rudolf24 Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Witam, ostatnimi czasy stwierdziłem by odkurzyć starszy model, mianowicie tytułową F-16 od Tamiyi. Prace nad nim rozpocząłem w lipcu 2015, a zakończyłem gdzieś w listopadzie 2015. Tutaj trochę archiwalnych zdjęć z kokpitu. Zdecydowałem się również na pierwsze w życiu cieniowanie paneli, sam efekt możecie zobaczyć poniżej. Niestety przez mój wcześniejszy błąd zrobiłem dwa prawe stery wysokości :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 No to koryguj i jedziesz dalej! Szkoda, żeby w pudle leżał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudolf24 Posted May 1, 2017 Author Share Posted May 1, 2017 Który Kolor będzie bardziej odpowiedni na jasny szary ? C307,H308,C334 czy C306 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 1, 2017 Share Posted May 1, 2017 Zależy czy robisz 2 czy 3 kolorowy kamuflaż: https://www.cybermodeler.com/aircraft/f-16/f-16c_profile02.shtml lub: https://www.cybermodeler.com/aircraft/f-16/f-16c_profile01.shtml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudolf24 Posted May 1, 2017 Author Share Posted May 1, 2017 Osobiście wolałbym 2 kolorowy, ale jak widzę instrukcja podaje malowanie 3 kolorowe, a zdjęć konkretnego nie mogę znaleźć (malowanie "c" z TigerMeet). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudolf24 Posted May 2, 2017 Author Share Posted May 2, 2017 Dzięki, szukałem po nazwie skrzydła, ale konkretnego nie mogłem znaleźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudolf24 Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Witam, trochę czasu nic tu się nie działo, ale teraz aktualizacje będą na bieżąco Drugi Postshaiding, w mojej opinni wyszło całkiem znośnie, chętnie przeczytam i zastosuje wszelkie rady . Co do nosa, to zastanawiam się czy metoda "na sól" będzie odpowiednia, żeby go trochę zróżnicować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted June 15, 2017 Share Posted June 15, 2017 Przyznam że zawsze zastanawiam się jak w sytuacji wklejania wielu głównch elementów jak statecznik pionowy, nos które są już polakieorwane poradzić sobie z ewentualnymi miejscami nie dokłądnego dopasowania? Zostawia się wtedy to czy szpachluje? Ewentualne szpachlowanie i obróbka z pewnością będzie wymagała ponownego lakierowania więc trochę przypomina to syzyfową pracę. Jak zamierzasz sobie poradzić z tym na aktualnym etapie budowy modelu? W kwestii efektu soli w mojej opinii sprawdza się on na samolotach stacjonujących na lotniskowacach lub bazujących w środowisku C5M (środowisko agresywne morskie) na tym konkretnym samolocie w mojej opinni nie za bardzo zda egzamin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudolf24 Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Co do spasowania to z 3 razy patrzyłem jeszcze przed położeniem podkładu, i zawsze pasowało idealnie, więc spasowania się nie obawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted June 15, 2017 Share Posted June 15, 2017 Każdy ma swoją ścieżkę - ja jednak boję się takiego ruchu. W kwestii lakierowania proponuję wykorzystać następnym razem technikę robienia wszystkich efektów pod włąsciwą powłoką. Zerknij na mój ostatni projekt A-6A jest tam kilka zdjęć z bliska, wszystkie efekty, plamki cienie, przetarcia są zrobione przed nałożeniem własciwego koloru. Warto poćwiczyć technika w mojej opinii jest doć ciekawa i daje dużo mozliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 15, 2017 Share Posted June 15, 2017 Co do spasowania to z 3 razy patrzyłem jeszcze przed położeniem podkładu, i zawsze pasowało idealnie, więc spasowania się nie obawiam. A klejenie? Nie boisz się że farba Ci rozpuści farbę? Co do modelu - strasznie niechlujnie to robisz, ja na Twoim miejscu skupiłbym się na czystym i równym sklejeniu i pomalowaniu modelu, a na weathering przyjdzie jeszcze czas. Ale jeśli chcesz się z nim zmierzyć, to polecam wszelkiej maści oleje i pochodne, już po malowaniu modelu. Daje to najlepsze efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudolf24 Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Modle sklejałem dwa lata temu, dlatego wygląda w niektórych miejscach jak wygląda, gdybym robił go od "zera" dzisiaj, efekt byłby inny. Co do kleju nie boję się, parę razy już tak robiłem i zwykle wychodziło dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted June 15, 2017 Share Posted June 15, 2017 A jakim klejem kleisz że Ci nie rozpuszcza farby? Dla mnie to jest utrudnianie sobie życia: zarówno statecznik i osłona radaru wygodniej przykleić przed malowaniem. Ja nie przyklejam tylko ruchomych elementów, typu stery wysokości, podwozie czy powierzchnie sterowe na skrzydłach. Dużo wygodniej i praktyczniej tak malować przygotowany model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudolf24 Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Owszem, rozpuszczą farbę, ale robię to w miejscach niewidocznych już w gotowym modelu. Tutaj stwierdziłem że będzie mi wygodniej przykleić całość po malowaniu, może to zła decyzja, ale liczy się efekt końcowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts