jureczek Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2017 Adams nie pękaj ,myślisz ,ze mi się nigdy nie oberwało.Jest OK każdy ma swój punkt widzenia i ma prawo wyrażać to co uważa . To jest demokracja i wolność słowa Mi to bardzo odpowiada ,bo widać wtedy ,ze Forum żyje i tętni pomysłami Oczy ,popróbuje za wskazówką Spitona.Wykosztowałem się na pędzelki -kalki muszą poczekać, a w dodatku rusza konkurs ,trzeba coś wymyslec na te "jesień" Malowanie ,gdzieś wypatrzyłem ,ze powinno zaczynać się od koloru najjaśniejszego W praktyce -mojej -,zauważyłem ,ze gdy położę podkład czarny i na to machnę np biały,lub srebrny z suchego pędzla -to otrzymuje już ładne cieniowanie -- to taka szybka, może nie modelarska wersja moich poczynań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 (...) , zaraz pewnie mnie dopadnie sowiecki wermachtowy ochotnik , że nie wrzucam zdjęć, (...) Już dopadł. Brawo mistrzu ciętej riposty, a teraz pokaż zdjęcia Pozdrawiam H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 Faktycznie ,nie potrafię lub nie mam jeszcze takiej wprawy i może nie nabędęGdy dla treningu na jednej z główek maznąłem oczy na początku ,a potem dalej bawiłem się z nakładaniem kolejnych warstw farby(mam tu na myśli farba biała w oczodołach) pozostawiłem oczy malując dalej główkę ,nakładając cienie.Buzia wyglądała jakby bardziej realistycznie.Oko pozostawało ciemniejsze ,jakby w cieniu całości nie psując kontrastu całej twarzy Spiton ,czy to miałeś na myśli ? Jeśli tak to się ciesze,ale jeżeli jest tak bardzo złe to z ciężkim bólem muszę to przetrawić ,ze nie potrafię Czekam na pędzelki i będę retuszował .Mam zegarmistrzowska lupę *10 , łapy nie drygają ,może coś poprawie ? Dziękuje za podpowiedzi po prostu nie maluj NIC. ani białek, a źrenic. Nic. Zobaczysz, że od razu będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2017 OK przyjąłem do wiadomości i raczej to mi odpowiada.W pierwszych frazach zdania zamarłem .Az tak złe -nie maluj NIC .Dobrze ,ze do czytałem do końca bo zszedł bym na zawal ha ha ha. Aby się pochwalić postępami prac .Tak będzie miej więcej wyglądać zarys mojej dioramy z figurkami i drzewkiem własnej roboty Pracy jeszcze co nie miara :roślinność,trawka.liście jabłka.mech na plocie ,konik do podkucia i pomalowania -biały bo będzie siwek i uzbrojenie żołnierzyków Pedzelek nie wiem jaka posiadam terpentynę (podwędziłem córce od malowania obrazów). Zrobiłem wasza bardzo cieniutkiego ,prawie jak woda ,cholernik zaczął rozpuszczać plastyk jak aceton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 Ten wóz jak dla mnie wyszedł kolorystycznie świetnie (nie wiem co na to fachowiec od drewna ) jedynie co to kółka chyba powinny mieć obręcze, ale tych ludzi to trzeba zmatowić (prysnąć matowym), ubrania nigdy się tak nie świecą, no i jakieś cargo by się przydało wory z kartoflami czy innymi płodami rolnymi. Działaj dalej . Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2017 To jest dopiero stan surowy Wóz za rada Pedzelka pociągnąłem waszem.Wcześniej pryśnięty surfacerem 1500 i położona pędzelkiem baza drewna od Vallejo Czekam aż wyschnie ,podziałam White Spirytem w nie których miejscach jak dla mnie za ciemny Okucia ,obręcze czeka srebro i rdza ciekaw jestem jak sobie poradzę Na figurki pójdzie mat ,na buzie satyna .I tak jak pisałem wcześniej jeszcze ogrom pracy W marzeniach ,zrobienie idealnie realistycznej podstawki ,aby odwrócić uwagę od figurek ,tzn .zepchnąć je na drugi plan Dziękuje za doping i porady Milo się z Wami klei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 hmm sam nie wiem co Ci napisać. Poczytaj "wash w modelarstwie" w wyszukiwarce masz tego pełno. Washa nie wiem do jakiej farby użyłeś. Powinieneś przed washem polakierować ale już nie pamiętam czy olejnym czy akrylowym lakierem. Sorki zapomniałem. Poczytasz to się dowiesz więcej ... sorki ,że nie odpisze konkretnie. Ostatnio mam ograniczony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2017 OK ,walnąłem babola Ze mną jest tak jak ze starym powiedzeniem " Wiem ,ze dzwonią ,ale nie wiem w ,którym kościele" Kiedyś czytałem i teraz sobie przypomniałem zasadę Stosujesz werniks, czy jak to tam się nazywa ,przerywacz ,izolacje warstw Jak malowałeś olejem to ,akryl Jak akrylem to ,olej tzn jakiś bezbarwny lakier ,aby nie spowodować rozmycia poprzednich warstw Ja o ty zapomniałem Ogólnie nie ma katastrofy i działam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2017 Ciesze się ze zaglądacie .Milo jak jest zainteresowanie W takim razie muszę Was postraszyć postępami prac Dotarły pędzelki .Kurdesz to jest dopiero sprzęt,aż chce się malować Pokosiłem się o mały retusz buziek figurantów ,nowa "1,5",jak widać trochę przesadziłem bo wyszły za białe-ach ten pospiech Figuranci będą nieśli termos ,menażki i manierki ,plus oczywiście bron .Na pace wozu położę deski i bale .Na drzewie jablka i kolorystyka liści.Cos nie wyszła mi trawka .Zrobiłem sobie sadzarkę z elektrycznej palki na muchy w/g instrukcji z netu .Kiepsko .Nie chce stać.Mam stara trawę ,może to musi być jakaś naładowana dodatnimi ,lub ujemnymi ładunkami.Nie mam pojęcia.Do wykonania uprząż konna ,orczyk lejce itp. Drzewo do wsadzenia Na razie tyle ,działam powolutku i myślę o temacie na konkurs jesienny 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 9 Czerwca 2017 Share Napisano 9 Czerwca 2017 Jak na 1 diorame to nie będę oceniał. Bo takich prac się nie ocenia One służą raczej do nauki żeby każda kolejna była lepsza Niemieckich piechurów potraktowałeś w całości washem. Może być. Ale dla dokładności możesz poprawić pędzlem z farbą. Bez washa. Sam akryl. Wypuklenia jaśniejszy. Wgłębienia ciemniejszy. Farbę akrylową mieszaj z thinnerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2017 Frajda co nie miara .A technik modelarskich od groma Masz racje płynie sama nauka Nie posiadam oryginalnego thinera do vallejo Używam IPA+ woda destylowana ( jedna cześć IPA ,3 części wody) bardzo dobrze się sprawuje.Próbowałem tez wódką ,spirytusem-biały denaturat Jednak IPA jest dobry.Używam tez do gunze ale dodaje jedna cześć acetonu i jedna cześć rozpuszczalnika do (uniwersalny- budowlany) mycia pędzli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 10 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2017 Szalu nie ma ,jak powiadają co nie którzy na lamach forum Uważam ,ze nic lepszego nie stworze >jestem jednak zadowolony z efektu Pierwsze moje figurki od 20 lat troszkę przypominają żołnierzyków Mam jeszcze okolu 30 szt ,wiec nabiorę wprawy Pędzelki i farby dobrej jakości ,tylko nabrać kunsztu jakości wykonania i będzie OK A ,ze jestem wielkim optymista myślę ,ze poradzę Oceniajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 10 Czerwca 2017 Share Napisano 10 Czerwca 2017 Nie za grubo te germańce poubierane jak na środek lata ? ;) Zieleń w rozkwicie, jabłka na drzewach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Czerwca 2017 Share Napisano 10 Czerwca 2017 Ten po lewej w płaszczu na karabin przyklejony odwrotnie , pas nośny w tym karabinie jest z lewej strony jeżeli by był z prawej to rączka zamka wbijała by się żołdakowi w plecy. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 10 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2017 Wiem Trawka już żółknie ,drzewko brązowieje ,jablka spadają Karabin ,uważałem aby nie walnąć babola ,a jednak Brak dokładnego obeznania z tematem Na przyszłość się poprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 11 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2017 Czarny pieprz nie nadaje się na jablka Efekt kocowy bardziej przypomina lampiony niz jablka Praca do poprawy Namęczyłem się również z malowaniem uprzęży.Mailem ochotę wszystko zeskrobać i poprzyklejać paski z taśmy.Tamka nie chciała się dobrze trzymać ,użyłem izolacji Dalem spokój ,jak na pierwsza dioramę jestem "prawie "zadowolony.Musze jeszcze dorobić lejce i doczepić cięgla do orczyka.które muszę wykonać od podstaw ,bo pudełkowe się pokruszyły Teraz muszę troszkę od niej odpocząć i trenować malowanie figurek Wykonać realistyczna dioramę jest bardzo ,bardzo trudne ,ale nie niemożliwe Ćwiczę może w końcu mi sie uda ,ha haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 11 Czerwca 2017 Share Napisano 11 Czerwca 2017 trawę maluj zawsze aerografem. Tylko w ten sposób można to zrobić prawidłowo i tak jak mówisz realistycznie. I różnymi odcieniami zieleni. Najpierw posypujesz lub kleisz na podstawkę. A następnie malujesz aerografem pod różnymi kątami. Długie włosie możesz użyć z pędzli angielskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 Łatwo powiedzieć ,maluje aero Zazdroszczę córce storczyka (sztucznego)-chyba je podkradnę ta trawkę Jak zrobić taka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Czerwca 2017 chyba je podkradnę ta trawkęJak zrobić taka ? Trawa elektrostatyczna 3-4mm, sypana z elektrosadzarki na podłoże pokryte wikolem. I masz taką samą trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 Jawkers wielkie dzięki ,ze mnie zmotywowałeś.Już myślałem ze ,nie taka trawa ,ze źle zmontowałem sadzarkę Okazało się ze baterie przy posypywaniu nie miały kontaktu.Przed praca sprawdzałem -iskrzyło i kopało dość mocno.Jednak przy potrząsaniu musiały się w obudowie przesunąć.Sprawdziłem ponownie i usztywniłem baterie jest OK JESTEM ZADOWOLONY i córce trawki nie podkradnę Aby więcej nie truć ,tematem postu jest "moja armia 1:35" ,wiec powracam do przewodniego tematu Dioramki na bok ,bo jeszcze nie potrafię Tak prezentuje się mój żołnierski złom po renowacji ,czas zrobić z Wasza pomocą naprawdę jakaś "Armie" Zauważyłem na tutorialach ,ze figurki w taj skali malowane są w całości- w większości przypadków.Osprzęt dodawany jest później Musze w pierwszej kolejności podoklejać głowy i ramiona.Jakos z sensem .Zobaczymy. Zabieram się wiec do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Czerwca 2017 Tak dla komfortu pracy z elektrosadzarką, polecam wywalić ten krokodylek, dać jakąś dłuższą deseczkę która jest na końcu przebita gwoździem. Do gwoździa podłączasz koniec przewodu. Masz wtedy większą kontrolę pracy podczas sypania i zabezpieczenie przed porażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 Dziękuje za BHP-owska wskazówkę Zastosuje Dokleiłem głowy .Jutro ramiona i wstawię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2017 Mordęgi co niemiara.Głowy to pikuś. Ramiona to dopiero "puzzle" Tu krótkie rękawki ,tu jakieś cienkie ramiona,prawe ramie ,lewe. Zabawy od groma .jednak coś udało się udzigdzic A tak prezentuje się moja armia Teraz to doszlifować i pięknie pomalować Bedzie cacy Aby nie być gołosłownym gadułą ,poprawiam dioramke Jabłka i brzydka trawka do śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Walcze z malowaniem Gemby wychodzą mi kostropate.Myłem już dwa razy .Tworzą się wulkany, farba za szybko schnie No właśnie Rozcieńczam pol na pol ,ale nie dodałem retardera Po do daniu inna bajka Fabre można rozprowadzać ,no i efekt mnie zadowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi