Jump to content

King tiger 008 1/35 Meng

hico
 Share

Recommended Posts

Związku z tym, że słabo idzie mi temat zimmeritu zrobię wersje 008 która jest bez.

Z dodatków Abera klamry. Wersja będzie bez wnętrza i bez błotników.

Tiger_II_tank_5.jpg

534782.jpg

Dobra strona jeżeli ktoś szuka zdjęć king tiger o róznych numerach, Pewnie znana ale co tam:).

http://forum.panzer-archiv.de/viewtopic.php?t=4128

Nie wiem czy nie zrobię wersji w śniegu ale to wyjdzie w praniu.

mae6b8.jpg

Lekki problem był, ale dałem radę. Złożyłem wszystko na sucho tzn. zawieszenie plus rozpórk, i nałożyłem koła, lekko docisnąłem, następnie do wanny trochę kleju CA i wyszło chyba dobrze. Jutro wrzucę zdjęcia.

Jeżeli chodzi o spasowanie części super. Widać, że projektanci wykorzystali doświadczenie by zrobic dobry model i to w dobrej cenie. Imitacja walcowanej stali naprawdę super.

3DMgF1i.jpg

UYpMKCb.jpg

Bardzo się różnią od siebie?

Sam mam zamiar go sobie kupić, jednak czekam na T-72B, już niedługo będzie w sprzedaży.

Lec z koksem, czekam na efekciarstwo

Sent from my D6503 using Tapatalk

Meng wydaje się teraz najlepszym KT na rynku. Ma naprawdę super detal i sprawia wrażenie lepiej przemyślanego (albo po prostu Takom wydaje się nie przemyślany jak popatrzeć na przykład na właz dowódcy).

Problemem jest niestety to że model jest nierówny jakościowo. Przykładowo spasowanie góry kadłuba z wanną jest na poziomie Tamki, albo i lepszym. Niestety dla równowagi są na przykład spore problemy z przodem wieży, co zresztą widać na zdjęciach hico.

Zabawę z modelem utrudniają też grube połączenia części z ramkami. W wypadku między innymi "kapsli" (?) na kołach sporo jest roboty by odtworzyć właściwy kształt w miejscu gdzie było połączenie z ramką.

Największym problemem dla mnie jednak jest zawieszenie, a właściwie krzywe, schodzące się do środka koła jezdne. Można to naprawić ale i tak żałuje że nie kupiłem ruchomego zawieszenia, cenowo by to wyszło chyba i tak lepiej niż KT Dragona, a zaoszczędziłbym sobie sporo czasu.

Podobnie jak w każdym innym modelu tego czołgu są oczywiście jakieś merytoryczne błędy =P

Meng wydaje się teraz najlepszym KT na rynku. Ma naprawdę super detal i sprawia wrażenie lepiej przemyślanego (albo po prostu Takom wydaje się nie przemyślany jak popatrzeć na przykład na właz dowódcy).

Problemem jest niestety to że model jest nierówny jakościowo. Przykładowo spasowanie góry kadłuba z wanną jest na poziomie Tamki, albo i lepszym. Niestety dla równowagi są na przykład spore problemy z przodem wieży, co zresztą widać na zdjęciach hico.

Zabawę z modelem utrudniają też grube połączenia części z ramkami. W wypadku między innymi "kapsli" (?) na kołach sporo jest roboty by odtworzyć właściwy kształt w miejscu gdzie było połączenie z ramką.

Największym problemem dla mnie jednak jest zawieszenie, a właściwie krzywe, schodzące się do środka koła jezdne. Można to naprawić ale i tak żałuje że nie kupiłem ruchomego zawieszenia, cenowo by to wyszło chyba i tak lepiej niż KT Dragona, a zaoszczędziłbym sobie sporo czasu.

Podobnie jak w każdym innym modelu tego czołgu są oczywiście jakieś merytoryczne błędy =P

Popieram chociaż tamkę mam ale jeszcze nie ruszałem. A wieża jeszcze nie sklejona, ale nie widziałem problemu ze spasowaniem. połaczenia są grube ale w niektórych cześciach dość sprytnie zrobione widać dużo przemyśleń.Za tą cenę bajka.

Te zawieszenie, to sól w oku tego modelu. Spapralo to po całości jego jakość. Plastyk w mengu jest miękki, to łatwiej go scinac.

Jakoś sobie poradziłem. Przy tej cenie nie będę narzekał