Melnikov Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Witam. Chciałbym podzielić się zdjęciami mojego najnowszego modelu. Wymagał on delikatnych przeróbek, aby troszkę upodobnić go do Rudego. Nie jest to idealna kopia, a luźne nawiązanie. Chodziło mi też o ograniczenie kosztów produkcji tego modelu. Zrobiony jest na prezent do jednego ze szczecińskich pubów ;) W moim odczuciu model jest przyzwoity, ciekaw jestem jakie będą wasze opinie. Miałem problem z kalkami. W momencie jak ścierałem filtr zaczęły mi się kruszyć oznaczenia na lewej stronie wozu. Pierwszy raz takie coś mi się zdarzyło. Musiałem poprawić białą farbą. Z racji tego iż model będzie w miejscu nie przystosowanym do modeli postanowiłem zrobić gablotkę. Ciąć i kleić plexi nie umiem, więc, aby zamaskować mój brak profesjonalizmu postanowiłem zrobić ramę do gabloty. Jestem z niej zadowolony, zważywszy, że to moja pierwsza gablotka ;). Najpierw kilka zdjęć z etapu budowy, a potem finalny model. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Bardzo fajny sam planowałem takiego zrobić (pewnie prędzej czy później zrobię) przez wzgląd na wspomnienie dawnych lat kiedy było się dzieciakiem. Oznaczenia malowane czy gotowe kalki? Mam gdzieś przygotowane przez siebie szablony zanim pojawił się gotowy zestaw kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 Bardzo fajny sam planowałem takiego zrobić (pewnie prędzej czy później zrobię) przez wzgląd na wspomnienie dawnych lat kiedy było się dzieciakiem. Oznaczenia malowane czy gotowe kalki? Mam gdzieś przygotowane przez siebie szablony zanim pojawił się gotowy zestaw kalek. Kalki gotowe, ale musiałem poprawić farbką bo zaczęły się kruszyć przy ścieraniu olejnej :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 A gdzie antena z gałęzi? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 A gdzie antena z gałęzi? :-) Jeszcze nie zamontowali. :-P Prawdę mówiąc myślałem o tym ostatnio ;-) Zobaczę, może coś wykombinuję ;-) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Bardzo ladny model, masa dobrej roboty, przy calym wkladzie pracy i dbalosci o detal nie do konca jednak lapie pomysl malowania go na ten kolor, bo co to za kolor? Na ruski zielony to to nie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 Bardzo ladny model, masa dobrej roboty, przy calym wkladzie pracy i dbalosci o detal nie do konca jednak lapie pomysl malowania go na ten kolor, bo co to za kolor? Na ruski zielony to to nie wyglada. Oglądałem różne zdjęcia T34-85 i widziałem masę odcieni zielonego. Wybrałem ten, który mi się najbardziej spodobał. Nie lubię ciemnych modeli i nie wychodzą mi, więc padło na jasny wariant. W gruncie rzeczy jest to russian green od Vallejo tylko wymieszany z białym :-P Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Wyszedł ci świetnie. A teraz weź odłóż trochę kasy i wymień te ohydne gąsienice na metalowe lub przynajmniej ogniwkowe z plastiku. Bo szkoda takiego ładnego modelu żeby w tych gumiakach stał. Aż oczy bolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Fajny ale gumiaki powodują, że wygląda na świetną 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 Wyszedł ci świetnie. A teraz weź odłóż trochę kasy i wymień te ohydne gąsienice na metalowe lub przynajmniej ogniwkowe z plastiku. Bo szkoda takiego ładnego modelu żeby w tych gumiakach stał. Aż oczy bolą. Fajny ale gumiaki powodują, że wygląda na świetną 72 Wiem jak te gumki wyglądają. Ale jak napisałem powyżej, chidziło mi o redukcję kosztów. Nie jest to model dla mnie. Gdybym robił dla siebie to friule przyjechały by zanim zaczął bym sklejać model :-P Nie martwcie się. Będę robił jeszcze Rudego dla siebie to i gąski będą eleganckie. A te muszą tu wystarczyć. W miejscu gdzie będzie stał i tak zapewne mało kto pozna się ma tym. Pewnie będzie gdzieś za barem w odległości, której nie będzie widać szczwegółów. ;-) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 Mnie się podoba. Gablotka dla mnie rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2017 Mnie się podoba. Gablotka dla mnie rewelacja! Dzięki. Będę robił jeszcze jedną gablotkę, z tym, że z troszkę cieńszymi filarkami, bo to dla UH-1 w 1:72 ;-) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi