Janisz Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 No to kontynuując wątek moich jak już się domyśliliście ulubionych niszczycieli postanowiłem zabrać się za Kanadyjczyka. A było to pod koniec lata 2015 - tak jak i "Zulu".......stąd brak warsztatów... Inspirację czerpałem stąd: Ponieważ model Trumpetera przypomina "Hurona" z baaaardzoooo daleka to musiałem się posiłkować w.w. zdjeciami oraz modelem kartonowym bliźniaka HMCS "Haida" w skali 1/200 z firmy NEPTUNIA. Lecz żeby nie było tak łatwo to wyłapałem że i one się różniły min. położeniem "latarni" radaru 271. Na "Haida" jest umiejscowiony wyraźnie wyżej plus on ma inny rodzaj masztu na rufie - kratownicowy i dookoła 'latarni" jest pomost a "Huron" ma zwykły palowy maszt jednak za to ma kratownice na dziobie a "Haida" nie........i bądź tu mądry. Koniec "gadania" kilka zdjęć no i lista tradycyjna dla Trumpetera a i obiecana lista nieco podobna jak w "Zulu" 1. Podniesienie dziobówki 2. Obniżenie pomostu bojowego - poprawienie pomostu bojowego - kanadyjczyki były bardziej rozbudowane 3. Zabudowana nadbudówki i pomostów Oerlikonów 4. Poprawa profili kominów i obniżenie drugiego komina 5. Zmiana nadbudówki pomiędzy kominami - tu zrobiłem babola - jest za bardzo przesunięta do rufy powinna być nieco bliżej 1-go komina 6. Zamiana luf na cieńsze dział 120 mm 7. Armaty plot 102 mm zostały "fabryczne" 8. Poprawa łodzi na brytyjskie 9. Kanibalizm z innych zestawów czyli po prostu zabrałem 4 zestawy podójnych "Oerlikonów" z zestawów "Zulu" i "Eskimo" tam nie były potrzebne a tu jak najbardziej. 10. Wymiana 'latarni" radaru 271 na coś bliższego prawdzie bo to co w zestawie to...........pip........ 11. Poprawa "Pom-poma" z 8 lufowego na 4 lufowy. 12. Stanowisko HACS plus radar .......zestawowe też nie bardzo.... 13. Imitacja poszycia burtowego i poprawna ilość iluminatorów. 14. Miotacze bomb głębinowych przeniesione niżej. 15. Śruby napędowe zmienione na 3 łopatowe a nie 4 -ro jak w zestawie - w "Zulu" też to wykonałem. więcej nie pamiętam ;-) Niestety zrobiłem też drugiego wielbłąda - maszt kratownicowy wziąłem zestawowy a powinien być inny typ bardziej rozłożysty u dołu ale jak do tego doszedłem to już miałem linki rozpięte więc zostało tak........ Malowanie na 1944 rok przy użyciu zestawu Lifecolor. To tyle - zstanawiam sie który zrobić następny....... może 'Ashanti"?? Albo 'Sikh"..... albo coś "kangurowatego"... Cytuj
Janisz Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Napisano 6 Kwietnia 2017 Dzięki za opinie. Kamo wymagające i praktycznie odpowiednie pod lekki brudzing. Ciężko utrzymać taki model idealnie czysty Cytuj
blacman Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 .... Ciężko utrzymać taki model idealnie czysty dlatego brudne wyglądają ładniej Cytuj
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 Wygląda lepiej niż Zulusek Chyba że to kwestia fotek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi