Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem, jak Wy mieszacie swoje farby, ale dla mnie zawsze było to pewne wyzwanie - szczególnie Humbrole były mało podatne na mieszanie.

Ale ostatnio skleciłem sobie takie cudo z silnika od talerza z mikrofalówki i paru wydruków 3D oraz pręta gwintowanego:

Wymyśliłem koło od nowa czy też są lepsze sposoby?

b80581f260ba3273.gif

Napisano

Mój sposób jest bardziej "hurtowy" i chyba godny polecenia. W prototypie miałem butelki i puszki przyczepione taśmą samoprzylepną do rurki kanalizacyjnej i też działało, ale było mniej wygodne.

Napisano

Tego typu urządzenia lepiej pracują gdy oś obrotu nie jest poziomo, lecz pod kątem około 15-18 stopni.

Ja natomiast za ok. 10 zł kupiłem sobie taki półautomat do mieszania farb i jak narazie sprawuje się znakomicie.

kulki_zpsead9iwrc.jpg

Wystarczy wrzucić jedną kulkę do farby i potrząsnąć chwilę. Farba miesza się automatycznie.

Napisano

Od lat stosuje ołów (śrut)do wyważania spławików wędkarskich !

Napisano
Od lat stosuje ołów (śrut)do wyważania spławików wędkarskich !

Staram się nigdy nie negować tego co robi ktoś inny, ale tym razem muszę.

Nie rób tego. Ołów sam w sobie jest trujący. Dodatkowo reaguje z farbami, wytwarzając różne trujące związki.

Kiedyś pracowałem w firmie gdzie budowaliśmy dużą maszynę do odlewania ołowiu. Sprzedawaliśmy ją Niemcom,

ale fabryka była w Holandii bo na terenie Niemiec jest całkowity zakaz odlewanie ołowiu.

Napisano
Tego typu urządzenia lepiej pracują gdy oś obrotu nie jest poziomo, lecz pod kątem około 15-18 stopni.

Dzięki. Też o tym myślałem i pewnie jeśli powstanie kolejna wersja, to rzeczywiście będzie pochylona. Kulki nigdy mi się jakoś nie sprawdzały - grzęzną w "mule" na dnie puszki i tyle z nich pożytku.