Maciej R Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Witam. Jednak postanowiłem założyć relację z budowy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jest to moje kolejne podejście do tematyki okrętowej. Poprzednie próby nie wypaliły... Model znany. Bardzo szczegółowy i "samo składalny". Z dodatków to Zakupiłem zestaw relingów i torów minowych z Eduarda, lufy Abera oraz łańcuch z RB-model. Dojdą jeszcze pontony z North Stara. Chwilowo niewiele zrobiłem ale zawsze coś . Powycinałem tory minowe aby zastąpić je blaszką. Niestety zrobiłem to tak nieudolnie, że musiałem zaszpachlować. Efekt poniżej. Oczywiście czeka mnie jeszcze szlifowanie. Nadbudówka rufowa. Dojdą jeszcze blaszki. Maszt to dodatek RB model. Nadbudówka, hmm środkowa? Ta część z kominem... Wie ktoś jak to fachowo nazwać? Poskładana na sucho. Do poprawy skrzynka przed stanowiskiem dalmierza oraz kratka na kominie. Na koniec fotka całości. Dajcie mi proszę znać czy zdjęcia są ok. Nic w nich nie przerabiałem. Może rozjaśnić? Tło pewnie do wymiany. Użyłem kawałka białego materiału. Tymczasem pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Wygląda znajomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 6 Września 2017 Autor Share Napisano 6 Września 2017 Mała aktualizacja prac. Skupiłem się na skończeniu kadłuba na początek tory minowe. Efekt na zdjęciach. Niestety nie najlepszych. Uczę się ciągle fotografii... Nie wiem czy ktoś zagląda do warsztatu ale przydała by mi się mała pomoc z kolorami . Dragon zaleca pomalować część podwodną na kolor szary... . Patrząc po zdjęciach skończonych modeli to jest pół na pół. Zdarzają się z kolorem szarym i z tradycyjną czerwienią do której się skłaniam . Wie ktoś jak było w epoce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 W kolorach nie pomogę.... Ale podoba mi się twoje "czółenko" i czekam na dalszy ciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Dzięki za odpowiedź. Zdecydowałem się na tradycyjną czerwień. Chwilowo prace wstrzymałem. Właśnie przez te nieszczęsne tory minowe... Skleiłem też ten na przeciwległej burcie. Wyszło znośnie ale chciałem poprawić nieco ślady po kleju używając debondera. Pierwszy raz używałem tego specyfiku. Faktycznie usunął on nadmiar kleju ale wraz z farbą podkładową, którą sprawdzałem po szlifowaniu czy wyszło równo. Efekty końcowy jest chyba łatwy do przewidzenia... Odkleiłem tory minowe, oczyściłem i spróbowałem jeszcze raz. Jednak były one tak powyginane, że mało starannie to wyglądało. Ostatecznie się zdecydowałem kupić drugi zestaw. Zacząć od nowa. Teraz na niego czekam i szukam weny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Tym razem same szyny zrób z drutu, bo te plaskate wygladają słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Tym razem same szyny zrób z drutu, bo te plaskate wygladają słabo. Jaką średnice polecasz? Chyba w składziku mam tylko 0,1? Nie będzie za cienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 No raczej 0,2 mm, przynajmniej ja taki dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Czy coś ruszyło dalej z budową? Pytam bo zanabyłem takiego samego Schiffa i jestem ciekawy Twoich postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 1 Maja 2018 Autor Share Napisano 1 Maja 2018 Bardzo niewiele ruszyło. Wrzucam zdjęcie zrobione telefonem. Niewiele na nim widać, więc opisze . Swój aparat pożyczyłem i będę go miał po majówce. Tory minowe wykonałem tak jak polecił Szydercza Gała. Drucik 0,2 z jakiejś starej cewki połączony z blaszką Edka. Położyłem podkład, czerwień na część podwodną. Pokład też dostał kolor i zamaskowałem go w celu dalszych malunków. Jeśli mam być szczery to z weną słabo. Inna sprawa, że w międzyczasie kończyłem U-123. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 To działaj dalej będę śledził i uczył się Tak macam swój model i w końcu opuściły mnie wyrzuty że tak koślawo upierdzelilem tymczasową deche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 No jak ukończyłeś? A gdzie wachtowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 1 Maja 2018 Autor Share Napisano 1 Maja 2018 @Szydercza Gała Kończyłem ale jeszcze nie ukończyłem . Pozostała gablotka, wykończenie brzegów. Nad wachtowymi się cały czas zastanawiam... Z założenie miał to być moment wynurzania. Może tego zdjęcie nie oddaje ale końcówka rufy jest jeszcze pod wodą. Więc z jednej strony wachtowi powinni być na mostku ale z drugiej to trzeba kupić cały zestaw dla figurek. @Bartosz.B Coś tam pomału robię. Ale nie wykluczone, że w międzyczasie sam zaczniesz i jeszcze szybciej ukończysz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 W tej skali marynarze są dość uniwersalni, ja mam Norh Starowych nazistUF ale przemalowani robili za Austriaków i będą robili za Francuzów na Dantonie W tych zestawach jest ok 70 ludkUF więc masz zapas na kilka modeli. Zainwestuj, warto. A wachtowi na tych konserwach wyskakiwali z pudła jak tylko właz wylazł z wody, żeby flukcojguf wypatrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 U-123 Bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi