i to). Mały szpachel (do szlifu jeszcze)

DSCF2073_zpsmjqf1mkm.jpg.

Układ jezdny.

Zdecydowanie najsłabsza część modelu:( Intensywnie myślę jak to poprawić (macie jakieś pomysły?)

Tu, na razie, rozwierciłem rury zawieszenia.

DSCF2074_zpsh4iaxldn.jpg

Tył.

Wyciąłem siatki (chcę wstawić siateczkę miedzianą) i dodałem uchwyty z drutu 0,2

DSCF2072_zpsj8lhmysm.jpg

Pierwsze koty za płoty

Liczę na konstruktywną krytykę i pomoc

Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..)

DSCF2095_zpswgccwftw.jpg

Jaka technika?

Kulki BGA 0,25mm klejone lakierem

• Super Moderator
Tymczasem "ośrubowałem" wannę. Na zdjęciach widzę, że są do zrobienia małe poprawki (choć gołym okiem praktycznie tego nie widać..)

DSCF2095_zpswgccwftw.jpg

Jaka technika?

Kulki BGA 0,25mm klejone lakierem

Bardzo fajnie wyszło

Dziurkowałeś wcześniej powierzchnię?

Bardzo fajnie wyszło

Dziurkowałeś wcześniej powierzchnię?

Dzięki:)

Próbowałem, ale przy tej wielkości kulek nie widziałem różnicy (trudno też zachować tę samą głębokość..). A rozcieńczony lakier daje możliwość korygowania pozycji przez dość długi czas:)

No i toczę powoli ten nierówny bój.. Poniżej wynik dłubania przy zawieszeniu. .

Ponacinałem wszystkie koła, resory, podziurkowałem gąsienice. Mozolna dłubanina, wszystko robię pierwszy raz więc idzie to tak se (narzędzia też jeszcze niedoskonałe nie mówiąc o rękach..). Czeka mnie jeszcze ulepienie kół między resorami i ponowne malowanie (pozalewałem podkładem i pójdzie do kąpieli..)

DSCF2240_zpszctahdox.jpg

DSCF2229_zpschnhoein.jpg

DSCF2230_zpsmoec0z5d.jpg

A tymczasem nasz dwugłowy koleżka nabiera kształtów.

Zakończyłem śrubowanie (i zabezpieczyłem podkładem), wzmocnienia błotników, uchwyty (wyszły tak se), wieże, siateczki.

Złożone wszystko do kupy, jeszcze bez kleju.

DSCF2256_zpsrrd6zxmq.jpg

DSCF2255_zpsi6oo4amj.jpg

DSCF2254_zpskf08qjsy.jpg

Dzięki. Faktycznie "oczko odpadło temu misiu.." Aerograf ładnie zdmu:bip:e te słabo przyklejone. Już naprawione.

Następny model robię jakiś gładki - teraz wszędzie widzę kuleczki

Za śrubowanie chapeaux bas. Mam tylko wrażenie, że na obudowie silnika momentami pogubiła się nieco linia (ale to w sumie szczegół przy tak benedyktyńskiej pracy). A co do odpadania pojedynczych kulek przy malowaniu - niestety to standard i trzeba się z tym liczyć. Klejenie kulek BGA lakierem ma same zalety, z tym jednym właśnie wyjątkiem.

w zbliżeniu widać problem:

DSCF2369_zps7jdbwogh.jpg

Dodałem też kable do reflektorów i uchwyty holownicze.

Co zrobić z tłumikiem? Chyba jest za długi? I był przesunięty w prawo? (Zdjęcia jakie znalazłem są raczej niewyraźne..)

DSCF2367_zpszdqzp3rf.jpg

(wiem, że jest odwrotnie - przyłożyłem na szybko do zdjęcia)

• 1 month later...

Trochę czasu minęło:) Ale pomału do przodu.

Sprawę tłumika rozwiązałem tak (dołożyłem też lampę):

DSCF2401_zpspufke5qo.jpg

DSCF2397_zpsr4xigomc.jpg

Zakończyłem też dłubanie zawieszenia. Obróbka tego miękkiego plastiku to istna masakra. Efekt jest taki:

DSCF2406_zpsbmduu5fa.jpg

DSCF2416_zpsbzfwtthp.jpg

DSCF2417_zpsihcfwnuy.jpg

Wybaczcie jakość zdjęć - widać muszę zainwestować w namiot. Ale i tak wyszło sporo baboli (na żywo, oczywiście, wygląda lepiej ).

Komentujcie proszę - co poprawić zanim zacznę brudzić?

(myślę też o małym filtrze - ale jeszcze muszę doczytać:))

No to ciąg dalszy monologu..

Poszedł filtr, sido i wash. Jednak kolorowanie jest w tym wszystkim najtrudniejsze..

No i mam dwa pytania:

Jak to poprawić?

Co z gąsienicami? Teraz są cokolwiek monotonne.Pordzewić? Przetrzeć czymś? Czy tylko piasek?

DSCF2528_zpsav023iqy.jpg

DSCF2530_zps4adgwjvr.jpg

DSCF2527_zpsxaapkpwy.jpg

kadłub przykurzyć a gąski w miejscu styku z podłożem przetrzeć metalizerem na całej długości gąsienicy i to samo od środka tam gdzie stykają się z kolami . I podstawka

Fajnie ci to wyszło, pasowałaby tylko jakaś podstawka .

Dzięki, czuję jednak duży niedosyt. Muszę popracować nam malowaniem.

Z podstawką pokombinuję.

kadłub przykurzyć a gąski w miejscu styku z podłożem przetrzeć metalizerem na całej długości gąsienicy i to samo od środka tam gdzie stykają się z kolami .

Już się pobawiłem z metalizatorem. Rzeczywiście dużo naturalniej to wygląda teraz:) Dzięki.

Z kurzeniem poczekam do podstawki.