Janisz Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 No to kontynuując wątek moich jak już się domyśliliście ulubionych niszczycieli postanowiłem zabrać się za Kanadyjczyka. A było to pod koniec lata 2015 - tak jak i "Zulu".......stąd brak warsztatów... Inspirację czerpałem stąd: Ponieważ model Trumpetera przypomina "Hurona" z baaaardzoooo daleka to musiałem się posiłkować w.w. zdjeciami oraz modelem kartonowym bliźniaka HMCS "Haida" w skali 1/200 z firmy NEPTUNIA. Lecz żeby nie było tak łatwo to wyłapałem że i one się różniły min. położeniem "latarni" radaru 271. Na "Haida" jest umiejscowiony wyraźnie wyżej plus on ma inny rodzaj masztu na rufie - kratownicowy i dookoła 'latarni" jest pomost a "Huron" ma zwykły palowy maszt jednak za to ma kratownice na dziobie a "Haida" nie........i bądź tu mądry. Koniec "gadania" kilka zdjęć no i lista tradycyjna dla Trumpetera a i obiecana lista nieco podobna jak w "Zulu" 1. Podniesienie dziobówki 2. Obniżenie pomostu bojowego - poprawienie pomostu bojowego - kanadyjczyki były bardziej rozbudowane 3. Zabudowana nadbudówki i pomostów Oerlikonów 4. Poprawa profili kominów i obniżenie drugiego komina 5. Zmiana nadbudówki pomiędzy kominami - tu zrobiłem babola - jest za bardzo przesunięta do rufy powinna być nieco bliżej 1-go komina 6. Zamiana luf na cieńsze dział 120 mm 7. Armaty plot 102 mm zostały "fabryczne" 8. Poprawa łodzi na brytyjskie 9. Kanibalizm z innych zestawów czyli po prostu zabrałem 4 zestawy podójnych "Oerlikonów" z zestawów "Zulu" i "Eskimo" tam nie były potrzebne a tu jak najbardziej. 10. Wymiana 'latarni" radaru 271 na coś bliższego prawdzie bo to co w zestawie to...........pip........ 11. Poprawa "Pom-poma" z 8 lufowego na 4 lufowy. 12. Stanowisko HACS plus radar .......zestawowe też nie bardzo.... 13. Imitacja poszycia burtowego i poprawna ilość iluminatorów. 14. Miotacze bomb głębinowych przeniesione niżej. 15. Śruby napędowe zmienione na 3 łopatowe a nie 4 -ro jak w zestawie - w "Zulu" też to wykonałem. więcej nie pamiętam ;-) Niestety zrobiłem też drugiego wielbłąda - maszt kratownicowy wziąłem zestawowy a powinien być inny typ bardziej rozłożysty u dołu ale jak do tego doszedłem to już miałem linki rozpięte więc zostało tak........ Malowanie na 1944 rok przy użyciu zestawu Lifecolor. To tyle - zstanawiam sie który zrobić następny....... może 'Ashanti"?? Albo 'Sikh"..... albo coś "kangurowatego"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Podoba mi się, fajne kamo Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dzięki za opinie. Kamo wymagające i praktycznie odpowiednie pod lekki brudzing. Ciężko utrzymać taki model idealnie czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 .... Ciężko utrzymać taki model idealnie czysty dlatego brudne wyglądają ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Wygląda lepiej niż Zulusek Chyba że to kwestia fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Może to kwestia kamuflażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi