DamianosPL Napisano Poniedziałek o 19:18 Napisano Poniedziałek o 19:18 3 godziny temu, Kalor napisał: @DamianosPL Tylko że ty malujesz na gładko, a ja potrzebuję marmurek - czyli jak to się sprawuje przy malowaniu cienką linią. Uj w to, zobaczę sam, najwyżej odsprzedam. Zawsze masz prawo 2 tygodnie zwrotu. Cytuj
Kalor Napisano Czwartek o 19:30 Napisano Czwartek o 19:30 W dniu 10.08.2026 o 17:48, Kalor napisał: @DamianosPL Tylko że ty malujesz na gładko, a ja potrzebuję marmurek - czyli jak to się sprawuje przy malowaniu cienką linią. Uj w to, zobaczę sam, najwyżej odsprzedam. Niby jest okej, co mnie najbardziej zaskoczyło to ciśnienie - może moja ultra była coś przytkana? Bo na wyjściu z kompresora musiałem ustawić minimum 20 żeby aero coś puszczał, tak jakby dysza/aircap były za ciasne, ten mobius maluje normalnie poniżej 10psi. Spust chodzi w porządku, też lepiej niż w ultrze, bardzo delikatny. A co najfajniejsze to to zbiorniczek, jest duży i nie zbiera się pod nim farba, chociaż kanalik mógłby być krótszy. Minusy pewnie wyjdą z czasem, ale na razie malowało się całkiem przyjemnie, dało się małą plamkę trzymać i można było machać aerkiem bo ma też pokrywkę! Cytuj
HKK Napisano Piątek o 09:29 Napisano Piątek o 09:29 13 godzin temu, Kalor napisał: co mnie najbardziej zaskoczyło to ciśnienie - może moja ultra była coś przytkana? Raczej nie. Ultra to uniwersalny aerograf, który ma głównie służyć do malowania powierzchniowego lub większych detali. I przy okazji nieco gęstszej farby. To sprzęt dla przeciętnego użytkownika. Więc ciśnienie do atomizacji musi być większe. Mobius ma ambicje być aerografem do detali. Atomizować przy niższym ciśnieniu i rzadszej farbie. Coś za coś, malowanie powierzchniowe jest mniej wygodne, bo stożek farby jest smuklejszy i krycie gorsze. 1 Cytuj
Kalor Napisano Piątek o 11:50 Napisano Piątek o 11:50 2 godziny temu, HKK napisał: Raczej nie. Ultra to uniwersalny aerograf, który ma głównie służyć do malowania powierzchniowego lub większych detali. I przy okazji nieco gęstszej farby. To sprzęt dla przeciętnego użytkownika. Więc ciśnienie do atomizacji musi być większe. Mobius ma ambicje być aerografem do detali. Atomizować przy niższym ciśnieniu i rzadszej farbie. Coś za coś, malowanie powierzchniowe jest mniej wygodne, bo stożek farby jest smuklejszy i krycie gorsze. Nie mówi się o tym dużo, a przynajmniej nooby takie jak ja nie potrafią wyczytać tego ze specyfikacji. Cytuj
DamianosPL Napisano Piątek o 13:21 Napisano Piątek o 13:21 17 godzin temu, Kalor napisał: Niby jest okej, co mnie najbardziej zaskoczyło to ciśnienie - może moja ultra była coś przytkana? Bo na wyjściu z kompresora musiałem ustawić minimum 20 żeby aero coś puszczał, tak jakby dysza/aircap były za ciasne, ten mobius maluje normalnie poniżej 10psi. Spust chodzi w porządku, też lepiej niż w ultrze, bardzo delikatny. A co najfajniejsze to to zbiorniczek, jest duży i nie zbiera się pod nim farba, chociaż kanalik mógłby być krótszy. Minusy pewnie wyjdą z czasem, ale na razie malowało się całkiem przyjemnie, dało się małą plamkę trzymać i można było machać aerkiem bo ma też pokrywkę! Mnie też zaskoczyło że muszę mieć około 0.5 bara albo niżej do lepszego komfortu malowania. Bo przy wyższym ciśnieniu wali farbę mocno. Może dlatego że przywykłem do malowania przy około 1.2 bara. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi