luckyLUKE Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Ostatnio nie daje mi spokoju pewna sprawa. Mianowicie dlaczego producenci sprzedają farby w rożnych wariantach połysku/matowości? Ostatecznie przecież i tak nabłyszczamy powierzchnię pod kalki i dalsze zabiegi waloryzacyjne, a końcowy efekt uzyskujemy wybranym typem lakieru. Czy to tylko sztuczka marketingwa (powiększenie asortymentu niskim kosztem, zwiększanie zysku), czy może jest jakiś inny powód np. inny odcień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 No bo niektóre powierzchnie chciałbyś mieć od razu matowe, albo błyszczące, a inne bez różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 Ale kładąc lakier błyszczący traci się efekt matowości... Chyba, że czegoś nie rozumiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 No ale przecież nie kładziesz wszędzie lakieru bezbarwnego matowego czy błyszczącego. Nie wiem - malujesz kabinę samolotu, to potrzebujesz na przykład szary matowy, więc wygodniej jest użyć gotowy szary mat, zamiast malować jakimś szarym, który potem musi być pokryty bezbarwnym o odpowiednim połysku lub macie. W przypadku kamuflażu nie ma to faktycznie znaczenia, bo i tak pokrywa się go w całości jakimś bezbarwnym najczęściej, ale są przypadki gdy farba o określonym połysku jest przydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Nie każdy kładzie lakier błyszczący. Ja robiłem modele gdzie kładłem mat i na koniec niektóre elementy jak światła czy inne detale malowałem przeźroczystymi, błyszczącymi i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Polakierowanie na błyszcząco matowej farby i błyszczącej daje inny efekt. Podobnie pomalowanie na matowo matowej i błyszczącej też daje dwa różne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Polakierowanie na błyszcząco matowej farby i błyszczącej daje inny efekt. Podobnie pomalowanie na matowo matowej i błyszczącej też daje dwa różne efekty. Dokładnie, błyszczące lepiej nadają się do modeli samochodów niż maty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Żeby nie być gołosłownym. Na obie połówki była położona czarna farba z palety Gunze o tym samym odcieniu. Kolor w słoiczku nie do odróżnienia. Jedna satynowa, druga matowa. Potem na obie połówki były położone lakiery o różnej fakturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 3 Lutego 2017 Autor Share Napisano 3 Lutego 2017 No ale przecież nie kładziesz wszędzie lakieru bezbarwnego matowego czy błyszczącego.Nie wiem - malujesz kabinę samolotu, to potrzebujesz na przykład szary matowy, więc wygodniej jest użyć gotowy szary mat, zamiast malować jakimś szarym, który potem musi być pokryty bezbarwnym o odpowiednim połysku lub macie. W przypadku kamuflażu nie ma to faktycznie znaczenia, bo i tak pokrywa się go w całości jakimś bezbarwnym najczęściej, ale są przypadki gdy farba o określonym połysku jest przydatna. No właśnie temat mnie naszedł w kontekście malowania kadłuba. Dzięki za rzucenie światła na temat - szczególy jak zwykle wyjdą w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi