klima1 Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Nie wiem, jak Wy mieszacie swoje farby, ale dla mnie zawsze było to pewne wyzwanie - szczególnie Humbrole były mało podatne na mieszanie. Ale ostatnio skleciłem sobie takie cudo z silnika od talerza z mikrofalówki i paru wydruków 3D oraz pręta gwintowanego: Wymyśliłem koło od nowa czy też są lepsze sposoby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 Jest taki temat dotyczący mieszania farb. Myślę, że Twój sposób jest mało.... śmieszny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjp_a_man Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 Kiedyś bardzo się przejąłem zastosowaniem wytrząsarki laboratoryjnej. Potem sobie skonstruowałem własną wytrząsarkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klima1 Posted February 4, 2017 Author Share Posted February 4, 2017 Mój sposób jest bardziej "hurtowy" i chyba godny polecenia. W prototypie miałem butelki i puszki przyczepione taśmą samoprzylepną do rurki kanalizacyjnej i też działało, ale było mniej wygodne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 Tego typu urządzenia lepiej pracują gdy oś obrotu nie jest poziomo, lecz pod kątem około 15-18 stopni. Ja natomiast za ok. 10 zł kupiłem sobie taki półautomat do mieszania farb i jak narazie sprawuje się znakomicie. Wystarczy wrzucić jedną kulkę do farby i potrząsnąć chwilę. Farba miesza się automatycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radoslaw6363 Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 Od lat stosuje ołów (śrut)do wyważania spławików wędkarskich ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 Od lat stosuje ołów (śrut)do wyważania spławików wędkarskich ! Staram się nigdy nie negować tego co robi ktoś inny, ale tym razem muszę. Nie rób tego. Ołów sam w sobie jest trujący. Dodatkowo reaguje z farbami, wytwarzając różne trujące związki. Kiedyś pracowałem w firmie gdzie budowaliśmy dużą maszynę do odlewania ołowiu. Sprzedawaliśmy ją Niemcom, ale fabryka była w Holandii bo na terenie Niemiec jest całkowity zakaz odlewanie ołowiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klima1 Posted February 5, 2017 Author Share Posted February 5, 2017 Tego typu urządzenia lepiej pracują gdy oś obrotu nie jest poziomo, lecz pod kątem około 15-18 stopni. Dzięki. Też o tym myślałem i pewnie jeśli powstanie kolejna wersja, to rzeczywiście będzie pochylona. Kulki nigdy mi się jakoś nie sprawdzały - grzęzną w "mule" na dnie puszki i tyle z nich pożytku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts