Melnikov Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Witam. Chciałbym podzielić się zdjęciami mojego najnowszego modelu. Wymagał on delikatnych przeróbek, aby troszkę upodobnić go do Rudego. Nie jest to idealna kopia, a luźne nawiązanie. Chodziło mi też o ograniczenie kosztów produkcji tego modelu. Zrobiony jest na prezent do jednego ze szczecińskich pubów ;) W moim odczuciu model jest przyzwoity, ciekaw jestem jakie będą wasze opinie. Miałem problem z kalkami. W momencie jak ścierałem filtr zaczęły mi się kruszyć oznaczenia na lewej stronie wozu. Pierwszy raz takie coś mi się zdarzyło. Musiałem poprawić białą farbą. Z racji tego iż model będzie w miejscu nie przystosowanym do modeli postanowiłem zrobić gablotkę. Ciąć i kleić plexi nie umiem, więc, aby zamaskować mój brak profesjonalizmu postanowiłem zrobić ramę do gabloty. Jestem z niej zadowolony, zważywszy, że to moja pierwsza gablotka ;). Najpierw kilka zdjęć z etapu budowy, a potem finalny model. Pozdrawiam Mel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkin Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Bardzo fajny sam planowałem takiego zrobić (pewnie prędzej czy później zrobię) przez wzgląd na wspomnienie dawnych lat kiedy było się dzieciakiem. Oznaczenia malowane czy gotowe kalki? Mam gdzieś przygotowane przez siebie szablony zanim pojawił się gotowy zestaw kalek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melnikov Posted June 12, 2017 Author Share Posted June 12, 2017 Bardzo fajny sam planowałem takiego zrobić (pewnie prędzej czy później zrobię) przez wzgląd na wspomnienie dawnych lat kiedy było się dzieciakiem. Oznaczenia malowane czy gotowe kalki? Mam gdzieś przygotowane przez siebie szablony zanim pojawił się gotowy zestaw kalek. Kalki gotowe, ale musiałem poprawić farbką bo zaczęły się kruszyć przy ścieraniu olejnej :-P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hypnos82 Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 A gdzie antena z gałęzi? :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melnikov Posted June 12, 2017 Author Share Posted June 12, 2017 A gdzie antena z gałęzi? :-) Jeszcze nie zamontowali. :-P Prawdę mówiąc myślałem o tym ostatnio ;-) Zobaczę, może coś wykombinuję ;-) Pozdrawiam Mel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Bardzo ladny model, masa dobrej roboty, przy calym wkladzie pracy i dbalosci o detal nie do konca jednak lapie pomysl malowania go na ten kolor, bo co to za kolor? Na ruski zielony to to nie wyglada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melnikov Posted June 12, 2017 Author Share Posted June 12, 2017 Bardzo ladny model, masa dobrej roboty, przy calym wkladzie pracy i dbalosci o detal nie do konca jednak lapie pomysl malowania go na ten kolor, bo co to za kolor? Na ruski zielony to to nie wyglada. Oglądałem różne zdjęcia T34-85 i widziałem masę odcieni zielonego. Wybrałem ten, który mi się najbardziej spodobał. Nie lubię ciemnych modeli i nie wychodzą mi, więc padło na jasny wariant. W gruncie rzeczy jest to russian green od Vallejo tylko wymieszany z białym :-P Pozdrawiam Mel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Wyszedł ci świetnie. A teraz weź odłóż trochę kasy i wymień te ohydne gąsienice na metalowe lub przynajmniej ogniwkowe z plastiku. Bo szkoda takiego ładnego modelu żeby w tych gumiakach stał. Aż oczy bolą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Fajny ale gumiaki powodują, że wygląda na świetną 72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melnikov Posted June 12, 2017 Author Share Posted June 12, 2017 Wyszedł ci świetnie. A teraz weź odłóż trochę kasy i wymień te ohydne gąsienice na metalowe lub przynajmniej ogniwkowe z plastiku. Bo szkoda takiego ładnego modelu żeby w tych gumiakach stał. Aż oczy bolą. Fajny ale gumiaki powodują, że wygląda na świetną 72 Wiem jak te gumki wyglądają. Ale jak napisałem powyżej, chidziło mi o redukcję kosztów. Nie jest to model dla mnie. Gdybym robił dla siebie to friule przyjechały by zanim zaczął bym sklejać model :-P Nie martwcie się. Będę robił jeszcze Rudego dla siebie to i gąski będą eleganckie. A te muszą tu wystarczyć. W miejscu gdzie będzie stał i tak zapewne mało kto pozna się ma tym. Pewnie będzie gdzieś za barem w odległości, której nie będzie widać szczwegółów. ;-) Pozdrawiam Mel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer Machine Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Mnie się podoba. Gablotka dla mnie rewelacja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melnikov Posted June 13, 2017 Author Share Posted June 13, 2017 Mnie się podoba. Gablotka dla mnie rewelacja! Dzięki. Będę robił jeszcze jedną gablotkę, z tym, że z troszkę cieńszymi filarkami, bo to dla UH-1 w 1:72 ;-) Pozdrawiam Mel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts