pepociufakers Napisano 12 Sierpnia 2017 Share Napisano 12 Sierpnia 2017 Hej, Przyszła i na mnie pora aby zaprezentować mój sposób przyrządzenia ostatniego wypustu Arma Hobby czyli Pzl P.7A. Swego czasu ta konstrukcja chodziła za mną - bardzo podobają mi się rury wydechowe, więc długo nie czekał u mnie w kolejce:) Model jest łatwy i przyjemny w montażu. Elementy mają małe nadlewki, dla ułatwienia większość usunąłem jeszcze w ramkach za pomocą ostrego nożyka, także dużego problemu z tym nie miałem. Części mają bardzo dobre pasowanie, dzięki temu umożliwiło mi to malowanie modelu nie do końca skompletowanego:kadłub, skrzydła, zastrzały, elementy silnika i osłony wcześniej zostały pomalowane, a dopiero na końcu sklejone. Śmigło okazało się dość przyjemne w budowie, więc zastosowanie żywicznego nie było konieczne. Jedyną trudnością w modelu jaką zauważyłem to zamontowanie tablicy przyrządów, tutaj co modelarz to pewnie inne będzie podejście do sprawy, w każdym razie muszę stwierdzić, że plastikowa tablica przyrządów wcale nie wygląda źle, choć ja jej jednak nie użyłem, to w modelu bez blaszki też będzie wyglądać. Malowałem farbami Hataka, seria pomarańczowa. W porównaniu z Pactrą, którą równolegle używam, to całkiem inna klasa farb. Przede wszystkim Hataka nie zatyka aerografu! Z pactrą musiałem długo walczyć ,żeby opanować prawidłowe malowanie, tutaj mieszam farbę, zakraplam do zbiorniczka i mogę już malować(czasami rozcieńczałem, ale bez rozcieńczenia też dobrze się maluje). Reasumując Hataka tak, czekam na serię pomarańczową dla samolotów USA, może się skuszę. Modelu za bardzo nie washowałem, jakoś nie jestem przekonany do tego typu podkreślania linii, za bardzo z kartonowym modelarstwem mi to się kojarzy, a i moje umiejętności w tym temacie nie są najlepsze, więc zrobiłem taki delikatny i nierównomierny. Na początku trochę zdjęć z budowy modelu. I finalny model w barwach dowódcy toruńskiego III/4 Dywizjonu Myśliwskiego kpt. pil. Leopolda Pamuły. ps. To teraz czekam na P-11a. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 12 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2017 Pps. Jeszcze coś dla fanów mikroskopów w oczach:) Pzdr, Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Października 2017 Share Napisano 3 Października 2017 Bardzo ładny. Tylko koła nie chciały się do końca ustawić tak, jak trzeba, ale to jest problematyczne. Znam ten ból. Powodzenia przy następnych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Października 2017 Share Napisano 3 Października 2017 Którą Hataką malowałeś?Bo ja swoją jedenastkę malowałem tą jaśniejszą i chyba jest za mało brązową.Modelik bardzo ładny.Też muszę kupić bo jedenastka bardzo samotna na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 3 Października 2017 Share Napisano 3 Października 2017 Piękna jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi