irlandczyk85 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Witam serdecznie. Mam mały problem. Dotyczy maskowania taśmą tamiya. Nałożyłem podkład. Model będzie malowany na dwa kolory. Przykleiłem taśmę tamiya żółtą aby rozdzielić planowane kolory. Jedna cześć całkowicie zakryta. Pomalowałem połowę modelu. Warstwa farby nie za gruba. Zostawiłem na 24h do wyschnięcia. Przy odklejeniu taśmy odchodzi farba którą położyłem. Co robię nie tak. Farba Model master perłowy niebieski gloos. Może powiecie mi co robię źle . Jak to u was wygląda.?jak to robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 6 Marca 2017 Autor Share Napisano 6 Marca 2017 Witam serdecznie. Mam mały problem. Dotyczy maskowania taśmą tamiya. Nałożyłem podkład. Model będzie malowany na dwa kolory. Przykleiłem taśmę tamiya żółtą aby rozdzielić planowane kolory. Jedna cześć całkowicie zakryta. Pomalowałem połowę modelu. Warstwa farby nie za gruba. Zostawiłem na 24h do wyschnięcia. Tak samo dzieje sie przy świeżej farbie. Po odklejeniu taśmy odchodzi farba którą położyłem. Co robię nie tak. Farba Model master perłowy niebieski gloos. Może powiecie mi co robię źle . Jak to u was wygląda.?jak to robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Czasami tak bywa Taśma Tamiya jest OK . Czy odtłuściłeś model przed położeniem podkładu ! Kiedyś używałem podkładu Vallejo i miałem z nim ten sam problem, inni chwalili . Jakiego podkładu użyłeś ?Jaki to model ?Może być coś z farbą ,czym rozcieńczyłeś? Zmyj farbę i podkład ,odtłuść model, połóż podkład i pomaluj jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Może jakbyś zdjął taśmę zaraz po pomalowaniu, kiedy tylko trochę podeschnie, to by tego nie było? Może rozcienczalnik przesączył się pod taśmę i naruszył poprzednią warstwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Dodatkowe przyczyny mogą być jeszcze dwie. 1. Stara farba (nie żeby przeterminowana, po prostu stara), 2. Za mało rozcieńczona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Szkoda, że nie ma zdjęć. Problemem może być duża powierzchnia naklejonej taśmy i niewłaściwy sposób jej usuwania. Często warto też osłabić klej taśmy maskującej naklejając ją najpierw na coś, a dopiero potem na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 7 Marca 2017 Autor Share Napisano 7 Marca 2017 Model revell 1/25 impala. Model odtłuściłem. Podkład z puszki firma duplikolor do aut. Malowałem farbami master colour rozcieczalnika użyłem tamki x20 z tego co nazwę pamiętam. Czy odklejam odrazu czy jak wyschnie farba to dzieje się tak samo. Na wyschnietej farbie trochę mniej odchodzi.zmienię farby i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Farby Model Master są w 2 wersjach: olejne i akrylowe. Jeśli masz olejne to na pewno nie możesz ich rozcieńczać X-20, tylko czymś olejnym (benzyna lakowa, white spirit, terpentyna itp) Do akrylowych nie wiem czy x-20 nadaje się, ale chyba też niekoniecznie. Ja używam błękitnego Gunze. Lepiej używać dedykowanego rozcieńczalnika, ale jest dość drogi. Pod pędzel może być woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 7 Marca 2017 Autor Share Napisano 7 Marca 2017 Farby Model Master są w 2 wersjach: olejne i akrylowe.Jeśli masz olejne to na pewno nie możesz ich rozcieńczać X-20, tylko czymś olejnym (benzyna lakowa, white spirit, terpentyna itp) Do akrylowych nie wiem czy x-20 nadaje się, ale chyba też niekoniecznie. Ja używam błękitnego Gunze. Lepiej używać dedykowanego rozcieńczalnika, ale jest dość drogi. Pod pędzel może być woda. Akrylowe. Nie jedno widziałem i już maskowania. Dlatego jestem zdziwiony co jest nie tak. Nic nie robię w teorii źle. Zawsze było ok.farby dopiero co zamawiałem z mojehobby. Sam już niewiem. Może podkład czas zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 9 Marca 2017 Autor Share Napisano 9 Marca 2017 Takie coś się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Marca 2017 Share Napisano 10 Marca 2017 Wydaje mi się, że na zdjęciu widać w zerwanych miejscach goły plastik, a nie podkład. Jeśli tak, to wina nie jest w farbie tylko w podkładzie, lub w przygotowaniu modelu do malowania. Nie chciałem wcześniej pisać, ale osobiście nie przepadam za firmą duplicolor. Kupiony przeze mnie w hipermarkecie podkład Duplicolor był bardo kiepski. Koledzy na forum pisali wówczas, że należy kupować je w sklepie lakierniczym, a nie hipermarkecie. Od tej pory stosuje podkład firmy Car-Rep, a najczęściej Surfacer. Poza tym spróbuj nie rozcieńczać farby x-20 tylko np. zwykłą wodą jeśli nie masz nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 10 Marca 2017 Autor Share Napisano 10 Marca 2017 Fakt odrywa podkład z farbą. Trzeba zmienić podkład. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi