Jump to content

Sd.Kfz.222 Tamiya

Cade
 Share

Recommended Posts

Czekając na ultra matowy lakier i "wolną przestrzeń" do malowania KW2 skompletowałem nowy zestaw.

Wymyśliłem takiego szkraba. Postanowiłem, tym razem, zmierzyć się z blachami i szarym kolorom z modulacją.

Jak coś spaprać to po całości

IMG_20170703_174746.jpg

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sam ostatnio robiłem, także chętnie podejrzę.

Widziałem, widziałem.

Sądzę że do Twojego poziomu wykonania będzie mi daleko... pierwsza próba modulacji, pierwsze eksperymenty z błotem. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz;)

W weekend prawdopodobnie się zabiorę za konstrukcję i nierówną walkę z blachami.

Ale od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie laika odnośnie wnętrza. Oglądałem ostatnio instrukcje tego pojazdu od Hobby Boss'a i w instrukcji stoi by malować wnętrze na biało, a w sieci widziałem również wersje z malowanie w szarym kolorze jak na zewnątrz. Czy kolor wnętrza miał jakieś uzasadnienie w czasie produkcji lub miejscu użytkowania pojazdu?

Napiszę jak czuje.

Chętnie zobaczę co z tego wyjdzie, kilka lat temu zrobiłem Tamiya wersje 223 i był to udany model. Kolorem wnętrza się tak bardzo nie przejmowałem - jaśniejszy niż z zewnątrz i ciemna podłoga ale robiłem wersje DAK. Wersje 222 widziałem dość ładną z Hobby Bossa ( opinia własna) ale jest prawie 50 złoty droższa od Tamki. Wnętrze 222 widziałem natomiast raczej kremowe. Ale ilu ludzie tyle opinii.

Powodzenia.

Pozdrawiam Sebastian

Ale ilu ludzie tyle opinii.

Z tymi opiniami to nie bardzo malowanie przedziałów było określone dyrektywą (rozkazem)raczej pomaluj jasnym kolorem jest nawet specjalna farba do kupienia.

Tak na logikę jak by użyć w oryginalnym pojeździe ciemnego koloru to załoga bez sztucznego oświetlenia (okna były raczej małe:-)) by sobie palcem do du.... Nie trafiła zrób ściany na biało podłogę też ściany potraktuje płukanką podłoga brud i metalizer tylko działki w kolorze nadwozia i bendzie cacy powodzenia

Dziękuję za info. Również Matthew za materiały na maila:)

Tamka praktycznie nie ma wyposażenia wnętrza w przeciwieństwie do Hobby boss'a. Z pewnością zrobię również wersję do nich i zmierzę się z wykonaniem wnętrza na porządnie i pozostawiam pootwieranego.

Dziękuję za info. Również Matthew za materiały na maila:)

Tamka praktycznie nie ma wyposażenia wnętrza w przeciwieństwie do Hobby boss'a. Z pewnością zrobię również wersję do nich i zmierzę się z wykonaniem wnętrza na porządnie i pozostawiam pootwieranego.

Pisałem, że Hobby Bossa zostawię otwartego nie Tamkę.

Ciśnij ciśnij!

Tylko trochę mniej kleju bier, gdzieniegdzie widać że jest za dużo. Późniejsze usuwanie nadmiaru jest irytujące.

Cisnę w miarę możliwości czasowych. Dziś przez cudna letnia pogodę... znowu leje... rower poszedł w kąt i był czas na kolejna część blacharsko jubilerska. Dziś działko.

Zupełnie nie mam pojęcia czy to coś soba reprezentuje pozytywnego :-/b151161f6b5c880d9df598af9a268c69.jpg

Nie, będzie zamknięte, ale przez otwartą wieżę widać spód pojazdu. Chciałem zakryć wszystkie ślady po odlewach, nr seryjne modelu itp. wyglądało to fatalnie...

[...]Nie trafiła zrób ściany na biało podłogę też ściany potraktuje płukanką [...]

Kolejne pytanie nooba... co znaczy płukanka?

Bardzo mało widać wnętrza po zamknięciu włazów. Nawet z otwartymi włazami i drzwiczkami niewiele widać. Pełne otwarcie albo przekrój to co innego. ja bym nie bawił się w blaszki we wnętrzu, ale to jak pisze - ja

Płukanka, to pewnie chodzi o wash.

• 3 weeks later...

Wróciłem z urlopu i trochę podgoniłem. Na razie ciąg dalszy blacharki.

Przy okazji mam kolejne pytanie (pewnie kolejne głupie) czy takie elementy jak na przykład kierunkowskazy powinienem przykleić już po malowaniu? Mam wrażenie że będą przeszkadzac w równomiernym malowaniu.

cbef526e0455290fa313f5948be6322d.jpg

a49aa3163b2c4b3c501d65fc7300b322.jpg

aa3ea0a5b85fad7f9a20e41f9c198d72.jpg

eefedb470cd4e658e863e7ceaf1419d5.jpg