Jump to content

Fouga CM.170 Magister x 2 Heller, 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

Przedstawiam kilka fotek szkolnego samolotu Fouga CM.170. Wykonałem dwie wersje: szkolną w barwach irlandzkich oraz i szkolno-bojową w barwach belgijskich. Oba modele są wykonane ze stareńkiego zestawu Hellera. Przeryłem w nich linie podziałowe. Kalki pochodzą z zestawu Airfixa którego jedyną zaletą są właśni kalki.

Zapraszam do oglądania......

- fotka rodzinna

NBGQqpu.jpg?1

- wersja szkolna

L5OIiFr.jpg?1

d4X1t1y.jpg?1

02itYem.jpg?1

sOR16yB.jpg?1

wersja szkolno-bojowa

UaKR3ii.jpg?1

R6wCi8x.jpg?1

k2Ko9yG.jpg?1

5HdTVRD.jpg?1

Miały startować w vintydżu na Fieście ale niestety nie doleciały

...i wyrażenia opinii

Ogólnie modele wyglądają czysto i schludnie, linie podziału są widoczne a miejsca łączeń oszlifowane. Jak widzę pozostajesz przy modelach w wersji nazwijmy je fabrycznej.

Mnie osobiście to zupełnie nie przeszkadza lubię takie modele.

Chciałem napisać że używasz koloru srebrnego o zbyt grubym ziarnie ale po wnikliwych ogledzinach fotek widzę że owe ziarno to nie kwestia koloru srebrnego a raczej położenia podkładu lub samych kolorów.

Na modelu w kamuflażu także widać że powierzchnia nie jest gładka, mora (kaszka) jest bardzo duża.

Musisz lepiej rozlać podkład lub farbę - proponuję rozcieńczyć produkt jak nie możesz to przed aplikacją kolorów delikatnie zmatuj podkład tak by był gładki.

Lakier natomiast musi być rozcieńczony i staraj się cienkimi warstwami aplikaować produkt z przerwami na odparowanie między warstwami.

Wtedy powłoka powinna być gładsza bez tego baranka a w zasadzie w tym wypadku kaszki.

Ha !! Nareszcie ktos zlepił i pokazał modele FUGI !! Brawo !! Bardzo mi sie podobaja, i sama Fuga równiez mi sie podoba !

Szkolno bojowa ładniejsza.A ta szkolna czym malowana?

Malowana H8 Gunze.

Chciałem napisać że używasz koloru srebrnego o zbyt grubym ziarnie ale po wnikliwych ogledzinach fotek widzę że owe ziarno to nie kwestia koloru srebrnego a raczej położenia podkładu lub samych kolorów.

Na modelu w kamuflażu także widać że powierzchnia nie jest gładka, mora (kaszka) jest bardzo duża.

Musisz lepiej rozlać podkład lub farbę - proponuję rozcieńczyć produkt jak nie możesz to przed aplikacją kolorów delikatnie zmatuj podkład tak by był gładki.

Lakier natomiast musi być rozcieńczony i staraj się cienkimi warstwami aplikaować produkt z przerwami na odparowanie między warstwami.

Wtedy powłoka powinna być gładsza bez tego baranka a w zasadzie w tym wypadku kaszki.

Co do "kaszki" to się zgadzam. Jakoś to tak dziwnie mi wychodzi. Jak będę robił kolejnego "srebrzaka" to zastosuję w praktyce Twoje rady.

Ha !! Nareszcie ktos zlepił i pokazał modele FUGI !! Brawo !! Bardzo mi sie podobaja, i sama Fuga równiez mi sie podoba !

Model rzeczywiście bardzo rzadko spotykany. Na szczęście doczekał się bardzo ładnego wydania z Valoma.