luckyLUKE Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Ostatnio nie daje mi spokoju pewna sprawa. Mianowicie dlaczego producenci sprzedają farby w rożnych wariantach połysku/matowości? Ostatecznie przecież i tak nabłyszczamy powierzchnię pod kalki i dalsze zabiegi waloryzacyjne, a końcowy efekt uzyskujemy wybranym typem lakieru. Czy to tylko sztuczka marketingwa (powiększenie asortymentu niskim kosztem, zwiększanie zysku), czy może jest jakiś inny powód np. inny odcień? Cytuj
Solo Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 No bo niektóre powierzchnie chciałbyś mieć od razu matowe, albo błyszczące, a inne bez różnicy... Cytuj
luckyLUKE Napisano 2 Lutego 2017 Autor Napisano 2 Lutego 2017 Ale kładąc lakier błyszczący traci się efekt matowości... Chyba, że czegoś nie rozumiem ;) Cytuj
Solo Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 No ale przecież nie kładziesz wszędzie lakieru bezbarwnego matowego czy błyszczącego. Nie wiem - malujesz kabinę samolotu, to potrzebujesz na przykład szary matowy, więc wygodniej jest użyć gotowy szary mat, zamiast malować jakimś szarym, który potem musi być pokryty bezbarwnym o odpowiednim połysku lub macie. W przypadku kamuflażu nie ma to faktycznie znaczenia, bo i tak pokrywa się go w całości jakimś bezbarwnym najczęściej, ale są przypadki gdy farba o określonym połysku jest przydatna. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Nie każdy kładzie lakier błyszczący. Ja robiłem modele gdzie kładłem mat i na koniec niektóre elementy jak światła czy inne detale malowałem przeźroczystymi, błyszczącymi i tak dalej. Cytuj
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Polakierowanie na błyszcząco matowej farby i błyszczącej daje inny efekt. Podobnie pomalowanie na matowo matowej i błyszczącej też daje dwa różne efekty. Cytuj
zyziek Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Polakierowanie na błyszcząco matowej farby i błyszczącej daje inny efekt. Podobnie pomalowanie na matowo matowej i błyszczącej też daje dwa różne efekty. Dokładnie, błyszczące lepiej nadają się do modeli samochodów niż maty. Cytuj
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Żeby nie być gołosłownym. Na obie połówki była położona czarna farba z palety Gunze o tym samym odcieniu. Kolor w słoiczku nie do odróżnienia. Jedna satynowa, druga matowa. Potem na obie połówki były położone lakiery o różnej fakturze. Cytuj
luckyLUKE Napisano 3 Lutego 2017 Autor Napisano 3 Lutego 2017 No ale przecież nie kładziesz wszędzie lakieru bezbarwnego matowego czy błyszczącego.Nie wiem - malujesz kabinę samolotu, to potrzebujesz na przykład szary matowy, więc wygodniej jest użyć gotowy szary mat, zamiast malować jakimś szarym, który potem musi być pokryty bezbarwnym o odpowiednim połysku lub macie. W przypadku kamuflażu nie ma to faktycznie znaczenia, bo i tak pokrywa się go w całości jakimś bezbarwnym najczęściej, ale są przypadki gdy farba o określonym połysku jest przydatna. No właśnie temat mnie naszedł w kontekście malowania kadłuba. Dzięki za rzucenie światła na temat - szczególy jak zwykle wyjdą w praniu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi